Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Εισήγηση του Κώστα Κόλλια στη Βουλή για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική


Εισήγηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πραγματοποίησε ο Αν.Τομεάρχης Αγροτικών Θεμάτων της ΝΔ κ. Κώστας Κόλλιας, στα πλαίσια συζήτησης για τις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ. Στην ομιλία του ο κ. Κόλλιας μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σε σχέση με όσα συζητούνταν πριν από ένα χρόνο, υπάρχουν σήμερα βελτιωμένες προτάσεις, τόσο από την πλευρά της Κομισιόν, όσο και από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η εξασφάλιση των 18,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη επταετία, με προοπτική να αυξηθούν, είναι μία μεγάλη επιτυχία, όπως επίσης και η παροχή της δυνατότητας στη χώρα μας να μεταφέρει έως και 25% των πιστώσεων από τον πρώτο πυλώνα στον δεύτερο και αντίστροφα. Πολύ θετική είναι επίσης η δέσμευση του 2% των άμεσων ενισχύσεων αποκλειστικά για τη στήριξη των νέων αγροτών.

Είμαι ωστόσο υποχρεωμένος να διατυπώσω και ορισμένους προβληματισμούς, με πρώτο και κυριότερο το λεγόμενο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ. Η πρόταση της Κομισιόν ήταν το 30% της ενιαίας ενίσχυσης να δίνεται μόνον εφόσον ακολουθούνται ορισμένες «πράσινες» πρακτικές. Είχα επισημάνει και στο παρελθόν ότι, εάν αυτό ισχύσει για όλους τους αγρότες, μπορεί η ενίσχυση να μειωθεί ακόμα και στο 50% της σημερινής. Διότι δεν είναι δυνατόν ένας αγρότης με δέκα και είκοσι στρέμματα, να αφήνει ακαλλιέργητα κομμάτια, ή να έχει διαφορετικές καλλιέργειες. Απ’ ό,τι φαίνεται, η υποχρέωση εφαρμογής «πράσινων» πρακτικών θα αφορά μόνον αγρότες που έχουν περισσότερα από 100 στρέμματα. Επειδή ωστόσο αυτό δεν έχει κατοχυρωθεί, θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι κάθε παραγωγός με εκμετάλλευση κάτω από 100 στρέμματα θα έχει εξασφαλισμένο το 30% της επιδότησης.

Ο δεύτερος προβληματισμός μου αφορά την ανακατανομή των ενισχύσεων. Ενδέχεται κάποιες καλλιέργειες που στο παρελθόν είχαν κατοχυρώσει υψηλά δικαιώματα, όπως η ελιά και η σουλτανίνα, να χάσουν ακόμα και τα 2/3 των σημερινών ενισχύσεων. Θα πρέπει επομένως να δούμε πολύ προσεκτικά πώς θα γίνει η ανακατανομή, διαφορετικά καλλιέργειες όπως η ελιά, που οι τιμές της είναι πολύ χαμηλές, αλλά που ταυτόχρονα είναι ένα από τα ισχυρότερα εξαγωγικά μας όπλα, ή και η σουλτανίνα, που έχει υψηλό κόστος καλλιέργειας και ένταση εργασίας, θα εγκαταλειφθούν.

Επίσης προβληματικός είναι ο ορισμός του ενεργού αγρότη, τον οποίο η Κομισιόν ζητά από κάθε κράτος μέλος. Δυστυχώς, το μητρώο αγροτών δεν τον προσδιορίζει με επάρκεια και σαφήνεια. Έτσι, άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τη γεωργία, ψευτοαγρότες του Κολωνακίου, που τεκμαίρουν μέσα από ένα κτήμα εγκαταλελειμμένο, αγροτικό εισόδημα, παίρνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις, ενώ αντίθετα, μένουν εκτός μικροί αγρότες που ασχολούνται πραγματικά με τη γη, καλλιεργούν και εκδίδουν τιμολόγια.
Τέλος, όσον αφορά τους βοσκότοπους, η Ελληνική Κυβέρνηση κατόρθωσε να συμπεριληφθούν 29 εκατ. στρέμματα βοσκοτόπων με ξυλώδη βλάστηση στις επιλέξιμες εκτάσεις προς ενίσχυση, πράγμα πολύ θετικό για την κτηνοτροφία μας. Πλην όμως, αυτό το πλεονέκτημα κινδυνεύει να πέσει στο κενό, αφού βοσκοτόπια με ξυλώδη βλάστηση, που μπορούν να θρέψουν πολλά αιγοπρόβατα έχουν χαρακτηριστεί από τα δασαρχεία ως δάση και δασικές εκτάσεις. Πρέπει επομένως άμεσα να τελειώνουμε με το θέμα του δασολογίου, να υπάρξουν δασικοί χάρτες διότι η απουσία τους είναι εξαιρετικά ζημιογόνα και για τους πολίτες και για το περιβάλλον και για τη χώρα.»