Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Πονοκέφαλος στον ΣΥΡΙΖΑ από τις καταλήψεις μαθητών για τη Μακεδονία


Αντιδράσεις και στη μαθητική κοινότητα έχει πυροδοτήσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Δεκάδες μαθητές ανά την Ελλάδα προχωρούν σε καταλήψεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, διατρανώνοντας σε κάθε τόνο πως η Μακεδονία είναι ελληνική, κάτι που φέρνει σε αμηχανία τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βρίσκει και πάλι την ευκαιρία να μιλήσει για φασίζουσες συμπεριφορές.
Η ΟΛΜΕ, από την πλευρά της, σε ανακοινωθέν κάνει λόγο για στοχοποίηση καθηγητών (Βέροια), σχολεία (Γέρακας) και ολόκληρες ΕΛΜΕ (Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης).

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τις ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς να «προχωρήσουν σε συσκέψεις συλλόγων διδασκόντων, να οργανώσουν συζητήσεις με γονείς και μαθητικές κοινότητες, να αποκαλύψουν το φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει, συζητώντας και για τη διεκδίκηση των σημερινών μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς».
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφέρει οτι το τελευταίο διάστημα «φασίστες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να διοχετεύσουν το εθνικιστικό δηλητήριό τους σε μαθητές και σε σχολεία. Με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα μαθητών, με τοποθετήσεις στελεχών τους και με ‘απεσταλμένους’ τους έξω από σχολεία, καλούν απροκάλυπτα τους μαθητές σε κινητοποιήσεις με το πρόσχημα των εθνικών θεμάτων, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να σπείρουν τον διχασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να καταγράψουν δυνάμεις ως δικές τους. Κι όλα αυτά την ώρα που συνεχίζουν να έρχονται στο φως στοιχεία της εγκληματικής τους δράσης» τονίζει ο κ. Γαβρόγλου.
Παράλληλα υπογραμμίζει οτι «Θυμίζουμε ότι ο φασισμός είναι συνώνυμο της βίας, της τρομοκράτησης, του σκοταδισμού, της ανελευθερίας.Θυμίζουμε ότι η νέα γενιά δεν πρέπει να επιτρέψει να χαθεί ξανά ένας Παύλος Φύσσας. Να μην επιτρέψει σε φασιστικές συμμορίες να δράσουν ξανά στις γειτονιές.Θυμίζουμε ότι η μόνη απάντηση στον φασισμό είναι το «όχι» της κοινωνίας και της νεολαίας μας.Καλώ τα πολιτικά κόμματα και τους εκπαιδευτικούς φορείς να καταδικάσουν απερίφραστα, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές, χωρίς ‘ναι μεν αλλά’ και δικαιολογίες, τα ακροδεξιά μορφώματα και τις επιδιώξεις τους. Περιμένω να το κάνουν. Καλούμε τα μαθητικά συμβούλια, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων να απομονώσουν τις φασιστικές κραυγές.Το σχολείο είναι και θα παραμείνει προπύργιο ελεύθερου στοχασμού, κριτικής σκέψης και προάσπισης των δημοκρατικών αξιών».