Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γ. Δέδε στο Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γ. Δέδε στο Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
Το Δημαρχείο επισκέφθηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Δέδες, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για τις σοβαρότατες ζημίες που επέφεραν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν προσφάτως την περιοχή.
Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε μετείχαν ο Δήμαρχος κ. Ηλ. Ανδρικόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ηλίας Νιάρρος, Πρόεδροι των Τ.Κ. που επλήγησαν και στελέχη της Τ.Υ. του Δήμου.
Ο Δήμαρχος, αφού καλωσόρισε τον κ. Δέδε, τον ευχαρίστησε για το άμεσο και
θερμό ενδιαφέρον του σε κάθε έκτακτη ανάγκη που προκύπτει στο Δήμο. Ενημέρωσε δε επισταμένως, από κοινού με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και τους Προϊσταμένους των Τ.Υ., το Γενικό Γραμματέα για τη σφοδρότητα του φαινομένου και τη δυσχερή κατάσταση στο σύνολο του Δήμου, ενώ επιμέρους και κατά περιοχή, ιδιαίτερα προβλήματα επεσήμαναν οι Πρόεδροι των Τ.Κ.
Ο Γενικός Γραμματέας, και αφού συζητήθηκαν διάφορα τεχνικά ζητήματα και λεπτομέρειες για τις ζημίες σε υποδομές, δίκτυα, νοικοκυριά/επιχειρήσεις, παραγωγικές ή βοηθητικές εγκαταστάσεις σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις κ.α., αναφέρθηκε στην αμέριστη στήριξη της πολιτείας, στο βαθμό βεβαίως των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν σε εθνικό επίπεδο.
Αναφέρθηκε στις ενέργειες που προχωρούν άμεσα από την Κυβέρνηση για την έκδοση των απαραίτητων Κ.Υ.Α. για την ενίσχυση των πληγέντων (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) και συγχρόνως έδωσε κατευθύνσεις για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από το Δήμο για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών που υπέστησαν ζημίες.
Προκειμένου για τις αποκαταστάσεις διαχώρισε τις παρεμβάσεις σε δύο φάσεις, την άμεση –κατεπείγουσα, που θα αφορά κάθε τεχνικό έργο άμεσης ανακούφισης και μικρής πολυπλοκότητας και μπορεί σε μεγάλο βαθμό να υλοποιηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου ή/και εργολάβους με ταχείες διαδικασίες και χρηματοδότηση από την Πολιτεία και τη δεύτερη που θα αφορά σημαντικότερα και πολυπλοκότερα έργα στις υποδομές, είτε υψηλού προϋπολογισμού, είτε υψηλών απαιτήσεων σε εξειδικευμένες μελέτες, ΜΠΕ κ.λ.π. (π.χ. αντιπλημμυρικά έργα), που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν με τη σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων με τους Δήμους και θα περιλαμβάνουν τόσο τις απαραίτητες μελέτες, όσο και την υλοποίηση.
Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε για την πλήρη κινητοποίηση των Υπηρεσιών του Δήμου, και την άμεση ολοκλήρωση των ενεργειών προς τους θεσμικά αρμόδιους φορείς (Υπουργεία, Γ.Γ.Π. Πελοποννήσου, Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ.λ.π.) για την δραστηριοποίησή τους.
Ευχαρίστησε δε θερμά, για άλλη μια φορά τον κ. Δέδε, αφενός για την πλήρη ενημέρωση για τις ενέργειες και την ανταπόκριση της Πολιτείας και αφετέρου για τη συνεχή και πάντα αποτελεσματική στήριξη του στο Δήμο, αλλά και στο σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ευαισθησία του, ιδιαιτέρως σε ότι αφορά την καταλληλότητα και την ασφάλεια των υποδομών, σε συνδυασμό με τη βαθιά τεχνική γνώση, αποφέρει τα μέγιστα προς όφελος των Δήμων.

Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης