Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Αν και έχανε με 2-0 στο 64' Στην κορυφή με ανατροπή η ΑΕΚ, 3-2 τον Ολυμπιακό

Στην κορυφή με ανατροπή η ΑΕΚ, 3-2 τον Ολυμπιακό
Ολα έμοιαζαν χαμένα για την ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός είχε καθίσει αναπαυτικά στην κορυφή της βαθμολογίας, όταν προηγήθηκε 0-2 στο ΟΑΚΑ (22΄ Μάριν, 46΄ Οτζίτζα Οφόε) στο μεγάλο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής της Super League.
Ομως, με επική αντεπίθεση στο τελευταίο ημίωρο ο «Δικέφαλος» του Μανόλο Χιμένεθ πέτυχε την ολική ανατροπή, επικράτησε 3-2 και παραμένει στην κορυφή. Πρωταγωνιστής της μεγάλης επιστροφής, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος που ισοφάρισε με τέρματα στο 64' και το 79', ενώ τη νίκη έδωσε ο αρχηγός, Πέτρος Μάνταλος στο 89'.


Οι πρωταθλητές πήγαν στο ΟΑΚΑ με την πλάτη στον τοίχο, προερχόμενοι από διαδοχικές μετριότατες εμφανίσεις. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήθελε την ΑΕΚ για πρώτη φορά απόλυτο φαβορί και αυτό επιβεβαιώθηκε (μόνο) στο ξεκίνημα του αγώνα. Μέσα στα πρώτα δύο λεπτά, η Ενωση είχε «πατήσει» τρεις φορές την αντίπαλη περιοχή και είχε χάσει μεγάλη ευκαιρία με κεφαλιά του Αραούχο στο 1΄.
Ο Χάσι διόρθωσε την αμυντική ανορθογραφία στέλνοντας τον Ζιλέ να προσφέρει περισσότερες βοήθειες αριστερά, όπου ο Φιγκέιρας είχε προβλήματα εναντίον του Γκάλο. Με την πάροδο του χρόνου ο Ολυμπιακός «ξεφορτώθηκε» την πίεση της ΑΕΚ και της επέτρεψε να έχει την -ανούσια- κατοχή της μπάλας.
Στο 22΄ προηγήθηκε από εξαιρετική «λόμπα» του Μάριν μετά από πλάγιο-ασίστ (!) του Οτζίτζα. Αργή η αντίδραση του Βράνιες, καθυστερημένη η επιστροφή του Γκάλο και το αποτέλεσμα ήταν ένα γκολ ερασιτεχνικού επιπέδου, το πρώτο που δέχεται η ΑΕΚ φέτος στις εγχώριες διοργανώσεις.
Το σοκ ήταν μεγάλο για τους γηπεδούχους και έγινε ακόμα μεγαλύτερο όταν όλα τα σχέδια του Χιμένεθ διαλύθηκαν μέσα στα πρώτα 20 δευτερόλεπτα του β΄ ημιχρόνου. Στο 46΄ ο Οτζίτζα με εξαιρετικό αριστερό πλασέ από το ύψος της περιοχής έγραψε το 0-2 δίνοντας στους φιλοξενούμενους τεράστιο πλεονέκτημα.
Στο 64΄ η ΑΕΚ ξαναμπήκε στο ματς με σκόρερ τον Χριστοδουλόπουλου μετά από ασίστ του Αραούχο (και λάθος του Καπίνο). Σκόρερ για τρίτο συνεχόμενο ματς ο Λάζαρος.
  Αμέσως μετά, στο 70΄, το ματς διεκόπη λόγω ρίψης δακρυγόνων στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ μετά από συμπλοκές φιλάθλων με αστυνομικές δυνάμεις. Ο,τι χειρότερο για τους γηπεδούχους ηταν η δεκάλεπτη διακοπή, τη στιγμή που προσπαθούσαν να πατήσουν γκάζι για την ισοφάριση.
Εκείνος όμως που αδυνατούσε να συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας ήταν ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Με φάουλ-δυναμίτη στο 79΄ πέτυχε ένα από τα καλύτερα γκολ της καριέρας του και έστειλε τους οπαδούς της ΑΕΚ στα ουράνια.
Το κρεσέντο της ΑΕΚ όμως δεν είχε τελειώσει. Στο 89΄ ο Μάρκο Λιβάγια με έξοχη ατομική ενέργεια έδωσε πάσα «πάρε-βάλε» στον Μάνταλο και ο αρχηγός διαμόρφωσε το τελικό 3-2.

Τσόσιτς και Εγκελς αποβλήθηκαν στις καθυστερήσεις του αγωνα λόγω συμπλοκής., ενώ στο 82΄ αποβλήθηκε απο τον Δωδεκανήσιο διαιτητή Σιδηρόπουλο ο Μπέσνικ Χάσι για έντονη διαμαρτυρία.
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσόσιτς, Μπακάκης, Γιόχανσον, Σιμόες (28΄ λ.τρ. Γαλανόπουλος), Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος 
(90+3΄ Αϊντάρεβιτς), Κλωναρίδης (46΄ Λιβάγια), Αραούχο.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπέσνικ Χάσι):
Καπίνο, Ελαμπντελαουί, Ένχελς, Ρομαό (71΄ Ζντίελαρ), Φιγκέιρας, Ταχτσίδης, Ζιλέ, Καρσελά (82΄ Πάρντο), Οφόε, Μάριν (65΄ Σεμπά), Εμενίκε

 
΄===
 Με αυτή τη νίκη η Ένωση πέρασε μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας, με τους Ερυθρόλευκους να μένουν στην 4η θέση.
Με γκολ του Σέρβου επιθετικού Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, στο 55΄, ο ΠΑΟΚ επικράτησε δύσκολα με 1 - 0 του ΠΑΣ Γιάννινα στην άδεια (λόγω τιμωρίας) Τούμπα, όπου οι Θεσσαλονικείς μετρούν τρεις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Την πρώτη του ήττα για φέτος γνώρισε ο «Αγιαξ της Ηπείρου», που παραμένει χωρίς νίκη μετά την πρεμιέρα.
Ο Δικέφαλος της Θεσσαλονίκης είχε γενικά καλή παρουσία, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στην επανάληψη μετά το γκολ έδειξε επανάπαυση και άφησε γήπεδο στους φιλοξενούμενους που δεν κατάφεραν να ισοφαρίσουν. 

------
 Ο Πανιώνιος έκανε... πλάκα στην ΑΕΛ, την οποία νίκησε 4-1 στη Νέα Σμύρνη. Ο Λάμπρου στο 33΄, ο Γεσίλ στο 50΄, ο Σπιριντόνοβιτς στο 68΄ και ο Μασούρας στο 78΄ ήταν οι σκόρερ των γηπεδούχων, ενώ  γιά την Λάρισα μείωσε στο 90΄+1 ο Φατιόν.Από εκεί που σταμάτησε πέρυσι, συνεχίζει κι εφέτος ο Πανιώνιος. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης χωρίς να κάνει... ηχηρές μεταγραφές, αλλά με εξαιρετικό στήσιμο και παίκτες που γνωρίζουν ακριβώς το ρόλο τους στον αγωνιστικό χώρο, καταφέρνει να είναι και πάλι άκρως ουσιαστική, σοβαρή, πειθαρχημένη και δεν είναι καθόλου τυχαίο το 3-2-0 που έχει μετά από τις 5 πρώτες αγωνιστικές.
Αντιστρόφως ανάλογη η πορεία των «βυσσινί», που συνεχίζουν την φθίνουσα πορεία που είχαν από την περασμένη σεζόν, όταν σώθηκαν στο φινάλε της περιόδου. Ετσι και στην τρέχουσα περίοδο μετά από 5 ματς έχουν μόλις 2 βαθμούς με τρεις ήττες ήδη και στα περισσότερα συνοδευόμενες από κακές εμφανίσεις.

-----
Χωρίς νικητή έληξε το ματς στην Κέρκυρα  Παρότι αγωνίστηκε με παίκτη λιγότερο για περισσότερο από 25 λεπτά (αποβολή Λεονάρντο στο 53΄) ο Λεβαδειακός έμεινε όρθιος στην Κέρκυρα απέναντι στην τοπική ομάδα (1-1), στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Super League. Οι Βοιωτοί προηγήθηκαν με τον Νιάσε στο 41΄, αλλά οι γηπεδούχοι «απάντησαν» με το πέναλτι του Επστάιν στο 52΄. Τέσσερα λεπτά μετά οι γηπεδούχοι κέρδισαν κι άλλο πέναλτι, αυτή την φορά σε χέρι του Λεονάρντο, ο οποίος αποβλήθηκε από τον διαιτητή Καραντώνη. Ο Επστάιν εκτέλεσε και πάλι στο 56΄, αλλά ο Επασί κράτησε «ζωντανό» τον Λεβαδειακό.
-----
 Η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τον αγώνα Ξάνθη - Αστέρας Τρίπολης (19:30). 
-----
Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής της Super League

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου
Απόλλων Σμύρνης-Πλατανιάς 1-0
(22΄ Ενσικουλού)

Ατρόμητος-Λαμία 3-0
(27΄ Ουάρντα, 28΄,35΄ Μανούσος)

Παναιτωλικός-Παναθηναϊκός 2-0

(19΄ Μαζουρεκ, 65΄ Κλέσιο)

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 1-0
(55' Πρίγιοβιτς)

Κέρκυρα-Λεβαδειακός 1-1
(51΄πεν. Επστάιν - 41΄ Νιάσε)

Πανιώνιος-Λάρισα 4-1
(33΄ Λάμπρου, 50΄ Γεσίλ, 68΄ Σπιριντόνοβιτς, 77΄ Μασούρας - 90΄+1 Φατιόν)

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 3-2
(64΄,80΄ Χριστοδουλόπουλος, 90΄ Μάνταλος - 22΄ Μάριν, 46΄ Οφόε)

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου

19:30 Ξάνθη-Αστέρας Τρίπολης

Η βαθμολογία

 (σε 5 αγώνες)
1. ΑΕΚ 13
2. ΠΑΟΚ 11
. Πανιώνιος 11
4. Ολυμπιακός 8
5. Ατρόμητος 7
. Λεβαδειακός 7
7. ΠΑΣ Γιάννινα 6
. Πλατανιάς 6
9. Ξάνθη 5 -4αγ.
. Παναιτωλικός 5
. Κέρκυρα 5
12. Λαμία 4
13. Παναθηναϊκός 3
14. Αστέρας Τρίπολης 2 -4αγ.
. Απόλλων Σμύρνης 2
. Λάρισα 2

* Ο Παναθηναϊκός άρχισε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς