Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ο δείπνος με τον Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο

episimo-deipno4-1300
Τις πύλες του προς τιμήν του Μπαράκ Ομπάμα άνοιξε το Προεδρικό Μέγαρο όπου παρατέθηκε επίσημο γεύμα με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Στο δείπνο επειδή απουσίαζε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, επέβαλε την απουσία και των συζύγων όσων παραβρίσκονται στην αίθουσα Βυζαντινό του Προεδρικού Μεγάρου.
Τον Μπαράκ Ομπάμα υποδέχτηκε στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο επίσημος και τιμώμενος καλεσμένος Μπαράκ Ομπάμα κάθισε στην κορυφή και την κεντρική θέση του τραπεζιού, έχοντας στα αριστερά του τον οικοδεσπότη – πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στα αριστερά του, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Δίπλα στον κ.Παυλόπουλο κάθισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και κατά σειρά ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα κ.Πάιατ, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Αντίστοιχα στα δεξιά του κ.Ομπάμα και δίπλα στον κ.Τσίπρα κάθισαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και ο Έλληνας ομόλογός του Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στο δείπνο δεν έδωσε το «παρών» κανένας από τους πρώην πρωθυπουργούς, ενώ παραβρέθηκαν οι υπουργοί Δ. Παπαδημητρίου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Παππάς, Λυδία Κονιόρδου, Έλενα Κουντουρά, Γιάννης Μουζάλας, Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Τόσκας. Εκτός του Τζακ Λιου, στην Αθήνα και στο δείπνο βρέθηκε και η κ.Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Παρούσες ήταν επίσης οι κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη και Μαριάννα Λάτση, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ.Ανδρεάδης και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος.
Στην αρχή παιάνισαν οι δύο εθνικοί ύμνοι των ΗΠΑ και της Ελλάδας από τη μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας και ακολούθησαν οι προσφωνήσεις.
Παυλόπουλος: Οι Έλληνες έχουν πληρώσει τεράστιο κόστος

Κατά την προσφώνησή του προς τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είπε ότι οι Έλληνες έχουν πληρώσει ένα τεράστιο κόστος για το οποίο ωστόσο δεν ήταν υπεύθυνοι οι ίδιοι, αλλά οι λανθασμένες πολιτικές. Τόνισε επίσης ότι, παρά το κόστος αυτό, η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα εντός της ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη.
Αναφερόμενος στον Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι υπηρέτησε συνειδητά και με συνέπεια τα καθήκοντά του, υψώνοντας τείχη αναχαίτισης των ακραίων ανισοτήτων, με σεβασμό στον άνθρωπο και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να μην λησμονήσει την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, υπενθυμίζοντας τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, «μη λησμονάτε τη χώρα μου».
Ο κ. Παυλόπουλος επίσης ανέφερε ότι οι Έλληνες «πιστεύουμε στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και εμπνεόμαστε από τον θεσμό των θεσμικών αντιβάρων», καθώς, όπως εξήγησε, θωρακίζουν τη λαϊκή κυριαρχία.
Αναλυτικά στην προσφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος είπε:
Κύριε Πρόεδρε σας υποδέχομαι ως πρόεδρο των ΗΠΑ που υπηρέτησε τον σεβασμό του ανθρώπου και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.
Πρώτον, εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και εμπνεόμαστε από τον θεσμό των θεσμικών αντιβάρων. Θωρακίζουν τη λαϊκή κυριαρχία, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από παρεμβάσεις όλων εκείνων των θεσμών που στην παγκοσμιοποίηση στερούνται οποιασδήποτε δημοκρατικής αναγνώρισης.
Δεύτερον, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος που δεν είναι υπεύθυνος αλλά οφείλεται σε λάθος πολιτικές. Παρά το κόστος αυτό ο λαός παραμένει στην Ε.Ε. και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Αγωνιζόμαστε να επιστρέψει στις αρχές που ξεκίνησε η Ε.Ε.
Τρίτον, ανταποκρινόμαστε με αξιοπρέπεια σε ό,τι αφορά το οξύτατο προσφυγικό ζήτημα το οποίο έχει προκύψει από τον πόλεμο στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.
Σεβόμαστε τον πρόσφυγα και τον αντιμετωπίζουμε με όρους δικαιοσύνης, αναμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας.
Ελπίζω ότι η δική σας έκκληση θα είναι εκείνη που θα ανοίξει τις συνειδήσεις. Η προστασία των προσφύγων κατάγεται από τον θεσμό του ικέτη και παραμένουμε πιστοί. Για να αντιμετωπίσουμε τη βάρβαρη τρομοκρατία. Πρέπει να λήξει ο πόλεμος στη Συρία.
Να συνεργαστούν αρμονικά η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Το συνειδητοποιήσατε εγκαίρως. Καιρός να αγωνιστούμε όλοι για να τελειώσει η χειρότερη πληγή.
Από την Αθήνα που έχει ως σύμβολο τον Παρθενώνα σας προτρέπουμε να συνεχίσετε να αγωνίζεστε για τα ίδια ιδανικά. Πάρτε μαζί σας και την Ελλάδα σε αυτό σας το οδοιπορικό. Εκ μέρους του ελληνικού λαού σας κάνω ένα συμβολικό δώρο, σας προσφέρουμε την «κρυφή Ελλάδα» ως δώρο – όπως είχε πει ο Μαλρό «όλοι οι άνθρωποι στη Δύση κουβαλάμε μία κρυφή Ελλάδα στην καρδιά μας».
Η αντιφώνηση Ομπάμα με το «Στην υγειά σας»
Στην αντιφώνησή του, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε και πάλι λέγοντας στα ελληνικά «καλησπέρα», όπως είχε κάνει νωρίτερα το απόγευμα, στην κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, στο τέλος της αντιφώνησης, ο κ.Ομπάμα έδειξε ότι είχε κάνει μεγαλύτερη πρόοδο αφού σηκώνοντας το ποτήρι του, ευχήθηκε «ΣτηνΥγειά σας».
Αναλυτικά τα όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στην Ελλάδα, σας ευχαριστώ για τη ζεστασιά που μας δείξατε σε αυτή την επίσκεψη», τόνισε αρχικά ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Φυσικά η φιλοξενία σας δεν αποτελεί έκπληξη! Θα έχω πολλά περισσότερα να πω αύριο στην ομιλία μου για τα κοινά μας στοιχεία. Είμαστε ευγνώμονες για τη συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό. Έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς ειρήνης και πολέμων, αλλά κυρίως τον τελευταίο καιρό που η Ελλάδα ζούσε δύσκολες στιγμές», συνέχισε ο απερχόμενος πλανητάρχης.
«Είμαστε ευγνώμονες για τη φιλία μας με τον ελληνικό λαό. Σήμερα θέλω να ξέρετε ότι όσο προχωράτε μπροστά θα έχετε δίπλα σας τις ΗΠΑ. Θέλω να κλείσω με ένα γράμμα το 1821 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα της. Έλληνας πατριώτης έγραψε ότι οι αρετές είναι ίδιες με των Αμερικανών, σας θεωρούμε φίλους», συμπλήρωσε ο Ομπάμα
«Τέλος, με τα ποτήρια ανά χείρας, ο Μπάρακ Ομπάμα έκανε πρόποση και δήλωσε πως εύχεται Έλληνες και Αμερικανοί να ζουν αρμονικά σαν αδέρφια, ενώ χρησιμοποίησε και τη δεύτερη ελληνική φράση», λέγοντας στην υγειά μας
Επίσης, η παιδική χορωδία της Λυρικής Σκηνής ερμήνευσε τέσσερα τραγούδια: Το Imagine του Τζον Λέννο και το Sound of Silence των Σάιμον και Γκαρφάνκελ, το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» και το Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ, του Μίκη Θεοδωράκη. Το Χρυσοπράσινο Φύλλο ακούστηκε προς τιμήν της Κύπρου. Αναφορά στο στίχο του Οδυσσέα Ελύτη έκανε στην προσφώνησή του ο κ.Παυλόπουλος, λέγοντας «Μη παρακαλώ σας, μη, λησμονάτε τη χώρα μου».
Εκτός από τον Ελύτη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στον Αντρέ Μαλρό και τον Μαρκ Μαζάουερ, ενώ Αμερικανός Πρόεδρος στην αντιφώνησή του έκανε αναφορά στον διασημότερο ολυμπιονίκη της αρχαιότητας, το Διαγόρα το Ρόδιο.
Ο κ.Ομπάμα, πριν περάσει στην αίθουσα για το επίσημο δείπνο υπέγραψε στο βιβλίο των επικεπτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου.
Το μενού του δείπνου
Οι δύο πλέον έμπειροι σεφ του Προεδρικού μεγάρου, ο Στέφανος Τσιαμπαλής και ο βετεράνος Θανάσης Σκούρας, επιμελήθηκαν το μενού για το επίσημο δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προς τιμήν του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, οι δύο σεφ ετοίμασαν ως πρώτο πιάτο γαρίδες με ρύζι, ως κύριο σφυρίδα Λευκάδας με βραστά λαχανικά με συνοδεία λευκού κρασιού. Το επιδόρπιο είναι γλυκό με κάστανα, ενώ στο τέλος προσφέρθηκε καφές και τσάι.