Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Τα τελευταία “χαρτιά” του Αλέκου Πνευματικού στην Κόρινθο

http://isthmos.gr/images/images-uploads/9843/alekos32__art-big.jpg
Το 2015 ο δημοσιογράφος Γ. Λάμπρου άρχισε να μιλά για την υστεροφημία του Δημάρχου Κορινθίων Αλ. Πνευματικού και έριξε και το όνομα του Γ. Μουρούτσου (αντιδημάρχου τότε και εκ των στενών συνεργατών του) ως πιθανού διαδόχου είτε για να φανούν κάποιες αντιδράσεις ή για να «κάψει» την υποψηφιότητα. Για να μιλά λοιπόν για υστεροφημία σημαίνει ότι ο Δήμαρχος αποχωρούσε (ή ήθελαν να τον.. αποχωρήσουν).
Από τότε συνέβησαν πολλά και διάφορα, με τις μαζικές ανεξαρτητοποιήσεις
συμβούλων του Δημάρχου και τις υποψηφιότητες Σταυρέλη και Χασικίδη για τις επόμενες εκλογές. Η Κόρινθος πρέπει να είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα όπου ο προεκλογικός αγώνας έχει φουντώσει 18 μήνες πριν τις εκλογές.
Όλα αυτά βέβαια στην περίπτωση που δεν βιώνουμε ένα Κορινθιακό «Μάτριξ» όπου όλα αποτελούν μέρος μιας καλοστημένης φάρσας σε εξέλιξη με υποψήφιους και παράγοντες-ρολίστες. Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.
Τα ρεπορτάζ από το «μέτωπο» του Χιλιομοδίου, τα βίντεο παρουσιάσεων .. λογοτύπων, οι συνεντεύξεις γνωστών και αγνώστων συμβούλων, οι φωτογραφίες από τραπεζώματα υποψηφίων όπου κατά τύχη εμφανίζονται και πρώην Νομάρχες-βουλευτές με τον ίδιο τόπο καταγωγής, οι σπόντες και τα «μαχαιρώματα» ανάμεσα σε πρώην φίλους είναι στην ημερήσια διάταξη.
Ο Δήμαρχος Αλ. Πνευματικός δείχνει στριμωγμένος στα «σχοινιά» αλλά όπως λένε όλοι έχει και 28 εκ. ευρώ στην Τράπεζα τα οποία προς το παρόν βλέπουν μόνο οι τραπεζίτες αν κρίνουμε από τα λεγόμενα του Δ. Μπίτζιου (πλευρά Χασικίδη) για την ανυπαρξία έργων στο Χιλιομόδι, του Γ. Φιλιππακόπουλου (πλευρά Σταυρέλη) για το Λέχαιο αλλά και αρκετών άλλων.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Δήμαρχος αν θέλει να κάνει νέο ρεκόρ θητείας στο Δημαρχείο πρέπει να σκαρφιστεί κάτι εξαιρετικά εντυπωσιακό αλλά και πειστικό. Με δεδομένη τη νίκη στις προηγούμενες εκλογές για μια χούφτα ψήφους και τη μεγάλη φθορά από προσωπικά και συλλογικά λάθη αυτή την 4ετία, στις επόμενες εκλογές αν κατέβαινε εκ νέου επικεφαλής με τους ίδιους συνεργάτες η συντριβή με 10 μονάδες διαφορά από οποιονδήποτε σοβαρό αντίπαλο σε έναν β’ γύρο θα έπρεπε να θεωρείται βέβαιη .
Οι φήμες για κάθοδό του στις Περιφερειακές εκλογές στο πλευρό του Αργείτη Δ. Καμπόσου με τη Ν.Δ. φαίνεται να μην επιβεβαιώνονται. Ο τελευταίος διαμηνύει ότι παραμένει στο Άργος. Έχουμε λοιπόν έναν 55άρη Δήμαρχο με 3 θητείες και 25 περίπου χρόνια στα κοινά της πόλης. Πολύ νωρίς όμως για πολιτική ή αυτοδιοικητική συνταξιοδότηση.
Ο Αλ. Πνευματικός μέσα σε 18 μήνες πρέπει να παρουσιάσει μια μεγάλη επιτυχία αν θέλει να έχει σοβαρές πιθανότητες επανεκλογής. Ο χρόνος είναι με το μέρος του (κατά μία έννοια) αφού έχει το χρήμα για έργα, «μεταγραφές» και συμμαχίες (η πρώτη φαίνεται να είναι με το Βασ. Νανόπουλο).
Έχει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να λειάνει την εικόνα του νευρικού, του τσαμπουκαλή, του Δημάρχου εκτός ορίων (θυμηθείτε τις εικόνες με τον Κούγια στο γήπεδο της Κορίνθου). Τον τελευταίο καιρό πάντως στις συνεντεύξεις του δείχνει ανήσυχος και "κουμπωμένος". (Η φωτο είναι από πρόσφατη συνέντευξη)
Ο Αλέκος, έχοντας κληρονομήσει πολιτικά τον πρώην Δήμαρχο Θωμά Θωμαίδη έχει ισχυρά ερείσματα στη Ν.Δ. ή μάλλον καλύτερα συνολικά στο δεξιό χώρο. Για να λέμε και την αλήθεια αυτός ο δεξιός χώρος τον έσωσε το 2014 από τα «νύχια» του Νανόπουλου.
Το πρόβλημα είναι ότι ο Αλέκος δεν μπορεί πλέον να εμφανιστεί ούτε ως το νέο και το διαφορετικό, ούτε ως «δεύτερη ευκαιρία», ούτε ως «ψηφίστε μας να μην έρθει ο Νανόπουλος», ούτε ως «βοηθήστε μας να ολοκληρώσουμε το έργο μας» (αφού δεν υπάρχει κάποιο νέο αφήγημα ή όραμα για να φύγει προς τα εμπρός). Ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πλέον στέρεψε και από λαοπρόβλητα στελέχη. Αν ας πούμε βγει μπροστά με δύναμη κρούσης τον Καμπούρη και το Μελέτη πάλι, καλύτερα να μην βγει καθόλου.
Ένα άλλο ατού πάντως που εκτιμούμε ότι έχει αυτή τη στιγμή είναι οι αδυναμίες των Σταυρέλη και Χασικίδη που περιοριζόμενοι σε συγκεκριμένους πολιτικούς και γεωγραφικούς χώρους δεν δημιουργούν (ακόμη τουλάχιστον) την αίσθηση ή το ρεύμα της αλλαγής, της ανανέωσης, της διαφορετικότητας, της παράστασης νίκης.
Ο Αλέκος λοιπόν θα πορευτεί τελικά περισσότερο με τις αδυναμίες των άλλων (όπως έκανε πάντα και ο Τατούλης) παρά με τα δικά του «όπλα». Τα οποία μετά από 11 χρόνια έχουν φθαρεί σε μεγάλο βαθμό. 

isthmos.gr