Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ, 1-0 την ΑΕΚ στο 94'! Της πέταξε το... Μάτος!

Της πέταξε το... Μάτος!
 Σε ένα παιχνίδι που πήγαινε για λευκή ισοπαλία, ο Λέο Μάτος έδωσε τη λύση στον ΠΑΟΚ και κέρδισε στις καθυστερήσεις την ΑΕΚ, σε μία φάση που ξεσήκωσε αντιδράσεις εκ μέρους των κιτρινόμαυρων. Ύστερα από σέντρα η μπάλα πέρασε από όλη την άμυνα και στο δεύτερο δοκάρι ο Βραζιλιάνος έβαλε το γκολ της νίκης για τους Θεσσαλονικείς. Στην Ένωση πάντως διαμαρτυρήθηκαν (εκτός από το ότι δεν διέκοψε ο Σιδηρόπουλος το παιχνίδι στο 78' για ρίψη φωτοβολίδας ευθείας βολής), ότι πριν το γκολ, στο κόρνερ, η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή του και ήταν άουτ σε σέντρα του Περέιρα, αλλά δεν δόθηκε.

Στο πρώτο ημίχρονο έγινε ένα παιχνίδι πολύ δυνατό σε μονομαχίες και με λιγοστές φάσεις. Ο ΠΑΟΚ ήταν κυρίαρχος, κυκλοφόρησε καλά την μπάλα και προσπάθησε να ξετυλίξει τις επιθετικές του προσπάθειες με διαγώνιες μπαλιές εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα του Κάμπος και του Ροντρίγκεζ από τις πτέρυγες. Ωστόσο οι γηπεδούχοι βρήκαν μπροστά τους έναν πολύ καλό Ανέστη, ο οποίος «καθάριζε» κάθε μπαλιά και κράτησε την ΑΕΚ, η οποία αμυντικά είχε αρκετά θέματα, λόγω της ξαφνικής απουσίας του Τσιγκρίνσκι που με την εμπειρία του έδινε μία σιγουριά στα μετόπισθεν. Ιδιαίτερα η κίνηση του Ίβιτς με τον Τσίμιροτ να βγαίνει ως κρυφός επιθετικός αιφνιδίασε τους φιλοξενούμενους. Ειδικά στο 41ο λεπτό σε μία αντεπίθεση ποίημα των Θεσσαλονικέων, ο Βοσνιος κινήθηκε πολύ γρήγορα, πήρε την κεφαλιά (ύστερα από σέντρα του Κάμπος), αλλά η προσπάθειά του δεν βρήκε στόχο.
Επιθετικά οι «κιτρινόμαυροι» δεν μπόρεσαν να γίνουν απειλητικοί και σε ένα ακόμα παιχνίδι οι μεσοεπιθετικές της δυνάμεις δεν απέδωσαν. Μπακασέτας-Πατίτο κόλλησαν στη μετριότητα, ο Μάνταλος έτρεχε και έτρωγε ξύλος μόνος του, με αποτέλεσμα να μείνει ανεκμετάλλευτος ο Αλμέιδα. Μόνο στα τελευταία λεπτά του 45λεπτου άρχισε να αναπτύσσεται σωστά ο Δικέφαλος, με τον Πορτογάλο να χάνει μεγάλη ευκαιρία στις καθυστερήσεις. Το highlight του πρώτου μέρους πάντως δεν ήταν ούτε η ευκαιρία του Τσίμιροτ, ούτε αυτή του 32χρονου επιθετικού της ΑΕΚ. Το καλύτερο στιγμιότυπο ήταν η απόκρουση του Ανέστη στο φάουλ του Λέοβατς στο 29'.

Στο δεύτερο μέρος η εικόνα του παιχνιδιού δεν άλλαξε μέχρι το 70'. Ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να γίνει απειλητικός με τις διαγώνιες μπαλιές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό συνέβαινε γιατί δεν υπήρχε στην περιοχή ο Αθανασιάδης που ήταν άφαντος σε ένα ακόμα ματς, ενώ πολλές φορές, η «κιτρινόμαυρη» άμυνα σκούπιζε κάθε προωθημένη μεταβίβαση. Η κατάσταση άλλαξε αισθητά, όμως, με την είσοδο του Μπίσεσβαρ και του Χριστοδουλόπουλο στο παιχνίδι.
Ο μεν πρώτος έκανε απειλητικότερο τον ΠΑΟΚ, ο δε δεύτερος έδωσε ταχύτητα στο τρανζίσιον (αντεπίθεση) της ΑΕΚ. Στο 74' ο Λάζαρος είχε δοκάρι ύστερα από ωραία ατομική ενέργεια από αριστέρα και ένα λεπτό αργότερα, ο ΠΑΟΚ ανταπάντησε με τον Ροντρίγκεζ, του οποίου το σουτ απέκρουσε εντυπωσιακά ο Ανέστης, ο οποίος λειτούργησε εξίσου θετικα σε προσπάθεια του Μπίσεσβαρ στο 81'. Στο 85' ο Μάνταλος ανάγκασε τον Γλύκο να πραγματοποιήσει σπουδαία απόκρουση και να κρατήσει το μηδέν για την ομάδα του σε ένα κομβικό σημείο, αφού ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα και πίεζε τις δύο ομάδες.
 Και ενώ το παιχνίδι  πήγαινε για λευκή ισοπαλία, ο Λέο Μάτος έδωσε τη λύση στον ΠΑΟΚ και κέρδισε στις καθυστερήσεις την ΑΕΚ,Ύστερα από σέντρα η μπάλα πέρασε από όλη την άμυνα και στο δεύτερο δοκάρι ο Βραζιλιάνος έβαλε το γκολ της νίκης για τους Θεσσαλονικείς.
Έτσι ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη στο πρώτο μεγάλο ματς στην Τούμπα και στην ουσία η ΑΕΚ έχασε την κούρσα για τον τίτλο, αφού αυτό το παιχνίδι ήταν κομβικό.
ΠΑΟΚ (Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Μαλεζάς, Κρέσπο, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Κάνιας, Σακχόβ (64' Μπίσεσβαρ), Ροντρίγκεζ, Κάμπος (76' Μυστακίδης), Αθανασιάδης (87' Περέιρα)
ΑΕΚ (Μοράις): Ανέστης, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, Ντίντακ, Γιόχανσον, Σιμόες (84' Γαλανόπουλος), Μάνταλος, Μπακασέτας, Πατίτο (69' Χριστοδουλόπουλος), Αλμέιδα (90' Αραβίδης)