Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αναδασμός στον Φενεό!


Σχεδόν 6 – 6,5 χιλιάδες στρέμματα στην κοιλάδα της Γκούρας θα αναδιανεμηθούν στους αγρότες με στόχο τη βελτίωση της παραγωγής και του εισοδήματός τους
Η αναδιάρθρωση των ιδιοκτησιών με επίκεντρο τον αναδασμό στην ορεινή Κορινθία (στον κάμπο του Φενεού) ήταν η σημαντικότερη είδηση που προέκυψε από την συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Γιώργου Δέδε με τον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κόλλια.
Ο Γιώργος Δέδες υποστήριξε πως «είναι δεδηλωμένη απόφαση της Περιφέρειας να προωθηθεί η διαδικασία του αναδασμού στην περιοχή του Φενεού, σε μία έκταση 6.000-6.500 στρεμμάτων, που θα αποτελέσει ένα μείζονος σημασίας αναπτυξιακό έργο για τους κατοίκους της περιοχής. Ήδη έχει ενημερωθεί ο Περιφερειάρχης κι έχει συμφωνήσει σε αυτήν την επιλογή και μάλιστα στην προώθησή της με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες. Στα πλαίσια αυτά και με το νέο οργανισμό και τη νέα κατάταξη του προσωπικού θα ενισχυθεί άμεσα η παλαιά Διεύθυνση Τοπογραφικής, Εποικισμού και Αναδασμού, η οποία σήμερα είναι τμήμα της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει και η αναγκαία στελέχωση και οι αναγκαίες υποδομές για να προωθηθεί αυτή η πολύ σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, η οποία αφορά τους αγρότες και το αγροτικό εισόδημα στην ευρύτερη περιοχή».
Γενικότερα στη συνάντηση τέθηκαν θέματα της αγροτικής πολιτικής (λόγω και της κομματικής ιδιότητας του Κώστα Κόλλια, ως αναπληρωτή τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ.). Έτσι, συζητήθηκε η προοπτική να αναληφθούν πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση των αγροτικών προϊόντων, τον περιορισμό της διαφοράς από το χωράφι μέχρι το ράφι και την αναζήτηση τρόπων συνεργασίας, ώστε το αγροτικό εισόδημα να φτάσει σε ένα επίπεδο που θα επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση των αγροτών.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας επισκέφτηκε το παραλιακό κομμάτι της Κορινθίας, από το Δερβένι μέχρι το Λέχαιο, ώστε να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η διάβρωση των ακτών. Μετά την ενημέρωση που του έγινε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και την επίβλεψη των έργων, παραδέχτηκε πως «το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο καθώς αφορά όχι μόνο την περιουσία των πολιτών, αλλά και έργα υποδομής που καταστρέφονται. Κάποια τεχνικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν δείξει ότι καταρχήν αποδίδουν στην περιοχή που έχουν κατασκευαστεί. Πρέπει να συνεχίσουμε γρήγορα, επαναξιολογώντας τη μελέτη του κ. Μουντζούρη. Πρώτη επιλογή στις παρεμβάσεις μας, οι περιοχές άμεσης επικινδυνότητας. Είναι τραγικό το πρόβλημα ειδικά στην δυτική Κορινθία, και αν χθες ήταν πρόβλημα μόνο της δυτικής Κορινθίας, τώρα πλέον γίνεται πρόβλημα ολόκληρης της παραλιακής ακτογραμμής, από τα Μαύρα Λιθάρια μέχρι το Δήμο Κορινθίων. Είναι σαφές ότι απαιτείται η ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων θεσμικών φορέων και των Δήμων της κάθε περιοχής, αλλά και των τοπικών κοινωνιών», κατέληξε ο Γιώργος Δέδες, ο οποίος υποσχέθηκε πως η Περιφέρεια θα διεκδικήσει τα αναγκαία κονδύλια για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί άμεσα και ριζικά το πρόβλημα.