Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Γ. Ψυχογιός: «Σε αντίθεση με αυτά που είπε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, εμάς μας ενδιαφέρει ένα κοινωνικό σύστημα που αμβλύνει τις αδικίες και τις ανισότητες»


Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε στη Βουλή η Υποεπιτροπή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση από Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) σχετικά με την εκπαίδευση δημόσιων λειτουργών στον εντοπισμό και τη διαχείριση πιθανών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Στην συνεδρίαση ήταν προσκεκλημένοι αρκετοί φορείς οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους για τα σχετικά ζητήματα.

 Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την παρέμβασή
του επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν κυρίως στο κοινωνικό κράτος και σε δικαιώματα προσφύγων, η προάσπιση των οποίων διασφαλίζει παράλληλα την προστασία τους από φαινόμενα εκμετάλλευσης και εμπορίας.

Καταρχάς, ο βουλευτής τόνισε την τεράστια σημασία που έχει η καθολική πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), γεγονός το οποίο είναι σημαντικό για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αφού έχουν κι αυτοί πλέον πρόσβαση συνολικά στο σύστημα υγείας. Επίσης, αλλό ένα δικαίωμα που αξίζει να σημειωθεί είναι το δικαίωμα στην εργασία. Σύμφωνα με το νόμο η πρόσβαση στην εργασία προβλέπεται για τους αιτούντες άσυλο και είναι κάτι που πρέπει να αποσαφηνιστεί και δημόσια.

Ο Γ. Ψυχογιός αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της κράτησης για τους αιτούντες άσυλο τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα κατ’ εξαίρεση μέτρο, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο εφόσον αυτές στοιχειοθετούνται επαρκώς. Επίσης, υπογράμμισε την κρισιμότητα που έχει για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου η εξατομικευμένη κρίση κάθε αιτήματος. Πρόκειται άλλωστε για μια αρχή που αποτελεί απαραίτητη («sine qua non») προϋπόθεση και σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης. Τέλος χαιρέτισε το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των προσφύγων υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει «σχεδιασμός και το 2016 και το 2017 για τους ενήλικες και τους ανήλικους πρόσφυγες και συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε πάνω σε αυτό».

Κλείνοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι όλα τα παραπάνω καθώς και το θέμα του trafficking έχουν να κάνουν εν γένει με ένα κοινωνικό σύστημα. Κατά πόσο, δηλαδή, αυτό το κοινωνικό σύστημα θα κοιτάξει να αμβλύνει τις αδικίες και τις ανισότητες που υπάρχουν, πώς θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στον παραγόμενο πλούτο όλο και περισσότερων ανθρώπων. Κάτι τέτοιο, βέβαια, έρχεται σε αντίθεση με αυτό που ακούστηκε στην ΔΕΘ από τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή οι κοινωνικές ανισότητες είναι στη φύση του ανθρώπου και ότι με βάση αυτές τις ανισότητες θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε και την κοινωνική πραγματικότητα.  Επομένως, «και αυτό το ζήτημα το σημερινό έχει να κάνει με το εάν κάποιοι είναι πιο ίσοι από άλλους και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το ίδιο ή όχι».



Κόρινθος, 20.09.2017

Γιώργος Ψυχογιός

Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ