Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: 52 νέα κρούσματα, 1.884 συνολικά και 83 συνολικά θάνατοι



Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 1,4 εκατ. κρούσματα κορωνοϊού και πάνω από 83.000 νεκροί παγκοσμίως.

Για την Ελλάδα είπε ότι 1.884 είναι τα συνολικά κρούσματα, 52 νέα κρούσματα σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες και 84 διασωληνωμένοι είναι στις ΜΕΘ. Επίσης σημειώθηκαν δύο ακόμα θάνατοι με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 83.

Σχετικά με την ευρεία χρήση μάσκας τονίζεται ότι υπάρχουν κίνδυνοι καθώς μπορεί να υπάρξει μόλυνση από επανατοποθέτηση. Όπως τόνισε ο ΠΟΥ επανατοποθετήθηκε λέγοντας ότι τα μέτρα για όλο τον κόσμο είναι η φυσική απόσταση, η αποφυγή του συνωστισμού, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, η κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν φτερνιζόμαστε. Τόνισε επίσης πως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας.
Για τα τεστ είπε: «Μία στρατηγική τεστ πρέπει να έχει κριτήρια επιλογής. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου χρησιμοποιούνται τα εργαστηριακά τεστ, ο μοριακός έλεγχος. Τα ίδια κριτήρια με εμάς έχουν υιοθετήσει και στο εξωτερικό. Όταν βρισκόμαστε στην περίοδο επώασης τα τεστ είναι αρνητικά.  Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με τα τεστ. ετοιμαζόμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον με ειδικό επιδημιολογικό σκοπό. Θέλουμε τα συγκεκριμένα δεδομένα να μας χρησιμεύσουν την επόμενη μέρα. Παραμένουμε στη φάση του μετριασμού με τη φάση των μέτρων της απόστασης».
Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε: «Από τις έξι το απόγευμα σε όλα τα διόδια και οδικά δίκτυα εγκαθίστανται κάμερες ελέγχων της κυκλοφορίας. Στα ΚΤΕΛ και τα λιμάνια θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για στρατιωτικούς, υγειονομικούς και υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας. Οι έλεγχοι θα ισχύσουν μέχρι και τις 27 Απριλίου».
Επίσης είπε ότι «από απόψε το βράδυ εάν γίνεται καταχρηστικά μετακίνηση για αναψυχή θα διπλασιάζεται το πρόστιμο (300 ευρώ), θα αφαιρούνται οι πινακίδες και θα επιστρέφουν στη βάση τους. Μέχρι τις 27 Απριλίου αναστέλλεται η μετακίνηση από αέρος και θάλασσας. Μόνη εξαίρεση οι μόνιμοι κάτοικοι».
Επίσης τόνισε ότι «Εάν κάποιοι κάνουν χρήση άδειας και πάνε στα χωριά τους, με δική τους ευθύνη θα παραμείνουν εκεί». Σε ότι αφορά την προσπάθεια δήμων να μεταφέρουν στα σπίτια το Αγιο Φως είπε: «Υπαρκτός ο κίνδυνος εάν υπάρξει μετακίνηση του Άγιου Φωτός στους δήμους. Επικοινώνησα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του είπα να μην συμβεί κάτι τέτοιο».
Επίσης χαρακτήρισε fake news τις ημερομηνίες με τις άρσεις μέτρων λέγοντας «Ας σταματήσουν κάποιοι να παίζουν με τις ζωές των πολιτών».