Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Απόστολος Τζιτζικώστας: Η πρώτη του δήλωση ως Επίτρόπος Μεταφορών-Τουρισμού: Αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη

 Τζιτζικώστας Ακραία πρόκληση από την Τουρκία: Δεν άφησαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα να μπει στη Σμύρνη 

Την πρώτη του δήλωση μετά την επιλογή του στη θέση του Επιτρόπου για τις Μεταφορές και τον Τουρισμό στην ΕΕ, έκανε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι έχει μια συνολική και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη, με επίκεντρο τις στρατηγικές επενδύσεις για σημαντικές υποδομές, πράσινες μεταφορές και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, φέρνοντας τελικά την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της.

Αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη η ανάθεση από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν των χαρτοφυλακίων των βιώσιμων μεταφορών και του τουρισμού. Οι μεταφορές είναι η ραχοκοκαλιά της Ευρώπης, έχοντας γεωστρατηγική σημασία για κρίσιμους κλάδους, όπως το εμπόριο, η ενέργεια και η δικτύωση και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση, τη μετακίνηση και τη διασύνδεση πολιτών και περιοχών. Ένα θεμελιώδες δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην κυκλοφορία των προϊόντων και των υπηρεσιών που αποτελούν κλειδιά για τη συνοχή και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης» είπε αρχικά ο περιφερειάρχης.

«Επίσης, στην καρδιά των μεταφορών βρίσκεται και η ναυτιλία και οι θαλάσσιες μεταφορές, που έχουν κομβικό ρόλο σήμερα για την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, συνιστά ένα πολύ σημαντικό πρώτο επίτευγμα η ουσιαστική αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό, όπως και η σύνδεσή του με τις μεταφορές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι έχει μια συνολική και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη, με επίκεντρο τις στρατηγικές επενδύσεις για σημαντικές υποδομές, πράσινες μεταφορές και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, φέρνοντας τελικά την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της».

Κομισιόν: Ο Απόστολος Τζιτζικώστας πήρε το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Μεταφορών και Τουρισμού – Αναλυτικά τα «ευρωπαϊκά υπουργεία»

Τους νέους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώνει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν έχει οριστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Απόστολος Τζιτζικώστας και αναμένεται σε λίγο να μάθουμε το χαρτοφυλάκιό του.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας πήρε το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Μεταφορών και Τουρισμού.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με τις προτεραιότητες της επόμενης Επιτροπής πριν προχωρήσει στη δομή και τα χαρτοφυλάκια. Η ευημερία, η ασφάλεια και η δημοκρατία είναι τα κυρίαρχα θέματα, είπε στη συνέντευξη Τύπου.

 

Το 40% των Επιτρόπων είναι γυναίκες

Όλοι οι Επίτροποι είναι ίσοι και πρέπει να βασίζονται στη συνεργασία, επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Στρασβούργο.

Η ευημερία, η ασφάλεια και η δημοκρατία είναι τα κυρίαρχα θέματα, σημείωσε, ενώ τόνισε «πως έχουμε 11 γυναίκες επιτρόπους, κάτι που αντιστοιχεί στο 40% των Επιτρόπων». Δήλωσε πάντως πως όταν της παραδόθηκαν τα ονόματα το ποσοστό αντιστοιχούσε σε 22%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει μια πιο αλληλένδετη δομή, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. Οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν ο καθένας ένα χαρτοφυλάκιο για το οποίο θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλους επιτρόπους. Τόνισε ότι «όλοι οι επίτροποι πρέπει να συνεργαστούν».

Οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι

Τερέζα Ριμπέρα εκτελεστική αντιπρόεδρος υπεύθυνη για θέματα Ανταγωνισμού

Χένα Βιρκούνεν εκτελεστική αντιπρόεδρος υπεύθυνη για θέματα Δημοκρατίας και Τεχμολογίας

Στεφάν Σεζουρνέ εκτελεστικός αντιπρόεδρος υπεύθυνος για την Ευημερία και την Οικονομική Ασφάλεια

Κάγια Κάλλας εκτελεστική αντιπρόεδρος υπεύθυνη για την Εξωτερική Πολιτική

Ροξάνα Μιντζάτου εκτελεστική αντιπρόεδρος υπεύθυνη για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ραφαέλε Φίτο εκτελεστικός αντιπρόεδρος υπεύθυνος για τις μεταρρυθμίσεις

Οι επίτροποι

  • Μάρος Σέφκοβιτς για το εμπόριο
  • Βάλντις Ντομπρόβσκις για την οικονομία και την παραγωγικότητα αλλά και για την εφαρμοστικότητα ΄
  • Ντουμπράφσκα Σουίτσα για τη Μεσόγειο
  • Όλιβερ Βαρχέλι για θέματα υγείας
  • Βούπκε Χοέστρα για θέματα περιβάλλοντος
  • Άντριους Κουμπίλιους για θέματα άμυνας και διαστήματος
  • Μάρτα Κος για θέματα διεύρυνσης
  • Κώστας Καδής για θέματα αλιείας
  • Απόστολος Τζιτζικώστας για θέματα Μεταφορών και Τουρισμού
  • Μαρία Αλμπουκέρκι για θέματα οικονομικής πολιτικής
  • Χάτζα Λαμπίπ για θέματα διαχείρισης κρίσεων
  • Μαρία Αλμπουκέρκι για θέματα οικονομικής πολιτικής
  • Πιοτρ Σεραφίμ για θέματα προϋπολογισμού
  • Νταν Γιόργκενσεν για θέματα ενέργειας και οικιστικής πολιτικής
  • Εκατερίνα Ζαχαρίεβα για θέματα startups και καινοτομίας
  • Μάικλ Μαγκράθ για θέματα δικαιοσύνης
  • Κρίστοφ Χάνσεν για θέματα γεωργίας
  • Γκλέν Μικάλεφ για θέματα νεολαίας και αθλητισμού

Μητσοτάκης για τη θέση του Τζιτζικώστα στην Κομισιόν: Μεγάλη επιτυχία της χώρας μας

«Θέλω να εκφράσω σήμερα τη μεγάλη ικανοποίησή μου για το χαρτοφυλάκιο των Bιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, για το οποίο έχει επιλεγεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ανάθεση του χαρτοφυλακίου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού στον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Θέλω να εκφράσω σήμερα τη μεγάλη ικανοποίησή μου για το χαρτοφυλάκιο των Bιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, για το οποίο έχει επιλεγεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να σας πω μερικά πράγματα που δεν γνωρίζετε:

Πρώτον, ο τίτλος και μόνο, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται ο Τουρισμός, είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας μας. Καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο Τουρισμός αξίζει τον δικό του χώρο στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Και ο χώρος του είναι ελληνικός, καθώς η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και μπορεί να συμβάλει με προτάσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού και της βελτίωσης των υποδομών.

Το χαρτοφυλάκιο αναδεικνύει επίσης τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της στρατηγικής της θέσης, ως χώρα-πύλη, για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου.

Αντανακλά την αναβάθμιση της θέσης της πατρίδας μας και τον σημαντικό ρόλο της στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές, ειδικά προς την ευρύτερη Βαλκανική, περιοχή που ακόμη απαιτεί ενίσχυση των υποδομών της, από τις οποίες θα επωφεληθεί η χώρα μας, αποκτώντας απρόσκοπτη σύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ενισχύεται έτσι η κομβική θέση της Ελλάδας στις διαδρομές -μεταφορών και ενέργειας- από και προς την Ευρώπη, αλλά και ο ρόλος – γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας χειρίζεται σημαντικά έργα και κοινοτικούς πόρους, όπως το Connecting Europe Facility (CEF), το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε. για στρατηγικές επενδύσεις στα δίκτυα μεταφορών, την ενέργεια και τα ψηφιακά. Πρόκειται για το «ΕΣΠΑ των δικτύων». Ενδεικτικό της σημασίας το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2021-2027 χειρίζεται πόρους της τάξης των 26 δισ. ευρώ για τον τομέα των μεταφορών αποκλειστικά και μόνο.

Κινητικότητα και συνδεσιμότητα δεν νοούνται χωρίς θαλάσσιες μεταφορές. Στις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου συμπεριλαμβάνεται και ο ναυτιλιακός κλάδος, κομβικής σημασίας για την Ελλάδα που αποτελεί παγκόσμια δύναμη στη Ναυτιλία.