Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Στους 297 οι νεκροί στην Ελλάδα – Κατέληξε 95χρονος στο νοσοκομείο Νίκαιας

  

Ενα ακόμα θύμα κορονοϊού προστέθηκε στη λίστα των θανάτων στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, κατέληξε 95χρονος άνδρας, που νοσηλευόταν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, φτάνοντας πλέον τους 297 θανάτους από το ξεκίνημα της πανδημίας στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες το απόγευμα μέχρι και τώρα έγινε γνωστό ότι έχουν καταλήξει τρεις ακόμη ασθενείς με κορονοϊό. Εκτός από τον 95χρονο κατέληξαν μία γυναίκα 56 ετών που βρισκόταν σε κλίνη ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό

Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ένα 50χρονος ο οποίος ήταν διασωληνωμένος επίσης στο Νοσοκομείο στη Νίκαια και μία 83χρονη η οποία νοσηλεύονταν στο Τζάνειο στον Πειραιά και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Στο μεταξύ, όπως γράφει στο ρεπορτάζ της για το Εleftherostypos.gr η Μαρία-Νίκη Γεωργαντα  την ταχύτητα μετάδοσης του ιού σε κλειστούς χώρους, αλλά και ανοιχτούς, με συγκεντρωμένα άτομα, ειδικά εάν δεν τηρούνται τα μέτρα, δείχνουν οι συρροές που «ξεπετάγονται» συνέχεια.

Και μπορεί το εργοστάσιο στα Γιαννιτσά να αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς οι μονάδες βιομηχανίας τροφίμων είναι… φιλικές προς τον κορωνοϊό – όπως έχουν δείξει τα διεθνή δεδομένα – όμως όλοι οι κλειστοί χώροι όπου συγχρωτίζεται πλήθος εργαζομένων αποτελούν εν δυνάμει «βόμβες» έτοιμες να σκάσουν.

Αυτές οι εστίες είναι ικανές να προκαλέσουν μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης. Το παράδειγμα της κονσερβοποιΐας στα Γιαννιτσά αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα καθώς εργάζονται σε αυτό 500 άτομα, προερχόμενα από… πέντε διαφορετικές περιοχές (Πέλλα, Πιερία, Κιλκίς, Ημαθία και Θεσσαλονίκη).

Μάλιστα, εστίες υπερμετάδοσης σαν και αυτή λειτουργούν επιδημιολογικά πιο επιβαρυντικά από κλειστές δομές στις οποίες ο πληθυσμός είναι συγκεκριμένος και δεν έρχεται σε επαφή παρά μόνο με τους εργαζόμενους.

Σε παρόμοια κατηγορία με κλειστούς χώρους επαγγελματικούς ή άλλους με συγχρωτισμό εντάσσονται και οι κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι και βαφτίσεις. «Γεύση» από τις υπερμεταδόσεις που αυτές οι εκδηλώσεις δύνανται να προκαλέσουν πήρε η χώρα μας τον Αύγουστο.

Ενας γάμος στην Αλεξανδρούπολη (τουλάχιστον 60 μολύνσεις), ένας στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης με περίπου 50 θετικούς στον ιό, ένας γάμος στις Σέρρες, ακόμη ένας στον Αμπελώνα Λάρισας που προκάλεσε … συρροή νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία της πόλης και ένας γάμος στα Χανιά στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι ορισμένες από τις τελετές που «τέσταραν» τις αντοχές της επιδημιολογικής καμπύλης.

Σύμφωνα με όσα έχουν τονίσει πολλάκις οι ειδικοί, ο συγχρωτισμός μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Και αυτό γιατί ένας ασυμπτωματικός υπερμεταδότης αρκεί για να προκαλέσει «ντόμινο» δεκάδων μολύνσεων.

Τέτοιες εστίες κρατούν ψηλά την επιδημιολογική εγρήγορση και παρόλο που η επιδημία στην Ελλάδα δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας μπορεί να ανατρέψει ανά πάσα στιγμή την κατάσταση. Τη χθεσινή ημέρα τα κρούσματα ανέβηκαν πάνω από το όριο των 200, «σπάζοντας» τη σταθερή πορεία με λιγότερα από 200 περιστατικά στην καθημερινή καταγραφή, που δείχνει υποχώρηση όπως ανέφερε και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της περασμένης Τρίτης.

Το ενδιαφέρον των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών έχει μετατοπιστεί στις Εντατικές, καθώς οι ασθενείς που διασωληνώνονται αυξάνονται ημέρα με την ημέρα (46 χθες σε σχέση με 38 μία εβδομάδα πριν).

Την ίδια στιγμή, η Αττική βρίσκεται «στο κόκκινο» λόγω και της επιστροφής εκδρομέων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενώ κρούσματα συγκεντρώνονται αδιάκοπα σε ορισμένες περιοχές – «ενεργές» εστίες ή δημιουργούν νέες επιδημικές εξάρσεις. Στην Ημαθία, που είναι από τις «κόκκινες» περιοχές των τελευταίων εβδομάδων χθες καταγράφηκαν επιπλέον εννέα κρούσματα. Δυναμική αποκτούν και τα Τρίκαλα που εμφανίζονται σταθερά στον χάρτη των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και χθες κατέγραψαν έντεκα νέες μολύνσεις.