Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Εκκλησία για ομόφυλα ζευγάρια: Ημέρα κινητοποιήσεων η Κυριακή 4 Φεβρουαρίου - Τι θα αναφέρεται στο κείμενο που θα διαβαστεί στους πιστούς στις εκκλησίες Εκδηλώσεις και ανήμερα των Τριών Ιεραρχών

ekklisia_2 

Την στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών καλούνται οι Ιεράρχες να ενημερώσουν τους πιστούς, οι οποίοι είναι ελεύθεροι κινήσεων, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος. Μάλιστα, σε αρκετές Μητροπόλεις ήδη οργανώνονται συγκεντρώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Όπως ανέφερε πολιτική συντάκτρια του Star Ράνια Τραγόμαλλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, στις 4  Φεβρουαρίου, ημέρα Κυριακή, δε θα διαβαστούν μόνο οι επιστολές στο ποίμνιο, όπως είναι ήδη γνωστό. Θα είναι και ημέρα κινητοποιήσεων και μένει να δούμε σε ποιο βαθμό, αφοί οι Μητροπολίτες έχουν το «ελεύθερο».

Ωστόσο, οι Μητροπόλεις με όχημα την γιορτή των μητέρων των Τριών Ιεραρχών ήδη προγραμματίζουν εκδηλώσεις. Είναι μια γιορτή της εκκλησίας, τιμής και επαίνου στην οικογένεια. Ιεροκήρυκες θα μιλήσουν σε πνευματικά κέντρα, θα γίνουν εκδηλώσεις βράβευσης πολύτεκνων οικογενειών ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και σιωπηρές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πιστών.

Τι θα αποφασίσει η Εκκλησία για τις βαπτίσεις παιδιών ομόφυλων ζευγαριών 

Στο επόμενο βήμα η Εκκλησία θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για τις βαπτίσεις παιδιών ομόφυλων ζευγαριών. Αν και Μητροπολίτες λένε στο Star ότι θεολογικά δεν τίθεται ζήτημα, ωστόσο υπάρχουν φωνές που ζητούν να αποφανθούν τα συνοδικά όργανα. Για παράδειγμα λένε ότι μετά την βάπτιση υπογράφουν οι γονείς. «Ένα ομόφυλο ζευγάρι πως θα υπογράψει ως πατέρας και πατέρας ή μητέρα και μητέρα;» αναρωτιούνται.

Από την άλλη, δεν τίθεται κανένα ζήτημα προς συζήτηση για την κηδεία και την ταφή

Η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αντέδρασε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει:  

«Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς, σήμερον, Τετάρτην, 24ην Ἰανουαρίου 2024, ὑπενθυμίζει εἰς τό εὐσεβές ποίμνιον τοῦ Πανσέπτου Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, ἐπί τῇ συζητήσει περί θεσμοθετήσεως γάμου μεταξύ ἀτόμων τοῦ ἰδίου φύλου καί περί τεκνοθεσίας ἐν Ἑλλάδι, τήν δεσμευτικήν Ἀπόφασιν τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας (Κρήτη, Ἰούνιος 2016), ὅτι «ἡ Ἐκκλησία δέν ἀποδέχεται διά τά μέλη αὐτῆς σύμφωνα συμβιώσεως τοῦ αὐτοῦ ἤ ἑτέρου φύλου καί πᾶσαν ἄλλην μορφήν συμβιώσεως, διαφόρου τοῦ γάμου» ὡς «τῆς ἐν Χριστῷ ἑνώσεως ἀνδρός καί γυναικός», ἡ ὁποία «συνιστᾷ μίαν μικράν ἐκκλησίαν ἤ μίαν εἰκόνα τῆς Ἐκκλησίας» (κείμενον «Τό μυστήριον τοῦ γάμου καί τά κωλύματα αὐτοῦ», Ι.10 καί 4). Σημειοῦται συγχρόνως, ὅτι τά συνάπτοντα τοιαύτας μορφάς συμβιώσεως μέλη τῆς Ἐκκλησίας πρέπει νά ἀντιμετωπίζωνται μετά ποιμαντικῆς εὐθύνης καί ἐν Χριστῷ ἀγάπης.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου»

Τι θα αναφέρεται στο κείμενο που θα διαβαστεί στους πιστούς στις εκκλησίες

Η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία αφορούσε στο επερχόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θεσμοθετεί το δικαίωμα πολιτικού γάμου και τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 23/1.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα ότι διαφωνεί με τον γάμο και την τεκνοθεσία, ενώ την Κυριακή θα διαβαστεί σχετικό κείμενο στους ναούς.

Συγκεκριμένα, η επιστολή προς τους πιστούς δεν θα έχει καταγγελτικό ή αφοριστικό λόγο, θα εξηγεί τι είναι ο χριστιανικός γάμος και η οικογένεια για την Εκκλησία αλλά και τις συνέπειες του γάμου ομοφύλων.

Επίσης, θα αναφέρεται ως παρέκκλιση η ομοφυλοφιλία και θα ζητάται η στροφή των ομοφυλόφιλων στην Εκκλησία για «θεραπεία».

Τέλος, πρόκειται να αναφέρει πως «η Εκκλησία νουθετεί, η Πολιτεία νομοθετεί».