Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Κορωνοϊός -Σοκ: Αριθμός ρεκόρ με 416 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – 5 νέοι θάνατοι - 39 κρούσματα / Έκτακτα μέτρα στο Δήμο Ευρωτα στη Λακωνία

 Κορωνοϊός - Δημόπουλος: Συνεχής επαγρύπνηση για την αποφυγή «κόκκινου συναγερμού» και «lockdown»

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη τα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα. 

Σήμερα ανακοινώνουμε 416 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Αναλυτικότερα:

– 61 εισαγόμενα κρούσματα, εκ των οποίων 59 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 240 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 19 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης , εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

12 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

παρακολουθούμε στενά τρείς πηγές κρουσμάτων:
Α) εισαγόμενα (πάνω από 60 σήμερα).
Β) Δομές φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών
Γ) Περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια.

 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18123, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες.

2898 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7479 (41.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 19 (24.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 207 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 388 θανάτους συνολικά στη χώρα. 143 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

H τελευταία εβδομάδα εμφανίζει συνεχιζόμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, σύμφωνα με την  16η  έκθεση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Covid-19 με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα από 281 στην προηγούμενη έκθεση.

Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.

 

Το πιο σημαντικό στοιχείο  της έκθεσης είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.

Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε 36% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ, η σταθερότητα αυτή αντανακλά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 60%.

Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια σε 1, αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.

Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, για το υπό εξέταση διάστημα ο δείκτης υπολογίζεται άνω της μονάδας.

Απαντήσεις για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα επιχείρησαν να δώσουν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Επίκεντρο της Covid-19 παραμένει η Αττική και ειδικά το κέντρο της Αθήνας, με 240 νέα κρούσματα από τα 416 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αναφορικά με το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff, είπε πως αρχικά το αποτέλεσμα των τεστ ήταν οριακά θετικά, δηλαδή επρόκειτο για ψευδώς θετικό αποτέλεσμα, όπως επισήμανε. «Για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να προκύψει εστία διασποράς ελήφθησαν τα εν λόγω μέτρα», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε ότι όλα τα επαναληπτικά τεστ που διενεργήθηκαν στον Πειραιά στα 12 άτομα και τις 24 επαφές τους, ήταν όλα αρνητικά, καθώς και οι έλεγχοι που έγιναν σε επιφάνειες του πλοίου.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης οι έλεγχοι ειδικά στο κέντρο της Αθήνας είναι συνεχείς με τεστ σε πολλές γειτονιές. Μόνο σήμερα έγιναν 534 τεστ. 

Για τα εμβόλια είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο και μπορεί να έχει διαθεσιμότητα και μέσα στο 2020. 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι αντιμετωπίζουμε μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων, αλλά και διασωληνωμένων, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κατέστησε σαφές πως το ζήτημα δεν είναι να μιλάμε συνεχώς για νέα μέτρα, αλλά να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Με στόχο την περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στο κέντρο της Αθήνας, με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη και μαζί η Πολιτική Προστασία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, προχωρούν σε μια νέα δέσμη μέτρων που προστίθεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί. Πιο συγκεκριμένα, οι 8 λέσχες φιλίας του δήμου Αθηναίων διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό, εντατικοποιούνται τα rapid test από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Σχετικά με την εικόνα στα σχολεία, ανέφερε ότι μέχρι και την Κυριακή έχει ανασταλεί η λειτουργία 10 σχολικών μονάδων πανελλαδικά, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 113 τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Σημείωσε ότι 93 στα 123 σχολεία βρίσκονται στην Αττική.

Στον δήμο Ευρώτα, ανακοίνωσε ότι στα πρώτα 805 δείγματα που έχουν εξεταστεί σε αλλοδαπούς και όχι μόνο εργάτες γης, εντοπίστηκαν 39 θετικά κρούσματα.
Ήδη τα θετικά κρούσματα έχουν απομονωθεί σε ξεχωριστές δομές με μέριμνα του δήμου Ευρώτα και της περιφέρειας Πελοποννήσου και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση. Επίσης έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό όλες οι στενές επαφές τους” ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων αποφασίστηκαν:

Για τους εργάτης γης:

– Διεξαγωγή τεστ στο σύνολο των εργατών γης της περιοχή

– Αποχή από την εργασία τους μέχρι να διεξαχθούν τα τεστ

– Υποχρεωτική -εκ μέρους τους- χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους

– Έλεγχος των μετακινήσεών τους από και προς την επίμαχη περιοχή

Για τους κατοίκους της περιοχής:

– Διεξαγωγή τεστ σε όσους συνεργάζονται ή έχουν έρθει σε επαφή με τους εργάτες γης

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας -εκ μέρους τους- σε όλους τους εσωτερικούς χώρους 

Μια μέρα πριν κλείσει ο Σεπτέμβριος, το Λεκανοπέδιο έχει ξεπεράσει τα 4000 περιστατικά σε ένα μήνα, αφού μετράμε 4044 κρούσματα μέσα σε 29 ημέρες. Οι νέες μολύνσεις του Σεπτεμβρίου στην Αττική αντιπροσωπεύουν παραπάνω από το 20% του συνόλου των κρουσμάτων το επτάμηνο της επιδημίας.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη κατά την ενημέρωση ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, συνεχίζονται οι στοχευμένες δράσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), του δήμου Αθηναίων και της Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές της Αθήνας με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι στην πλατεία Κουμουνδούρου έγιναν 574 τεστ, από τα οποία τα 23 είχαν θετικά αποτελέσματα στον κορωνοϊό.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 2.600 ελέγχους τις τελευταίες 5 ημέρες σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου. Πρόσβαση στην εξέταση είχαν όλοι οι πολίτες αδιακρίτως και η εξέταση ήταν δωρεάν.

Έχουν εντοπιστεί συνολικά 61 θετικοί πολίτες στον κορωνοιό, εκ των οποίων οι 34 είναι αλλοδαποί. Η δράση αυτή θα συνεχιστεί σε περιοχές της Αθήνας με μεγάλη κινητικότητα του ιού SARS-CoV-2.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19, περιλαμβάνει εντατικοποίηση των ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία εκεί παρουσιάζεται σημαντικός επιπολασμός της νόσου.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

5.379 κρούσματα

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 17.444 κρούσματα, εκ των οποίων τα 5.379 είναι ενεργά.

Κατ’ οίκον ανάρρωσαν 9.793 συμπολίτες μας, ενώ εξιτήριο πήραν 1.893.