Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ξήλωμα δικαστών και χιλιάδες συλλήψεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/05/dikastirio4.jpgΣε μπαράζ εκκαθαρίσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις και το δικαστικό σώμα προχώρησε από το πρωί του Σαββάτου η τουρκική κυβέρνηση, μετά την αποτυχημένη -όπως όλα δείχνουν- απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ερντογάν.
Σχεδόν 3.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συλληφθεί, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 161 -εκ των οποίων περίπου 100 πραξικοπηματίες- και οι τραυματίες τους 1.440. Η αρχική εκτίμηση ότι το πραξικόπημα ήταν έργο από μία ομάδα αξιωματικών στα μεσαία κλιμάκια τελικά διαψευδέται από τις εξελίξεις, καθώς ο κατάλογος των συλληφθέντων στρατιωτικών περιλαμβάνει ανώτατους αξιωματικούς, επικεφαλής μάχιμων και επιτελικών μονάδων.
Μεταξύ των ανώτατων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που συνελήφθησαν είναι και ο διοικητής της Β' Στρατιάς, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.
Επίσης, 2.745 δικαστικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή συλληφθεί, μεταξύ των οποίων μέλη των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.
Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι στρατιώτες αλλά τρομοκράτες που έβαλαν στο στόχαστρό τους την Εθνοσυνέλευση χθες το βράδυ. Η Τουρκία θα επανεξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής για εκείνους που κηλίδωσαν τη δημοκρατία στη χώρα, Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι σήμερα όλα τα κόμματα απέρριψαν το πραξικόπημα και έκανε λόγο για νέα αρχή στη συνεργασία στο κοινοβούλιο.