Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στο ΕΛΚ ότι η Ελλάδα θα… απαλλαγεί από τον λαϊκισμό


Το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και της Ελλάδας ως πρωταγωνίστριας της Ενωμένης Ευρώπης, εξέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Το κείμενο του χαιρετισμού του σημερινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι, 
 Από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε στη Μαδρίτη, πριν από δεκαπέντε μήνες, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει περάσει δύσκολες στιγμές. 
Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και η πολιτική μας οικογένεια πρέπει να ηγηθεί δίνοντας το παράδειγμα. 
 Οι απειλές του λαϊκισμού και του εθνικισμού δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με πρόχειρες λύσεις, με αναφορές στο ένδοξο παρελθόν μας, με χαμογελαστές οικογενειακές φωτογραφίες και βαρύγδουπες δηλώσεις. 
Πρέπει να αναλάβουμε τον έλεγχο τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής ατζέντας. 
Και να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί η περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη είναι προς όφελός τους. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη εάν θέλουμε ανάπτυξη και δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για τους πολίτες. 
 Η αρχιτεκτονική του ευρώ είναι δομημένη λάθος. 
Οι αδυναμίες του μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μηχανισμών που θα σφυρηλατήσουν την οικονομική σύγκλιση. 
Χρειαζόμαστε μια πραγματική τραπεζική ένωση, ένα κοινό σύστημα διασφάλισης καταθέσεων και τελικώς να πετύχουμε τη δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους. 
 Και χρειαζόμαστε τις κατάλληλες θεσμικές εγγυήσεις για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. 
Περικόψαμε πολύ γρήγορα τις δαπάνες και αυξήσαμε τους φόρους. 
Αργήσαμε πολύ, όμως, να βρούμε λύσεις στις ανάγκες των τραπεζών. 
 Και υπήρξαμε πολύ διστακτικοί στην υιοθέτηση των αναγκαίων δομικών μεταρρυθμίσεων που θα μας καταστήσουν πιο ανταγωνιστικούς και ικανούς να πλεύσουμε με ασφάλεια στα κύματα της παγκοσμιοποίησης. 
 Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τους πολίτες μας ασφαλείς τόσο από εξωτερικούς όσο και από εσωτερικούς κινδύνους. 
 Οι απειλές για την ασφάλειά μας είναι τόσο παραδοσιακής όσο και υβριδικής φύσεως. 
 Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν είναι μέσω ενίσχυσης της συνεργασίας μας. 
 Και, φυσικά, η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων εντός της Ένωσης πρέπει να συνδυαστεί με μια άγρυπνη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. 
 Η σύσταση μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ένωση. 
Σε ένα διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον που παραμένει ανασφαλές, δεν μπορεί να υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική για τον αποτελεσματικό συντονισμό εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. 
 Και, κάθε κράτος – μέλος πρέπει να επιδείξει την ηγεσία που απαιτείται και να αναλάβει το οικονομικό βάρος που του αναλογεί ώστε οι αμυντικές δαπάνες να προσεγγίσουν το 2% του Α.Ε.Π. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν θα λυθεί ως διά μαγείας. 
Η εγγύτητά μας με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική αποτελεί κοινή απειλή για όλα τα κράτη – μέλη. 
 Είναι βαθύτατα άδικο να αναλαμβάνουν το βάρος της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών οι χώρες εκείνες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. 
 Δεν είναι μόνο οικονομικό το ζήτημα. 
 Η δίκαιη κατανομή του βάρους είναι αναγκαία ώστε να δείξουμε στην πράξη ότι στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι σε αυτή την κοινή πρόκληση. 
 Ωστόσο, η μάχη για το κοινό μας μέλλον δεν θα δοθεί μόνο στα ευρωπαϊκά fora, στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. 
Ο λαϊκισμός πρέπει να ηττηθεί στις αυλές των σπιτιών μας. 
 Από τα ίδια τα κράτη – μέλη της Ένωσης. 
Η ιδιοκτησία μιας εμπροσθοβαρούς μεταρρυθμιστικής ατζέντας είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αλλάξουμε τον πολιτικό διάλογο. 
 Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έφερε στην εξουσία μια λαϊκίστικη Κυβέρνηση. 
Θα είμαστε μια από τις πρώτες χώρες που θα αποδείξουν στην πράξη ότι η πολιτική της αλήθειας, της ικανότητας, της λογικής και της μετριοπάθειας μπορεί να επικρατήσει και πάλι. 
 Και αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πάντοτε στην πρώτη γραμμή του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς αυτό εισέρχεται στην πιο φιλόδοξη φάση του». 

 Στο περιθώριο του Συνεδρίου του Ε.Λ.Κ. ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ.) κ. Αβέρωφ Νεοφύτου
 Επίσης, είχε συνάντηση με τον κ. Λουλζίμ Μπάσα, Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας και Αρχηγό της Αλβανικής Αντιπολίτευσης.