Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

ΦΥΛΙΩ ΠΥΡΓΑΚΗ


ΦΥΛΙΩ ΠΥΡΓΑΚΗ ... (Το λουλουδάκι ...η Ιτιά ...)


Το τραγούδι της Ζάχολης ( Παπανίκας)



Στο τραγούδι ο Παναγιώτης Λάλεζας , στο κλαρίνο ο Κώστας Γιαννακόπουλος 

Πολλοί μαζί Παπανίκα μου
πολλοί μαζί δεν κάνουμε
τρία καπετανάτα.
Ελάτε να Παπανίκα μου
ελάτε να χωρίσουμε
να γίνουμε μπουλούκια
Το 'να να πάει Παπανίκα μου
το 'να να πάει στη Ζάχολη
τ' άλλο να πάει στου Γκούρα.
Το τρίτο με Παπανίκα μου
το τρίτο με τον αρχηγό
στην Καστανιά να κάτσει.

Λάμπουν τα χιόνια στα βουνά (Των Κολοκοτρωναίων)



«Λάμπουν τὰ χιόνια» Τὴν αἴγλη τῶν Κολοκοτρωναίων ὡς ἀρματολῶν καὶ κλεφτῶν ἐξυμνοῦν πολλὰ δημοτικὰ τραγούδια ποὺ ἀναφέρονται στὴ ζωὴ καὶ τὴ δράση τους, ὄχι μόνο κατὰ τὴ διάρκεια τῆς Ἐπαναστάσεως τοῦ 1821, ἀλλὰ καὶ κατὰ τὴν προεπαναστατικὴ περίοδο. Κυρίως καὶ προπάντων ἐξυμνεῖται ὁ Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ὁ Θρυλικὸς «Γέρος τοῦ Μοριᾶ» ποὺ τὸ ὄνομά του ἔγινε σύμβολο τοῦ ἑλληνικοῦ ἀπελευθερωτικοῦ ἀγώνα τοῦ 1821. Στὸ ἑπόμενο τραγούδι ἐξαίρεται ἡ λαμπρὴ ἐμφάνιση, ὁ ἐντυπωσιακὸς ὁπλισμὸς καὶ προπαντὸς ἡ ὑπερηφάνεια τῶν Κολοκοτρωναίων. Τὸ τραγούδι εἶναι ἀπὸ τὰ πλέον δημοφιλῆ σὲ ὅλη τὴν Πελοπόννησο, γι᾿ αὐτὸ καὶ δικαίως θεωρεῖται ὡς ὁ «ἐθνικὸς ὕμνος» τοῦ Μοριᾶ. «Λάμπουν τὰ χιόνια στὰ βουνὰ κι ὁ ἥλιος στὰ λαγκάδια. Ἔτσι λάμπει κ᾿ ἡ κλεφτουριά, οἱ Κολοκοτρωναῖοι, Πὄχουν τ᾿ ἀσήμια τὰ πολλά, τὶς ἀσημένιες πάλες. Αὐτοὶ δὲν καταδέχονται τὴ γῆς νὰ τὴν πατήσουν. Καβάλα πᾶν᾿ στὴν Ἐκκλησιά, καβάλλα προσκυνᾶνε, Καβάλα παίρνουν ἀντίδερο ἀπ᾿ τοῦ Παπᾶ τὸ χέρι. Φλουριὰ ρίχνουν στὴν Παναγιά, φλουριὰ ρίχνουν στοὺς ἅγιους καὶ στὸν ἀφέντη τὸ Χριστὸ ρίχνουνε τ᾿ ἅρματά τους».

ΜΠΗΚΑΝ ΤΑΓΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ( Τραγούδι από το Πιτσα Κορινθίας)


ΣΤΑ ΤΡΙΚΟΡΦΑ - ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΛΙΑΝΗ




ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ : ''ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ''
 ΕΠΑΙΞΑΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ :
ΚΛΑΡΙΝΟ : ΓΙΩΡΓΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΔΑΛΙΑΝΗΣ
 ΒΙΟΛΙ : ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΛΙΑΝΗΣ
ΛΑΟΥΤΟ : ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΤΕΛΙΕΡΗΣ
 ΚΡΟΥΣΤΑ : ΑΛΕΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

«Αρκαδιανή», συρτό (Πελοπόννησος) ~ Σταυρούλα Δαλιάνη (Από την εκπομπή ''Εμείς οι Έλληνες'')


Χαρά που το 'χουν τα βουνά - Τσάμικο Πελοποννήσου (25η Μαρτίου 1821)



"Του ξεσηκωμού του '21". Μια από τις πιο σημαντικές ημέρες της Χριστιανοσύνης και το Ελληνισμού, η ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης και ταυτόχρονα η ημέρα του Ευαγγελισμού. Η 25η Μαρτίου 1821. Το παρόν παραδοσιακό τραγούδι στο ρυθμό του τσάμικου χορού από την Πελοπόννησο, αναφέρεται στον ξεσηκωμό του 1821 και έχει σε εξέχουσα θέση τη μορφή του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Αποτελεί δείγμα του ενθουσιασμού και της συγκίνησης με την οποία ο απλό λαός δέχτηκε το λυτρωτικό μήνυμα της Επανάστασης του Ρωμαίικου. Σύμφωνα με μία άλλη άποψη, το παρόν τραγούδι αποτελεί ένα δημοτικοφανές άσμα, πάνω στη μουσική του γνωστού "Να 'ταν τα νιάτα δυο φορές", καθότι κατεγράφη καθ' υπαγόρευση του Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Γεωργίου της Μονής Αγίας Λαύρας το 1938. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν αρκεί να μας αποδείξει ότι το τραγούδι δεν είναι παραδοσιακό. Τραγούδι: Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου Κλαρίνο: Θεοδωρής Γεωργόπουλος Βιολί: Νίκος Οικονομίδης Λαούτο: Κώστας Φιλιππίδης Νταούλι: Ανδρέας Παππάς Περιλαμβάνεται στον δίσκο: Ιστορικά - Κλέφτικα τραγούδια, σε επιμέλεια της Δόμνας Σαμίου.
 Οι στίχοι: Mωρέ, χαρά που τo 'χουν - χαρά που το 'χουν τα βουνά, χαρά που το 'χουν τα βουνά κι οι κάμποι περηφάνεια. Γιατί γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει κι η πατρίδα. Σαν βλέπουν διάκους με σπαθιά, παπάδες με ντουφέκια, σαν βλέπουν και το Γερμανό, της Πάτρας το Δεσπότη, για να βλογάει τ' άρματα, να φχιέται τους λεβέντες.

  Greek folk Music

Οι δραστηριότητες μηχανικών στους ΚΑΔ που πλήττονται από την κρίση – χρειάζεται όμως να προστεθούν και άλλοι


Αποτέλεσμα εικόνας για τεε
Οι δραστηριότητες με ΚΑΔ «7111 Δραστηριότητες αρχιτεκτόνων» και «7112 Δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών», που αφορούν κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, αλλά και οι άμεσα συναφείς «ΚΑΔ 7022 Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης» και «7120 Τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις», περιλαμβάνονται στην επικαιροποιημένη λίστα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών για τις πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις.

Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Επίσκεψη Περιφεειάρχη Πελοποννήσου Παν.Νίκα και Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας Αναστασίου Γκιολή στο ΓΝ Κορίνθου και ΚΥ Λουτρακίου


Το Γενικό Νοσοκομείου Κορίνθου και το Κέντρο Υγείας Λουτρακίου επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί 24 Μαρτίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας συνοδευόμενος από τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη του Νομού και γιατρό κ. Αναστάσιο Γκιολή και τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών κ. Χάρη Βυτινιώτη.

Ο Αγνωστος ήρωας του 1821 Μιχάλης Ανάργυρος


 https://1.bp.blogspot.com/-AE8lXDcOG8w/Wrdq_cNwgCI/AAAAAAAAEdA/uqvG_p5ZZ2AzvCnGV6w7H3Igt3rLA9-ZQCLcBGAs/s1600/1821%2Bbattle_vryzakis.jpg

*του Δρ. Αναστάσιου Λυμπερίου

Οι συγκυρίες της εποχής, τα πενιχρά μέσα ή οι δυσκολίες στην διεξαγωγή της ιστορικής έρευνας, δεν αποτύπωσαν τη πραγματική διάσταση της ανιδιοτελούς προσφοράς πολλών αγωνιστών στον Αγώναγια την απελευθέρωση του Έθνους, όχι μόνο στην Κορινθία αλλά σ' ολόκληρη την τότε επαναστατημένη Ελλάδα.
Στα χωρία εκείνων των αγνώστων από την επίσημη ιστοριογραφία της ελληνικής Επανάστασης, αγωνιστών που παρέμειναν λησμονημένοι,ανήκει και ο αγωνιστής από το Σοφικό της  Κορινθίας Μιχάλης Ανάργυρος.

Ο Αστεριξ "ορφάνεψε"

Αποτέλεσμα εικόνας για αστεριξ
Ο Αλμπέρ Ουντερζό (Albert Uderzo), ο σχεδιαστής, δημιουργός μαζί με τον Ρενέ Γκοσινί (René Goscinny) του Αστερίξ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 92 ετών.
«Ο Αλμπέρ Ουντερζό πέθανε στο ύπνο του στο σπίτι του στο Νεγί από καρδιακή προσβολή που δεν είχε σχέση με τον κορονοϊό. Ηταν πολύ κουρασμένος τις τελευταίες εβδομάδες», εξήγησε πρόσωπο της οικογένειάς του.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ 25Ης ΜΑΡΤΙΟΥ: Δεν είμαστε μόνοι στη μάχη που δίνουμε



Αγαπητοί μου συμπατριώτες,
Η 25η Μαρτίου είναι μέρα ανεξίτηλα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Με την επανάσταση του 1821 ενάντια στον οθωμανικό δεσποτισμό, ο λαός μας διεκδίκησε και κέρδισε οριστικά το δικαίωμα να ορίζει ο ίδιος τη μοίρα του. Ο αγώνας του ’21 και οι θυσίες των προγόνων μας άνοιξαν τον δρόμο για ένα σύγχρονο κράτος, που σήμερα βρίσκεται στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης και είναι εγγυητής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Η φετινή επέτειος βρίσκει την χώρα μας αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη απειλή που έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας: την πανδημία του κορωνοϊού. Αναπόφευκτα, δεν θα γίνουν οι καθιερωμένες παρελάσεις.

Κορωνοϊός και 25η Μαρτίου: Πώς θα γίνει φέτος ο εορτασμός της

Κορωνοϊός και 25η Μαρτίου: Πώς θα γίνει φέτος ο εορτασμός της
Με λιτό και πάντως διαφορετικό τρόπο θα τιμηθεί φέτος η επέτειος της 25ης Μαρτίου.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αύριο Τετάρτη 25 Μαρτίου, θα παραβρεθεί προκειμένου να τιμήσει την εθνική επέτειο, στη λιτή τελετή κατάθεσης στεφάνου που θα πραγματοποιηθεί (αντί στρατιωτικής παρέλασης) στις 11:00, στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη.
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου αύριο το πρωί, θα υπάρξει και μήνυμα του πρωθυπουργού για την εθνική επέτειο.

Πέθανε ο μεγάλος σαξοφωνίστας Μανού Ντιμπάνγκο από κορωνοϊό

Πέθανε ο μεγάλος σαξοφωνίστας Μανού Ντιμπάνγκο από κορωνοϊό
Πέθανε ο θρυλικός μουσικός της τζαζ, συνθέτης και δεξιοτέχνης του σαξοφώνου Μανού Ντιμπάνγκο, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Παρισιού.
Ο αφρικανικής καταγωγής μουσικός πέθανε σε ηλικία 86 ετών. Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook πριν από λίγες ώρες. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η τελετή της κηδείας του θα είναι αυστηρά ιδιωτική, ενώ οι θαυμαστές του μπορούν να στείλουν τα συλλυπητήρια τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μια επιμνημόσυνη δέηση θα γίνει «όταν αυτό είναι δυνατόν».
Ο Μάνου Ντιμπάνγκο γεννήθηκε στο Καμερούν το 1933, έγινε γνωστός για τον συνδυασμό φανκ και τζαζ στοιχείων στις συνθέσεις του, ενώ το πιο γνωστό του τραγούδι ήταν το Soul Makossa.

Χαρδαλιάς- απαγόρευση κυκλοφορίας: Μόνο με σφραγίδα εργοδότη δεκτό το πιστοποιητικό Α


Νεότερα στοιχεία για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού στην κυκλοφορία δημοσιοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Η φόρμα Α πρέπει υποχρεωτικά τη σφραγίδα του εργοδότη ειδάλλως θα επιβάλλεται πρόστιμο ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων  Νίκος Χαρδαλιάς.
Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και να ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν δοθεί πιστά, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά το πρώτο 24ωρο εφαρμογής του μέτρου 1,3 εκατ. Sms διεκπεραιώθηκαν, ένα υψηλό ποσοστό δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Διαμήνυσε όσο πιο αυστηρά εφαρμόσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας.
 18 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις μετακινήσεις

Είναι οριστικό: Αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες λόγω κορωνοϊού


Ο κορωνοϊός έφερε τελικά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

O Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε πρότεινε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να αναβληθούν και να μετατεθούν για το 2021, σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της ΔΟΕ.

Λιβάνιος προς Δημάρχους: “Ειδική μέριμνα για αδέσποτα ζώα


Επιστολή προς τους Δημάρχους της Χώρας απέστειλε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θ.Λιβάνιος, την Κυριακή 22 Μαρτίου, επικαλούμενος την ευαισθησία τους και το ...

Έκτακτο: Κορωνοϊός: Στους 20 οι νεκροί στην Ελλάδα – 48 τα νέα κρούσματα



Στους 20  έφτασαν οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ενώ 48 είναι τα νέα κρούσματα και 743 το σύνολο των κρουσμάτων
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 134 άνθρωποι, εκ των οποίων 45 διασωληνωμένοι. Από τους διασωληνωμένους, οι περισσότεροι έχουν υποκείμενο νόσημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Τσιόδρας, 32 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.
Είκοσι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, με μέση ηλικία τα 75 έτη. .
Το νεότερο θύμα κορονοϊού στην Ελλάδα: 40χρονη μητέρα τριών παιδιών από την Καστοριά
Μια μητέρα τριών παιδιών από την Καστοριά, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 40 ετών, είναι το νεαρότερο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Τα τέκνα της και ο σύζυγός της βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς περίμεναν τα αποτελέσματα του δείγματος που βγήκε θετικό. Επίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, γίνονται προσπάθειες προκειμένου να βρεθούν οι επαφές που είχε η γυναίκα πριν καταλήξει -τις τελευταίες 10-15 ημέρες. Στο πώς η εκλιπούσα κόλλησε τον ιό, ακόμη δεν μπορούν να δοθούν απαντήσεις, καθώς η γυναίκα δεν είχε πολλές κινήσεις. Αυτό που υπολογίζουν και ψάχνουν, είναι να δουν τι γίνεται με τα παιδιά που βρίσκονται στις σχολικές μονάδες.
“Υπάρχουν όμως και κάποια αισιόδοξα νέα”, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας. “Δυο ημέρες στη σειρά υπάρχει μειωμένος αριθμός καταγραφής της νόσου και θανάτων στην γείτονα Ιταλία. Στη χώρα που ξεκίνησε η επιδημία, στην επαρχία Χουμπέι, ο περιορισμός σταματά την Τετάρτη. Όπως καταλαβαίνετε, η διάρκεια των μέτρων ήταν ένας σημαντικός παράγοντας.

Διάγγελμα στον ελληνικό λαό θα απευθύνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Αυτοί είναι οι τρεις υποψήφιοι διάδοχοι της Σακελλαροπούλου στο ΣτΕ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα απευθύνει διάγγελμα με αφορμή την αυριανή επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Aυτή θα είναι η πρώτη τηλεοπτική παρέμβαση της κυρίας Σακελλαροπούλου από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της Προέδρου της Δημοκρατίας.
 Το διάγγελμα θα είναι με αφορμή την αυριανή επέτειο της 25ης Μαρτίου. Όπως τονίζεται, στην Καθημερινή, γνωρίζοντας ότι η κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός αφορά και στις ελευθερίες και τα δικαιώματα, στο μήνυμά της η κα Σακελλαροπούλου, ως εγγυήτρια του πολιτεύματος, του Συντάγματος και των θεμελιωδών ελευθεριών, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η αναστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών και η οριοθέτηση της κοινωνικής συμπεριφοράς οφείλεται στις έκτακτες συνθήκες κινδύνου που απειλούν τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή και έχει ημερομηνία λήξης.

ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

http://www.argolidaportal.gr/sites/default/files/field/image/tainia_25_martiou_1.jpg

Η επανάσταση του 21 στο Μοριά


Στα μέσα Μαρτίου 1821 ο Παπαφλέσσας είχε ολοκληρώσει τον κύκλο των περιοδειών του στην Πελοπόννησο και βρισκόταν μαζί με τον Αναγνωσταρά στη Μεσσηνία, που ήταν η περιοχή για την οποία είχε ταχθεί υπεύθυνος από την Φιλική Εταιρεία. Ο Κολοκοτρώνης ήταν επίσης στο χώρο ευθύνης του, τη Μάνη. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν κρυμένος στην Πάτρα, έτοιμος να αναλάβει δράση. Άλλοι Φιλικοί ήταν σε διάφορους χώρους ευθύνης ο καθένας. Παρά τις αμφιβολίες των προεστών, το κλίμα στην Πελοπόννησο ήταν έντονα επαναστατικό και ένας σπινθήρας έλειπε για την έκρηξη.
Στο δεκαήμερο μεταξύ 14-25 Μαρτίου δόθηκε το έναυσμα της επανάστασης σε διαφορετικά σημεία στο Μοριά. 
 Κατά τας ημέρας αυτάς η Ζάχολη, εσείετο εκ θεμελίων από τις κωδωνοκρουσίες και τους πυροβολισμούς. Στις 14 Μαρτίου 1821 καταφθάνει στη Ζάχολη, από το

Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Κούτου, ένοπλος ο ηγούμενος Γερμανός, με άλλους μοναχούς όπου μετά από πανηγυρική δοξολογία στον ναό του Αγίου Γεωργίου, υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας και μαζί με τους Ζαχολίτες οπλαρχηγούς Παναγιωτάκη Γεραρή και Χρήστο Ζίνη ή Ζαχολίτη εκδιώκουν από την Ζάχολη τις τούρκικες οικογένειες, προς Κόρινθο. 
Ταυτόχρονα εκτυπούσαν χαρμοσύνως οι καμπάνες του Αγίου Γεωργίου κυρήσσοντας την επανάσταση και ρίγη συγκινήσεως είχον  καταλάβει τους κατοίκους. Επίσης κατέφθαναν από τα γύρω χωριά Κούτο και Πύργο οι πιό θερμόαιμοι μαζί με προύχοντες και δημογέροντες καθώς και οι οπλαρχηγοί και ησπάζοντο αλλήλους λέγοντας το "Χριστός Ανέστη", με το σύνθημα "Ελευθερία ή Θάνατος"..  
Στό Φενεό ο Αναγνώστης Κορδής και ο Χρήστος Ζαχολίτης, μετά από συμπλοκή σκότωσαν τούρκους γυφτοχαράτζηδες και ύστερα με ένοπλους Ζαχολίτες ενίσχησαν τη μικρή δύναμη του Φιλικού Νικόλα Σολιώτη που μαζί με τους Ζαχολίτες επιτέθηκε σε Οθωμανούς φοροεισπράκτορες (χαρατζήδες) στο χωριό Πόρτα των Καλαβρύτων. Παράλληλα ο Παναγιωτάκης Γεραρής με 60 Ζαχολίτες ξεκίνησε γιά να λάβει μέρος στην πολιορκία της Ακροκορίνθου που άρχισε στις 24 Μαρτίου. Στις 20 Μαρτίου ο Σολιώτης με τους Πετμεζαίους χτύπησαν τους Οθωμανούς στους τρεις πύργους των Καλαβρύτων, όπου κλείστηκαν οι ντόπιοι μουσουλμάνοι και ξεκίνησαν την πολιορκία τους πιάνοντας τον πασά των Καλαβρύτων Αρναούτογλου .
 Στις 21 Μαρτίου, ξεσηκώθηκε η Πάτρα από τους Φιλικούς Παναγιώτη Καρατζά,

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου


Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού. Τελείται στις 25 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Λουκά (α' 26-38), ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συνέβη έξι μήνες μετά τη θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννη του Προδρόμου από

την Ελισάβετ, τη γυναίκα του Ζαχαρία, όταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ στάλθηκε από τον Θεό προς την Παρθένο Μαριάμ (Μαρία) για να της ανακοινώσει ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού. Εκείνη την περίοδο, η Μαρία ζούσε στη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας και ήταν μνηστευμένη με τον ξυλουργό Ιωσήφ. Ο Γαβριήλ

Ο λόγος του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα: Η πνευματική διαθήκη του ήρωα στο Έθνος

 https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcSxFyWgR1sIwI7JqvSevAG-ymS942qVGOtc-AsJhbERi3UEa51f
Σύμφωνα με δημοσίευμα, στις 13 / 11 / 1838, της εφημερίδας “ Αιών” αναφέρεται ότι ο Κολοκοτρώνης όταν επισκέφτηκε στις 7 Οκτωβρίου το Α΄Γυμνάσιο Αθηνών και αφού άκουσε για μιάμιση ώρα το γυμνασιάρχη Γεννάδιο και αφού ενθουσιάστηκε από την ομιλία του προς τους μαθητές, ζήτησε να απευθύνει λόγο και ο ίδιος προς αυτούς.

Ο γυμνασιάρχης ενθουσιάστηκε με την ιδέα και όρισε την επόμενη μέρα και ώρα 10 την ομιλία του Κολοκοτρώνη προς τους μαθητές αλλά επειδή ο χώρος ήταν

μικρός επιλέχτηκε ως τόπος εκφώνησης η Πνύκα ως πιο ευρύχωρο μέρος αλλά και ιστορικότερο αφού ως γνωστό εκεί έβγαζαν τους λόγους τους προς τους Αθηναίους πολίτες, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι.
Μάλιστα λέγεται ότι επειδή οι μαθητές διέδωσαν την είδηση προς τους πολίτες της Αθήνας βρέθηκε πλήθος κόσμου στην Πνύκα από διάφορα επαγγέλματα και κοινωνικές τάξεις.
Ξαφνικά, στον χώρο της ομιλίας εμφανίσθηκε «σμήνος χωροφυλακής», αποφασισμένο να διαλύσει τη συγκέντρωση, επειδή προφανώς, ως βασιλικότερο του βασιλέως Όθωνα, τη θεώρησε αντικαθεστωτική.
Όμως, μετά τη διαβεβαίωση του γυμνασιάρχη και των καθηγητών για το «αθώο της πράξεως», οι χωροφύλακες αποχώρησαν και η ομιλία έγινε κανονικά.
Ο Κολοκοτρώνης λοιπόν περιτριγυρισμένος από όλο αυτό το πλήθος έβγαλε τον ακόλουθο λόγο που πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Αιών".

Παιδιά μου!
Εἰς τὸν τόπο τοῦτο, ὀποῦ ἐγὼ πατῶ σήμερα, ἐπατούσαν καὶ ἐδημηγοροῦσαν τὸν παλαιὸ καιρὸ ἄνδρες σοφοί, καὶ ἄνδρες μὲ τοὺς ὁποίους δεν εἶμαι ἄξιος νὰ συγκριθῶ καὶ οὔτε να φθάσω τὰ ἴχνη τῶν.

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821..


ΟΙ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ ΤΗΣ ΖΑΧΟΛΗΣ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEivucOD8CM_0_fBb_t9zNZOBg4AMaXkSF7IM0ixMIVvYRZ4XBNh0wJRW3Fk1O_2PiQ5ie6JZTwzKV8Nxv_1rFjSe-7UZkwgnmjCbNZN756twfsLlaZ74hVTSQQHyqokLHN7_hnGMWN_bHgd/s1600/geraris.jpg

Ο Παναγιωτάκης Γεραρής ήταν οπλαρχηγός από τη Ζάχολη (Ευρωστίνη) της Κορινθίας, από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης του 1821. Στις 14 Μαρτίου 1821 μαζί με τον Ηγούμενο της Μονής Προφήτου Ηλία Ζάχολης Γερμανό, κήρυξαν την επανάσταση στην τότε κωμόπολη της Ζάχολης και εκδίωξαν τις τούρκικες οικογένειες. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες (πολιορκία Κορίνθου και 

Ακροκορίνθου, Τρικόρφα, Δερβενάκια, μάχη Μαύρων Λιθαρίων, όπου εξολοθρεύτηκαν τα υπολείμματα της στρατιάς του Μαχμούτ πασά Δράμαλη). Το 1823 ονομάστηκε εκατόνταρχος. Ο Γεραρής θεωρείται από τους πρώτους οικιστές του Δερβενίου.
-------
Στο δεκαήμερο μεταξύ 14-25 Μαρτίου δόθηκε το έναυσμα της επανάστασης σε διαφορετικά σημεία στο Μοριά. Ο Παπαφλέσσας με την

Δήμος Ξυλoκάστρου - ΕυρωστίνηςQ Πρόσκληση Εθελοντισμού

Ο Δήμος μας θέλοντας να προσφέρει την απαιτούμενη βοήθεια σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ενισχύει τις κοινωνικές δομές του, ώστε αυτές να ανταποκριθούν με επιτυχία στις ραγδαία αυξανόμενες ανάγκες τις οποίες έχει δημιουργήσει η πανδημία.
Στην προσπάθεια μας αυτή ενισχύουμε  το «Βοήθεια στο Σπίτι» με εργαζόμενους από τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές μας. Για την περαιτέρω όμως ενίσχυση των υπηρεσιών μας προσκαλούμε όλους όσους έχουν την διάθεση να προσφέρουν εθελοντικά την βοήθεια τους στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2743360221 και 2743360201 (Ξυλόκαστρο) και 2743360101 (Δερβένι) από 8.00 πμ έως 14.00 μμ, ώστε να καταγραφεί το συνολικό δυναμικό το οποίο θα διαθέτουμε.   
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας θα εξυπηρετούνται αιτήματα πολιτών που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους. Συγκεκριμένα θα εκτελούνται:
  •     Διανομές φαρμακευτικού υλικού και ειδών πρώτης ανάγκης (η δαπάνη για την αγορά των ειδών βαρύνει τους εξυπηρετούμενους)
  •     Διανομές ειδών κοινωνικού παντοπωλείου στους δικαιούχους
  •     Διεκπεραιώσεις αιτημάτων (παραλαβή αιτήσεων – παράδοση πιστοποιητικών) για δικαιολογητικά που εκδίδονται από τα ΚΕΠ.
Τα αιτήματα θα αξιολογούνται και θα ιεραρχούνται με βάση την αναγκαιότητα τους, ενώ η παράδοση θα γίνεται λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

Δήμος Ξυλoκάστρου - Ευρωστίνης


Ο ΗΓΕΜΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Της Λέττας Καλαμαρά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περάσει ήδη στην ιστορία με την δυναμική και αποφασιστική στάση του στο ζήτημα της ελευθερίας και της υγείας των Ελλήνων. Με απαράμιλλη αποφασιστικότητα αποφάσισε και διέταξε προληπτικά για να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να γλιτώσει τα χειρότερα. Πριν ακόμα η καμπύλη πάρει την ανοδικά πορεία, πριν ακόμα μετρήσουμε θύματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να τιμωρήσει συλλογικά τους πολλούς για τα ατομικά παραπτώματα λίγων. Μπορεί οι αποφάσεις του να δυσαρέστησαν μία μειοψηφία πολιτών αλλά η άλλη μειοψηφία συμπολιτών μας την προκάλεσε για τον ίδιο παράλληλα με την υγιή επιστημονική γνώση όπως δήλωσε στο twitter ο Κ.Μητσοτάκης. Τα αποτελέσματα των αποφάσεών του στη ζωή μας θα φανούν προοδευτικά και η ιστορία θα τον κατατάξει στην πρέπουσα κατηγορία ηγετών με το πέρας της εξουσίας του και αναλόγως του αποτελέσματος. Όπως ακριβώς κατέταξε τον ανεκδιήγητο Αλέξη Τσίπρα για τη διακυβέρνηση του 2015-19 που πίστευε, έτσι του έλεγαν, ότι θα κυβερνούσε επί δεκαετίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να λάβει ιστορική πολεμική απόφαση, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ιωάννης Μεταξάς, σε ποιο στρατόπεδο θα βάλει την

Επίθεση στον Σωτήρη Τσιόδρα μέσω social media – Τι απάντησε (φωτο)

«Καυστικά» και επιθετικά σχόλια έκαναν ορισμένοι στον καθηγητή λοιμωξιολογίας και υπεύθυνο του υπουργείου Υγείας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στη χώρα μας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη Κυριακή σε εκκλησία χωρίς πιστούς, προκειμένου να ψάλει.
Στα social media πολλοί ήταν εκείνοι που επιτέθηκαν στον κ. Τσιόδρα, δημιουργώντας μάλιστα και σχετικό trend στο twitter #ΨέλνουμεΣπίτι, και επέκριναν την κίνηση του καθηγητή. Οι επικριτές του κ. Τσιόδρα τον κατηγόρησαν πως παρά την απαγόρευση της συνάθροισης σε κλειστούς χώρους βρέθηκε σε εκκλησία.
Κάποιοι άλλοι τον επέκριναν λέγοντας ότι δεν συνάδει η πίστη στον Θεό και την Εκκλησία με την Επιστήμη. Ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας απάντησε μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter στους επικριτές

Μήνυμα Δημάρχου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων Γεωργίου Αλκ. Γκιώνη για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821



Λουτράκι, 24 Μαρτίου  2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου, της Ελληνικής Επανάστασης που οδήγησε στην εθνική παλιγγενεσία, μας βρίσκει σε μια χρονική συγκυρία που καλούμαστε όλοι να δώσουμε τον δικό μας αγώνα σε έναν ύπουλο, αόρατο εχθρό και να αναθεωρήσουμε την καθημερινότητά μας και τις προτεραιότητές μας.
Με το βλέμμα στραμμένο στην εθνική ενότητα και ομοψυχία και στους ήρωες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, αποδίδουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης και τα ιδανικά της.
Φέτος, καλούμαστε όλοι να δώσουμε μια διαφορετική διάσταση στον πατριωτισμό θέτοντας σε προτεραιότητα την προστασία του ελληνικού λαού, της ανθρώπινης ζωής και της υγείας μας. Με τη μνήμη μας στον αγώνα της επανάστασης του 1821, τιμάμε και εορτάζουμε την φετινή επέτειο με ενότητα και εθνική ομοψυχία για να ξεπεράσουμε, στο μέτρο του δυνατού, την κρίση της πανδημίας που μαστίζει τον πλανήτη και τη χώρα μας.
Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και να μην ξεχνάμε ποτέ, να κατακτάμε τις ελευθερίες μας και τα ύψιστα ιδανικά, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ανθρώπινη ζωή.

Γραφείο Τύπου

Ενταξη εργολαβικών εργαζομένων στις διατάξεις για τον κορωναιό


 
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ 23/03/2020       
Κοινοποίηση:  ΔΕΗ Α.Ε., λιγνιτική Μεγαλόπολης, υπουργείο οικονομικών, υπουργείο εργασίας, κοινοβουλευτικές ομάδες  της βουλής των Ελλήνων.                                        
                                      Απευθυνόμενοι στους  πολίτες θα θέλαμε να εκφράσουμε τη θέση του σωματείου μας ότι πρέπει να πούμε σε αυτή τη πρωτόγνωρη στιγμή της ζωής μας δυο μεγάλα ΟΧΙ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ - ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ.
           Σε ότι αφορά το κυρίως μέρος της ανακοίνωσης θα θέλαμε να αναλάβουν