Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Ο τυποκτόνος φίλος του Τσίπρα

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Την περασμένη εβδομάδα άλλη μια εφημερίδα έκλεισε στη Βενεζουέλα του Μαδούρο. Προστέθηκε κι’ αυτή στα θύματα του καθεστώτος, που δεν ανέχεται καμιά κριτική, καμιά διαφωνία.

Είκοσι χρόνια άντεξαν οι άνθρωποι της «El Nacional», της εφημερίδας που δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί με τον Ούγκο Τσάβες πρώτα και με τον Νικολάς Μαδούρο μετά – αυτούς τους εκλεκτούς φίλους του Τσίπρα, του Παππά και της παρέας τους.

Η εφημερίδα που κυκλοφόρησε πριν από 75 χρόνια,
υπέκυψε στις πιέσεις και τους διωγμούς, που, σε συνδυασμό με την έλλειψη χαρτιού, έχουν βάλει ταφόπλακα σε κάθε ελεύθερη φωνή.

Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, ο Μιγκέλ Ενρίκε Οτέρο, που στα άρθρα του αποκαλεί τον Μαδούρο «δικτάτορα», συχνά κατέφευγε σε δωρεές, ενώ συνάδελφοί του από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής τον βοηθούσαν με αποστολή χαρτιού.

Τα πράγματα, όμως, ήταν προδιαγεγραμμένα.

Το καθεστώς πολέμησε τον Τύπο με λύσσα όλα αυτά τα χρόνια.

Το 2003, δημιούργησαν μια κρατική εταιρία στην οποία δόθηκε το μονοπώλιο της εισαγωγής και πώλησης δημοσιογραφικού χάρτου.

Έτσι, ασκούσαν ασφυκτικό έλεγχο στους ιδιοκτήτες των εφημερίδων, με αποτέλεσμα μα κλείσουν πάνω από τις μισές από τις 134 εφημερίδες της Βενεζουέλας.

Ανάλογα συμπεριφέρθηκε το καθεστώς και στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα. Το 2017 έκλεισαν
52 ραδιοφωνικοί σταθμοί και 8 τηλεοπτικά δίκτυα, ανάμεσά τους και η ισπανόφωνη υπηρεσία του CNN.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Μαδούρο ψήφισε αύξηση κατά 3.400% του κατώτατου μισθού, με αποτέλεσμα να υποστούν καθίζηση όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Και ο χώρος του Τύπου είναι από τους πιο ευάλωτους…

Αμέσως άρχισαν οι απολύσεις και τα λουκέτα. Και η κρίση συνεχίστηκε όταν ο Μαδούρο διέταξε τον περασμένο Νοέμβριο και νέες αυξήσεις της τάξης του 150%.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ασκεί διώξεις σε κάθε εφημερίδα που τολμά να αποκαλύψει τα έργα και τις ημέρες των μελών της και οι εφημερίδες καταδικάζονται συνεχώς σε υψηλές αποζημιώσεις.

Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι υφίστανται κάθε είδους διώξεις και επιθέσεις.

Τώρα, οι πιο πολλές εφημερίδες, ανάμεσά τους και η «El Nacional», προσπαθούν να υπηρετήσουν την ελευθερία του Τύπου μέσω του διαδικτύου.

Και η νέα απειλή έχει ήδη φανεί στον ορίζοντα. Σύμφωνα με το Συνδικάτο των Εργαζομένων, το καθεστώς προετοιμάζει τρόπους για τον αποκλεισμό ιστοσελίδων από τον δημόσιο πάροχο CANTV, τον κύριο προμηθευτή τηλεφωνίας και Ίντερνετ στη Βενεζουέλα.
Να τους χαίρεται ο κ. Τσίπρας που έτσι κι’ αλλιώς στο δρόμο του Μαδούρο βρίσκεται.

Ποιος δεν τον θυμάται να προτρέπει διαδηλωτές να μην διαβάζουν εφημερίδες για… να έχουν την υγειά τους;
elzoni.gr