Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

ΝΑΤΟ: H Τουρκία αίρει το βέτο για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας

 Ένα βήμα πριν την ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδία και Φινλανδία 

Σε συμβιβασμό φαίνεται πως κατέληξαν Σουηδία και Φινλανδία με την Τουρκία, προκειμένου η Άγκυρα να άρει το βέτο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.


Στο περιθώριο της Συνόδου στη Μαδρίτη, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ υπήρξε συμβιβασμός με την Άγκυρα.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η τελετή υπογραφής της συμφωνίας με τους αρχηγούς των κρατών Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Νιινίστο δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία συμφώνησε να υποστηρίξει την κοινή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της συμμαχίας στην ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη. 

Ο Νιινίστο ανέφερε ότι η σημαντική εξέλιξη ήρθε αφότου οι τρεις χώρες υπέγραψαν κοινό μνημόνιο «για να επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους ενάντια στις απειλές η μία για την ασφάλεια της άλλης».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε από την πλευρά του πως το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα στη Μαδρίτη ανάμεσα στις τρεις χώρες «καλύπτει» την ανησυχίες που είχε η Τουρκία αναφορικά τόσο με τις πωλήσεις-εξαγωγές όπλων όσο και με τον «αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε νωρίτερα σήμερα συνάντηση στην πρωτεύουσα της Ισπανίας με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια προσπάθεια να αρθούν τα εμπόδια που έχει θέσει – επικαλούμενη ανησυχίες αναφορικά με την τουρκική ασφάλεια – η Άγκυρα στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε για την Τετάρτη συναντήσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και της Σουηδίας. Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής, είχε στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.