Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ; Τα σενάρια για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και οι πηγές του ΥΠΕΘΑ για το Αιγαίο

Tο σενάριο«θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου τον Ιούνιο, οπότε θα ξεκινήσει η εξόρυξη Φυσικού Αερίου από την Γαλλική Total, διακινούν τις τελευταίες ώρες πηγές του υπουργείου Άμυνας. 
Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από το ΥΠΕΘΑ υπάρχει η εκτίμηση πως μπορεί να υπάρξει στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη και θυμισαν πως οι Τούρκοι το είχαν ξανακάνει στο παρελθόν στέλνοντας το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός.

Από εκεί και πέρα οι ίδιες πηγές διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα και πρόσθεσαν: «Κάποια από τα δήθεν ‘’επεισόδια’’ με παραβιάσεις εναέριου ή θαλάσσιου χώρου είναι σκηνοθετημένα και δεν έχουν συμβεί ποτέ. Εμείς απαντάμε δυναμικά και κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες και τα διαβήματα μόνο στα πραγματικά περιστατικά. Το καλό είναι ότι και οι Νατοϊκή δύναμη που πλέει στη Mεσόγειο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών παρακολουθεί την τουρκική προκλητικότητα. Τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τα πλοία των Νατοϊκών δυνάμενων. Οι διοικητές της δύναμης που προέρχονται από την Ευρώπη κάνουν σε καθημερινή βάση πολύ σκληρά “report” καταγράφοντας αναλυτικά την τουρκική δραστηριότητα».
Επίσης μιλώντας για την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων είπαν «Από 17% προσωπικό στις μονάδες των νησιών έχουμε πάει σε ποσοστό 48%» ενώ σχολιάστηκε και η κατάσταση που επικρατεί στην τουρκική πολεμική αεροπορία: «Οι έμπειροι Τούρκοι πιλότοι έχουν αποστρατευθεί, ή εκδιωχθεί  και τώρα τα αεροσκάφη τα πιλοτάρουν ‘’πιτσιρικάδες’’, φοβισμένοι με ελάχιστη πείρα. Για παράδειγμα  πρόσφατα τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο και πετούσαν στα 17.000 πόδια. Οι Ελληνες πιλότοι πέταξαν για να τους αναχαιτίσουν και προτού μπουν στη διαδικασία εμπλοκής οι Τούρκοι φοβήθηκαν ότι θα ‘’κλειδωθούν’’ από τα οπλικά συστήματααι έριξαν fler (σ.σ αντίμετρα καπνού – θερμότητας). Αυτό είναι δείγμα πανικού κι ότι πρόκειται για πιτσιρικάδες».
eleftherostypos.gr