Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Με πάνω από 100 άρθρα έρχεται το νέο πολυνομοσχέδιο ΟΤΑ


Στα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αναμένεται να κατατεθεί για διαβούλευση το νέο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ.  Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφοριες το νέο πολυνομοσχέδιο θα έχει πάνω από 100 άρθρα, και έρχεται να προωθήσει επείγουσες και αναγκαίες ρυθμίσεις που θα
επιλύσουν πρακτικά ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους δήμους, ενώ φιλοδοξεί να δώσει και οριστικές λύσεις σε ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους.
Το θέμα τέθηκε επί τάπητος και στην τελευταία συνάντηση, του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη με τη μέλη του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, όπου ο υπουργός ενημέρωσε τους δημάρχους, ότι στελέχη του ΥΠΕΣ πραγματοποιούν την τελική επεξεργασία άρθρων του πολυνομοσχεδίου, προκειμένου να κατατεθεί άμεσα.
Επείγουσες αλλαγές
Ανάμεσα στα άλλα, σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει το θέμα της επαναφοράς της διάταξης για την αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.
Θα δίνει λύση για το θέμα της δυνητικής αντιμισθίας όλων των αντιδημάρχων, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, οι αιρετοί έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές απαιτήσεις απουσίας από την εργασία τους και εξόδων μετακίνησης.
Επίσης θα υπάρχει άρθρο που θα αφορά το θέμα των «ποινικών ευθυνών» των δημάρχων. Πρόβλεψη θα υπάρχει και για τις νέες δυνατότητες που θα δίνονται στους ΟΤΑ για την συμμετοχή τους, σε επενδυτικά έργα.
Σημαντική χαρακτηρίζεται από στελέχη του υπουργείου και η ρύθμιση που θα αφορά τις οφειλές των πολιτών προς τους δήμους, όπου θα δίνεται η δυνατότητα για την αποπληρωμή τους, σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.
Με άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα επιχειρηθεί να διευθετηθούν και εργασιακά ζητήματα χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων, όπως των εργαζόμενων στην καθαριότητα που, όπως προβλεπόταν στο πολυνομοσχέδιο Κουρουμπλή, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και το γάλα που τους οφείλεται από προηγούμενα έτη θα τους καταβληθουν σε χρήμα.
Παράλληλα θα ρυθμίζονται και μισθολογικά θέματα εργαζομένων, όπως το ύψος του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
Τι δεν θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο
Εκτός του πολυνομοσχεδίου θα μείνουν όλα τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές στον Καλλικράτη, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν ενιαία και όχι αποσπασματικά, σε άλλο νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Εσωτερικών.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, δεν θα ενταχθεί το θέμα του «ελεγκτή νομιμότητας» αλλά και η αλλαγή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η οποία με βάση το προηγούμενο πολυνομοσχέδιο Κουρουμπλή προβλεπόταν να «σπάσει» στα δύο: Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου είναι γενικότερα θέματα για τις αλλαγές στο κράτος και θα ενταχθούν στο ν/σ για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.