Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Συμψηφισμός ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή του φόρου εισοδήματος



*του Αναστάσιου Λυμπερίου

Σύγχυση επικρατεί στους φορολογούμενους αναφορικά με την επιστροφή του φόρου εισοδήματος σε όσους δικαιούνται και το συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους ατομικούς λογαριασμούς όλων των φορολογουμένων στο taxis από το Υπουργείο Οικονομικών. 
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφής φόρου εισοδήματος, η οποία δεν έχει ακόμα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, δεν θα τη λάβουν στην επόμενη προγραμματισμένη διαδικασία επιστροφών από την φορολογική διοίκηση, εάν πρώτα δεν εξοφλήσουν το οφειλόμενο ποσό ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Με δυο λόγια η φορολογική αρχή θα συμψηφίσει την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου που θα δικαιούνται οι πολίτες κατάσχοντας επί της ουσίας την επιστροφή, παίρνοντας προκαταβολή τον ΕΝΦΙΑ και αφαιρώντας το δικαίωμα από τους πολίτες να πληρώσουν το φόρο ακινήτων σε πέντε δόσεις

Οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου μπορούν να προβούν σε συμψηφισμό της οφειλής ΕΝ.Φ.Ι.Α. εφόσον προσέλθουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. όπου γίνεται η επιστροφή του φόρου στο τμήμα Εσόδων, με το ΑΦΜ και την Αστυνομική Ταυτότητα  προκειμένου να γίνει η πράξη συμψηφισμού από τον αρμόδιο Υπάλληλο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση ο συμψηφισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί και αυτεπαγγέλτως σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ 2 του ν. 3888/2010 καθώς αναγνωρίζεται η δυνατότητα αυτεπάγγελτου συμψηφισμού εκ μέρους του Δημοσίου και χρεών οφειλετών του που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα κατά την έννοια του ΚΕΔΕ, δηλαδή, χρεών που δεν έχουν βεβαιωθεί ταμειακώς, οπότε και καθίστανται αυτά εισπρακτέα με τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Αναμένουμε από την φορολογική αρχή και τις ανάλογες διευκρινίσεις.  

 *ο κ. Αναστάσιος Λυμπερίου είναι Οικονομολόγος, Λογιστής Α’ Τάξης και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας
tasoslimp@yahoo.gr