Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Euro 2024: Αγγλία - Ελβετία: Ώρα αποδείξεων... / Ολλανδία – Τουρκία στα προημιτελικά του Euro 2024

 Αγγλία – Ελβετία για μία θέση στα ημιτελικά του Euro 2024

 Προημιτελικών συνέχεια σήμερα στα γήπεδα της Γερμανίας και η αναμέτρηση της Αγγλίας με την Ελβετία ανοίγει την αυλαία της αγωνιστικής δράσης στο Euro 24.

Μια συνάντηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η (ιδιαίτερα λαοφιλής στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό) Αγγλία θα βρει απέναντί της το υψηλότερο μέχρι στιγμής εμπόδιο σε αυτό το Ευρωπαϊκό. Μέχρι το επόμενο ή όχι, θα φανεί σήμερα στις 19.00 στο χορτάρι της Αρένας του Ντίσελντορφ. Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο

Ντανιέλε Ορσάτο από την Ιταλία, με βοηθούς τους συμπατριώτες του Τσίρο Καρμπόνε, Αλεσάντρο Τζαλατίνι και VAR τον επίσης Ιταλό Μασιμιλιάνο Ιράτι.

Η αγγλική ομάδα βρίσκεται μεν στα προημιτελικά, όμως δεν έχει πείσει σε καμία περίπτωση ότι φέτος είναι η χρονιά της. Από τη φάση των ομίλων πέρασε με μοναδική νίκη το οριακό 1-0 επί της (χειρότερης ομάδας του ομίλου) Σερβίας, ενώ για να αποφύγει τον αποκλεισμό-κάζο από τη Σλοβακία στους «16» χρειάστηκε ένα σπάνιο γκολ του Τζουντ Μπέλιγχαμ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Ώρα αποδείξεων, λοιπόν, για τα «τρία λιοντάρια», τα οποία θα βρεθούν σήμερα απέναντι στην ήδη δοκιμασμένη στα δύσκολα Ελβετία. Η τελευταία δεν έχασε απέναντι στους Γερμανούς, απέκλεισε πανεύκολα τους Ιταλούς και είναι αήττητη ανεξαρτήτως διοργάνωσης μέσα στο τρέχον έτος.

Σε κάθε περίπτωση, η Αγγλία παραμένει το θεωρητικό φαβορί της αναμέτρησης, έστω και όχι ακλόνητο. Το στοιχείο που είναι σαφώς υπέρ της ομάδας του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είναι η παράδοση, η οποία είναι συντριπτικά κατά των Ελβετών. Για του λόγου το αληθές, στα 27 παιχνίδια που έχουν δώσει στο παρελθόν οι δύο ομάδες η Αγγλία μετράει 18 νίκες και η Ελβετία μόλις τρεις, με την τελευταία να καταγράφεται πριν από 42 ολόκληρα χρόνια σε προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1982. Μάλιστα, οι Άγγλοι έχουν επικρατήσει και στις πέντε τελευταίες συναντήσεις με τους Ελβετούς, με πιο πρόσφατη μια φιλική νίκη στο «Γουέμπλεϊ» το 2022.

Στα αμιγώς αγωνιστικά, ο μοναδικός… πονοκέφαλος βρίσκεται στην πλευρά της Αγγλίας. Ο Μαρκ Γκουέι δέχθηκε κάρτα στο νοκ άουτ ματς με τη Σλοβακία και ως εκ τούτου δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είναι υποχρεωμένος να τον αντικαταστήσει στο βασικό σχήμα, πιθανότατα με τον Έζρι Κόνσα. Στον αντίποδα, ο Μουράτ Γιακίν ευτυχεί να υπολογίζει στα πλάνα του ολόκληρο το ρόστερ. Ο βασικότατος δεξιός μπακ-χαφ Σιλβάν Βίντμερ εξέτισε την τιμωρία του και επιστρέφει στην αρχική ενδεκάδα, ενώ ο κόουτς των «ροσοκροτσιάτι» είναι αναποφάσιστος ανάμεσα σε Μπριλ Εμπολό και Κουάντουο Ντούα για την κορυφή της επίθεσης.

Αγγλία: Πίκφορντ, Γουόκερ, Κόνσα, Στόουνς, Τρίπιερ, Ράις, Μέινο, Σάκα, Μπέλινγχαμ, Φόντεν, Κέιν.

Ελβετία: Ζόμερ, Σαρ, Ροντρίγκεζ, Ακάνζι, Βίντμερ, Τζάκα, Φρόιλερ, Έμπισερ, Εντόι, Βάργκας, Εμπολό.

Διαιτητής: Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία).

Η Ολλανδία κόντρα στην  Τουρκία 

Η Τουρκία έκανε την έκπληξη στον προηγούμενο γύρο και απέκλεισε την Αυστρία, έχοντας πλέον μπροστά της ένα από τα φαβορί του Euro 2024, την Ολλανδία.

 LIVE Streaming: Ολλανδία - Τουρκία (22:00)

Μετά την “τριάρα” επί της Ρουμανίας, η Ολλανδία έχει την ευκαιρία να βρεθεί στα ημιτελικά του Euro 2024 με νίκη επί της θεωρητικά πιο αδύναμης Τουρκίας και να πλησιάσει ξανά στην κατάκτηση του τροπαίου της διοργάνωσης. 

Η αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη για σήμερα (06/07, LIVE από το Newsit.gr) στις 22:00 στο «Olympiastadion» του Βερολίνου και ο Ρόναλντ Κούμαν αναμένεται να διατηρήσει στην ενδεκάδα της Ολλανδίας τον Μάλεν που έκανε μεγάλο ματς κόντρα στη Ρουμανία, ενώ εκτός θα έχει λόγω ίωσης τον Μάτσεν.

Από την άλλη πλευρά, ο Μοντέλα δεν θα έχει στη διάθεσή του τους τιμωρημένους Γιουτσέκ, Κοκτσού, αλλά και τον Ντεμιράλ που τιμωρήθηκε για τη χειρονομία των «γκρίζων λύκων» μετά τα γκολ που σημείωσε κόντρα στους Αυστριακούς. Αντιθέτως, επιστρέφουν απ’ τις τιμωρίες τους οι Τσαλχάνογλου και Ακαϊντίν.

Στο όριο καρτών για την Ολλανδία είναι οι Φίρμαν, Σάουτεν, Ντάμφρις, ενώ για την Τουρκία οι Τσελίκ, Οζκάν, Γιλντίζ, Γκιουνόκ, Μιουλντούρ, Αϊχάν και Γκιουλέρ.

Ολλανδία: Φερμπρούχεν, Ντάμφρις, Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Ακέ, Σάουτεν, Ρέιντερς, Μάλεν, Σίμονς, Χάκπο, Ντεπάι.

Τουρκία: Γκιουνόκ, Μιουλντούρ, Ακαϊντίν, Μπαρντακσί, Καντιόγλου, Αϊχάν, Γιοκοσλού, Γιλντίζ, Τσαλχάνογλου, Γκιουλέρ, Γιλμάζ.

Διαιτητής: Κλεμέν Τουρπάν (Γαλλία)