Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Πλημμύρες και καταστροφη στη Νότια Ηλείας: "έσπασε" το ποτάμι και "επνιξε" τον Κακόβατο , Πλημμύρισν εκτάσεις στον Καϊάφα. Καταστροφες και΅διακοπή ρευματος στην περιοχή του Θολού.

 plummires kakov 6

Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν οι κάτοικοι του Κακοβάτου που για άλλη μια φορά είδαν το χωριό τους να πλημμυρίζει από το ποτάμι της περιοχής, μετά τη χθεσινή νεροποντή που έπληξε γενικότερα τη Ζαχάρω.

Τα νερά του τοπικού ποταμού, “φράκαραν” στο γεφύρι της σιδηροδρομικής γραμμής και πέρασαν παράλληλα με αυτή προς τα σπίτια με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σε πολλές περιπτώσεις στο νότιο και ανατολικό τμήμα του χωριού.

Από τις 11 το βράδυ και μετά οι κάτοικοι στον Κακόβατο βίωσαν τον ίδιο εφιάλτη

που και πάλι το Δεκέμβριο του 2013 είναι αντιμετωπίσει.

Μόνο που αυτή τη φορά η έκταση του προβλήματος δεν έγινε άμεσα αντιληπτή αλλά λίγη ώρα μετά, όταν τα πάντα ήταν κάτω από το νερό.

Αρκετές κατοικίες πλημμύρισαν στις αυλές και τα υπόγεια, όπως και εκατοντάδες στρέμματα γης στο χωριό, δρόμοι και άλλα σημεία.

Το ilialive.gr βρέθηκε στην περιοχή και κατέγραψε το ρεπορτάζ από τη νυχτερινή πλημμύρα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κινητοποιήθηκε με δυνάμεις από την Κρέστενα, τον Πύργο και την Αρχ. Ολυμπία με επικεφαλής τον υποδιοικητή της Π.Υ. Πύργου Νίκο Σμαρνάκη και τον προϊστάμενο του Π.Κ. Κρεστένων Κώστα Δρακόπουλο με ολονύχτια προσπάθεια μέσα στα νερά και με την συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ζαχάρως. Για να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια παρακολούθησε το έργο των δυνάμεων και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης που επέστρεψε από την Αθήνα στο χωριό του και βρέθηκε και αυτός μπροστά στην εικόνα της καταστροφης.Και εν μέσω πανδημίας, οι κάτοικοι αναζητούν ένα στήριγμα από την πλευρά του δήμου και της Πολιτείας.Τα πάντα είναι βουτηγμένα στη λάσπη και κυρίως τα νοικοκυριά έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές στην οικοσκευή. Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν έναν ηλικιωμένο όπου πλημμύρισε η έκταση γύρω από το σπίτι του, ενώ χρησιμοποίησαν κάθε διαθέσιμο μέσο για να κάνουν άντληση υδάτων όπου έγινε υπόδειξη από τους κατοίκους.

Προβλήματα  υπάρχουν και στην περιοχή γύρω από το λίμνη Καϊάφα όπου υπερχείλησαν αποστραγγιστικές τάφροι και στο Ξηροχώρι όπου σημειώθηκαν τοπικά κατολισθήσεις.  Ο μεγάλος όγκος των όμβριων υδάτων δίπλα στη λίμνη του Καϊάφα, δεν βρήκε διέξοδο ούτε σε αυτή την κακοκαιρία και δυστυχώς δεκάδες στρέμματα εκτάσεων με σπίτια και αγροικίες πλημμύρισαν.


Αρκετά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην περιοχή του Θολού και του Λεπρέου. Το τοπικό Ρέμα υπερχείλισε για ακόμα μια φορά, παρά τους καθαρισμούς που έχουν γίνει απο΄την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Τα φερτά υλικά ήταν και πάλι η πηγή του κακού. Η ορμή του νερού ήταν τέτοια που κατέσκαψε το δρόμο από Λέπρεο προς το Θολό, λίγο πιο πάνω από τους Μύλους Δαλαϊνα και έφυγε το υπόστρωμα κάτω από την άσφαλτο, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να υποχωρήσει.

Μηχανήματα του δήμου παρεμβαίνουν στην περιοχή για καθαρισμούς στο μέτρο του δυνατού, μιας και από το απόγευμα αναμένουμε νέα επιδείνωση του καιρού.

* Τυχερός στάθηκε μέσα στην ατυχία του ένας οδηγός που εκινείτο στο δρόμο Λεπρέου - Θολού με κατεύθυνση προς το Θολό.

Σε ένα σημείο του δρόμου όπου οι αρχές απέκλεισαν λόγω επικινδυνότητας, το αγροτικό αυτοκίνητο που οδηγούσε γλίστρησε και κατέληξε εκτός δρόμου στο πρανές.

Ο οδηγός ευτυχώς δεν υπέστη κάποιο τραυματισμό, αλλά το αυτοκίνητο υπέστη υλικές ζημιές...

Η σοβαρή κακοκαιρία που έπληξε τη περιοχή της ΔΕ Φιγαλείας είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα κυρίως επί της Επαρχιακής Οδού Θολό - Νέα Φιγαλεία - Επικούριος Απόλλωνας. Πιο συγκεκριμένα σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο ύψος του Λεπρέου και στον οικισμό Παναγιές.

Πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν στην είσοδο και έξοδο της Νέας Φιγαλείας όπου υπερχείλησαν δύο ρέματα. Στη Φασκομηλιά ρέματα υπερχείλησαν και εκεί με αποτέλεσμα εντός του οικισμού επί του δημοτικού δρόμου να διακοπή η κυκλοφορία λόγω των φερτών υλικών που γέμισαν το οδόστρωμα.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο τμήμα Πετράλωνα - Περιβόλια όπου ο δρόμος σε πολλά σημεία έχει γεμίσει πέτρες και φερτά υλικά. Διακοπές ρεύματος καταγράφηκαν σε Νέα Φιγαλεία και τα ορεινά χωριά. Τέλος το Ρέμα Θόλου αν και έφτασε στο όριο της Επαρχιακής Οδού κρατήθηκε εκεί και αυτό οφείλεται στο σωστό καθαρισμό που πραγματοποίησε η ΠΔΕ το περασμένο Καλοκαίρι.

Από νωρίς το βράδυ Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Φιγαλείας σε συνεργασία με τη πολιτική προστασία του Δήμου Ζαχάρως και την Αστυνομία κατέγραψαν τα προβλήματα ώστε να αποκατασταθεί όπου υπάρχει πρόβλημα με το πρώτο φως της ημέρας.

Πληροφορίες ilialive.gr