Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Γ. Ψυχογιός: «Η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας στο ύψος της ιστορίας και των αγώνων της Αριστεράς για την υγεία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια»




Την τελευταία εβδομάδα λειτουργίας της Βουλής συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια. Ένα από αυτά ήταν και το νομοθέτημα του Υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια ανέφερε τα εξής: 
«Όλες τις τελευταίες μέρες οι συζητήσεις που εκτυλίσσονται στη Βουλή έχουν ιδιαίτερη σημασία.  Οι τοποθετήσεις των πανεπιστημιακών Υπουργών και Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση τις προηγούμενες μέρες συνιστούν πολύτιμο απόθεμα για την εμπέδωση της αυταξίας της παιδείας.
Στην ίδια λογική, η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έρχεται να αποτελέσει την κύρια συνισταμένη στη συνολικότερη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η στροφή προς την πρόληψη και την οικογενειακή ιατρική με επίκεντρο τον ίδιο τον πολίτη είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του νέου συστήματος. Για αυτόν τον λόγο, τίθεται ως κεντρικός πυλώνας το δημόσιο σύστημα υγείας και το ιδιωτικό έχει συμπληρωματικό και επικουρικό ρόλο.
Πρέπει, λοιπόν, να ακουστούν δυνατά τα εξής γι’ αυτό το νομοσχέδιο: Κατοχυρώνεται και ενισχύεται ο ρόλος των υφιστάμενων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και αναβαθμίζονται τα εργαστήριά τους. Δημιουργούνται 240 νέες αποκεντρωμένες δομές πανελλαδικά, οι λεγόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας, οι οποίες θα προσφέρουν μία σειρά από υπηρεσίες στους πολίτες. Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να συμβάλλεται με ιδιώτες γιατρούς, που θα παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα ιατρεία τους για την κάλυψη περαιτέρω αναγκών. Επίσης, σε κάθε πρωτοβάθμια δομή θα λειτουργεί οδοντιατρική ομάδα ενώ θα παρέχεται μαιευτική φροντίδα και η δυνατότητα για συνταγογράφηση του Τεστ Παπ και διαγνωστικών εξετάσεων κύησης. Με αυτόν τον τρόπο μια πολύ βασική ανάγκη των γυναικών της χώρας και των ελληνικών οικογενειών που δυσκολεύονται οικονομικά και πρακτικά, νομίζω ότι λύνεται.
Με το άρθρο 73 προβλέπεται η διαγραφή των νοσήλειων που είχαν οι ανασφάλιστοι ασθενείς στο παρελθόν, οπότε στην πράξη προασπίζεται το δικαίωμά τους στη δωρεάν πρόσβαση στην υγειονομική κάλυψη και αποκαθίσταται μια μεγάλη αδικία που είχε συντελεστεί και ένας εξευτελισμός αυτών των ανθρώπων.
Εκτός των παραπάνω διατάξεων του νομοσχεδίου, πρέπει να αναφερθούν και κάποια βασικά στοιχεία τα οποία έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα: Το άνοιγμα κλινικών που είχαν κλείσει - ΜΕΘ, παιδιατρικές, ψυχιατρικές κλπ., οι προσλήψεις 9.000 ατόμων μέχρι τώρα και η πρόσληψη επιπλέον 9.500 το επόμενο διάστημα. Επίσης, η κατάργηση των συνεργείων των εργολάβων σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, ώστε να σταματήσει το πολλαπλάσιο κόστος για τα νοσοκομεία και οι μισθοί πείνας για τους εργαζόμενους. Και φυσικά τα 2.500.000 των ανασφάλιστων με δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία, καθώς και η αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία εν μέσω κρίσης.
Για όλα τα παραπάνω είμαστε περήφανοι. Για τη δουλειά και τα αποτελέσματα του Υπουργείου Υγείας. Είμαστε περήφανοι για την οργάνωση, τις καθημερινές μάχες και τη σαφή και χειροπιαστή βελτίωση του ΕΣΥ, ενός ΕΣΥ που παραλάβαμε απαξιωμένο, υποστελεχωμένο και μη ανταγωνιστικό απέναντι στις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν την περίοδο της κρίσης λόγω των ακολουθούμενων πολιτικών. Η ελληνική κοινωνία γνωρίζει και αναγνωρίζει τη δουλειά του Υπουργείου στην καθημερινότητά της.
Η Κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα. Πέρα από την ενίσχυση και την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, εκείνο το οποίο πετυχαίνει να κάνει είναι να εφαρμόσει πλέον μια αριστερή πολιτική και στρατηγική στον χώρο της υγείας, η οποία, βέβαια, ακόμα έχει δρόμο. Αποδίδει, όμως, καρπούς. Βλέπουμε τα αποτελέσματά της. Και βέβαια, στέκεται στο ύψος της ιστορίας και των αγώνων της Αριστεράς και για την υγεία, αλλά και για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Κόρινθος, 04.08.2017
Γιώργος Ψυχογιός
Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ