Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Η Ντόρα Μπακογιάννη αποχαιρετά τον πατέρα της


«Είχαμε συμφωνήσει και η Αλεξάνδρα και η Κατερίνα και ο Κυριάκος και εγώ. Δεν ξέρω αν βλέπεις αλλά τα Λευκά Ορη κρατούν ακόμα χιόνι στις κορφές τους. Μην ανησυχείς. Είμαστε όλοι εδώ και πρώτα απ' όλα οι φιλοι σου»
Η Ντόρα Μπακογιάννη απευθύνεται σε πρώτο ενικό στον πατέρα της. Και τον ευχαριστεί για την λεβεντιά του, που τους έμαθε να αγαπάνε την Κρήτη, να τιμούν τις φιλίες τους. Για την πίστη ότι όλα θα πάνε καά για τον τόπο. Όταν σου είπα ότι η χώρα δεν πάει κα΄λά μου είπες να έχω πίστη στους έλληνες. 
Σ ευχαριστούμε γιατί μας μπόλιασες δύναμη».
 http://media2.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2017/06/mitsotakis-xania-1000.jpg
Στεκω όρθια στην γη που τόσο αγάπησες και στην περηφάνεια μου για σένα να βρω την αντοχή, είπε με ραγισμένη φωνή η Ντόρα Μπακογιάννη.  
Ψηλέ περήφανε πατέρα μου σήκω πάνω γιατί άδειασε ο τόπος. Εχουν έρθει φίλοι πολλοί και δεν πάει να τους πω ότι απόθανες», είπε κλείνοντας η Ντόρα Μπακογιάννη με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετώντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.


Στους ώμους βρακοφόρων, με χειροκροτήματα και συνθήματα, η σορός του Κωνσταντίνου Μητροτσάκη βγήκε από την εκκλησία. Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία και τον κόσμο να πετάει ροδοπέταλα και να φωνάζει "αθάνατος" το φέρετρο κατευθύνεται στον κιλλίβαντα για να μεταφερθεί στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ.  
mitsotakis-tafos-ena Το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – Σήμερα η ταφή του στα Χανιά
Ο τάφος του ζεύγους Μητσοτάκη βρίσκεται σε ένα μικρό, ολοπράσινο κοιμητήριο με θέα που ξεπερνά τον κόλπο της Σούδας και χάνεται στον ορίζοντα του Κρητικού πελάγους.
 Στο Δημοτικό Νεκροταφείο του Αργουλιδέ, στο Ακρωτήρι Χανίων είναι όλα έτοιμα για την υποδοχή της σορού του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Εξάλλου, για τα περισσότερα είχε φροντίσει ο ίδιος εδώ και 13 περίπου χρόνια. Την απόφασή του για κατασκευή δύο ταφών εκεί, για τον ίδιο και για την αγαπημένη του Μαρίκα, ο Μητσοτάκης είναι άγνωστο πότε την έλαβε.
Την ανακοίνωσε όμως, το 2004. Η επιλογή του σημείου κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, όπως αναφέρει το zarpanews.gr. Εκτός από το προνομιακό τοπίο, εκεί, χωμένο μέσα στα βράχια, βρισκόταν ένα μικρό εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, το οποίο αποφάσισε να «υιοθετήσει» τιμώντας την μητέρα του, Σταυρούλα Πλουμιδάκη – Μητσοτάκη. Από εκείνη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πάρει πολλά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά αλλά και στοιχεία του χαρακτήρα του. Σύντομα στην περιοχή ξεκίνησαν εργασίες ανάπλασης, τις οποίες ο ίδιος σχεδίαζε προσεκτικά και επιτηρούσε στενά. «Όλα αυτά τα χρόνια φρόντισα και φτιάξαμε διάφορα, όπως περιμάντρωση, συντήρηση των δένδρων, αύξηση της πυκνής βλάστησης, δημιουργία δύο τάφων…» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Βήμα, τον Φεβρουάριο του 2010. Επισκεπτόταν την περιοχή πολύ συχνά, κάθε καλοκαίρι μόλις «κατέβαινε» στα Χανιά για να απολαμβάνει το τοπίο και να αγναντεύει τη θάλασσα. Όταν οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, ο ίδιος φρόντισε μέχρι και για την δωρεά παρακείμενου οικοπέδου στην εκκλησία ώστε να δημιουργηθεί πάρκινγκ για τον κόσμο που θα ερχόταν να τους αποχαιρετίσει.

Η χειρότερη στιγμή της ζωής του ήταν την 9η Μαΐου 2012 όταν συντετριμμένος περνούσε τη σιδερένια πόρτα του νεκροταφείου για να αποχαιρετήσει τη λατρεμένη του Μαρίκα που είχε φύγει από την ζωή τρεις ημέρες νωρίτερα.
Έκτοτε, τα ταξίδια του στα Χανιά αραίωσαν αλλά ο Αργουλιδές ήταν πάντα το πρώτο και το τελευταίο μέρος που επισκεπτόταν...