Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Με το σχεδιασμό και το έργο μας προσφέρουμε ελπίδα και προσδοκία στους πολίτες της Κορινθίας» - «Αποκλείεται κατηγορηματικά η πρόταση του Σύριζα για μεταφορά του υπολείμματος των απορριμμάτων της Πελοποννήσου στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου»





«Το κλειδί των παρεμβάσεών μας στην Κορινθία, σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό μας, και αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο, είναι να προσφέρουμε τη μεγαλύτερη ελπίδα και προσδοκία στους πολίτες της» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στην Κόρινθο και εξέφρασε, αφενός, την ικανοποίησή του για το έργο που υλοποιείται, αφετέρου τη βεβαιότητά του ότι με το σχέδιό της η Περιφερειακή αρχή θα εξασφαλίσει ακόμα περισσότερες χρηματοδοτικές δυνατότητες για την Κορινθία.



«Σώσαμε ένα μεγάλο έργο για την Κορινθία, το Φράγμα του Ασωπού»



«Χωρίς την πρόνοια της Περιφερειακής αρχής το φράγμα του Ασωπού θα είχε απενταχθεί και δεν θα μπορούσε ποτέ να ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο ως ημιτελές έργο και να μπορεί να ολοκληρωθεί» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για το κορυφαίο αναπτυξιακό έργο της Κορινθίας και ανέφερε ότι βρίσκεται για το λόγο αυτό σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην ευθύνη του οποίου ανήκει το συγκεκριμένο έργο.

Αναφερόμενος στο θέμα των εργαζομένων στο φράγμα του Ασωπού, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι μόνο η Περιφέρεια έχει έμπρακτα αποδείξει το πόσο τους προστατεύει, τόσο κατά το παρελθόν, όσο και σήμερα.

«Αποτελεί προτεραιότητα του στρατηγικού σχεδιασμού μας η ολοκλήρωση αυτού του έργου και για το λόγο αυτό η δεκδικητικότητά μας είναι συνεχής και στοχευμένη» συνέχισε ο κ. Τατούλης, υπογραμμίζοντας ότι προσπάθεια της Περιφερειακής αρχής είναι η ανάπτυξη ενός υβριδικού σταθμού για την παραγωγή ενέργειας στο φράγμα, ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες βιωσιμότητας του έργου, τόσο στο επίπεδο λειτουργίας και συντήρησης, όσο και στο επίπεδο μείωσης του κόστους στους αγρότες. 

«Σώσαμε ένα μεγάλο έργο για την Κορινθία, που άπτεται του προβλήματος των διαθέσιμων υδάτινων πόρων της Κορινθίας» δήλωσε τέλος για το θέμα ο Περιφερειάρχης και κάλεσε τις Δημοτικές αρχές γρήγορα να λάβουν τα μέτρα τους στους τομείς ευθύνης τους, «γιατί ανάπτυξη χωρίς νερό δεν υπάρχει».

«Εμμένουμε στην ένταξη του Προαστιακού του Λουτρακίου από την Κυβέρνηση σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα»



«Με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Νέας Πελοποννήσου αναδείχθηκε το θέμα της επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου στο Λουτράκι» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον της Περιφερειακής αρχής ήταν αυτό που οδήγησε να ετοιμαστεί η νέα μελέτη από τον ΟΣΕ, ώστε η διατομή της γραμμής να είναι πάνω από 1 μέτρο και να ενταχθεί η ηλεκτροκίνηση.

«Αναμένουμε τη διατύπωση της θέσης της Δημοτικής αρχής, η οποία φαίνεται να διαφοροποιείται από την προηγούμενη και εμμένουμε στην πρότασή μας το έργο να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, όπως θα καθοριστεί το φθινόπωρο» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η ένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου δεν ήταν εφικτή, αφού δεν υπήρχε σχετικός κωδικός, αλλά και ότι η Κυβέρνηση δεν το έχει μέχρις στιγμής εντάξει σε κανένα πρόγραμμα.

«Τόσο ο προαστιακός του Λουτρακίου, όσο και η διασύνδεση της κεντρικής γραμμής με τη βιομηχανική περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιφερειακής μας οικονομίας, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος» σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης και ζήτησε τη «σύμμαχη θέση όλων των βουλευτών για τη διεκδίκηση αυτή της Περιφέρειας». 



«Αποκλείεται κατηγορηματικά η πρόταση του Σύριζα για μεταφορά του υπολείμματος των απορριμμάτων της Πελοποννήσου στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου»



Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη στην άποψη που διατύπωσε ο επικεφαλής της παράταξης του Σύριζα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για μεταφορά και διάθεση του συνόλου του υπολείμματος της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου. «Δεν θα επιτρέψω ποτέ μια τέτοια εξέλιξη. Όταν κάνει λόγο για να μεταφερθεί το υπόλειμμα όλης της Περιφέρειας στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου προφανώς μεταφέρει απόψεις του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη. Η ΑΕΠΟ ωστόσο του έργου δεν αφήνει κανένα τέτοιο περιθώριο, το οποίο άλλωστε μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι για την αδράνεια ορισμένων Δημάρχων» δήλωσε ο κ. Τατούλης.



«Ο νέος ΠΕΣΔΑ καταρρίπτει όλα τα παραμύθια για το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας»



Αναφερόμενος στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού σημείωσε ότι αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ΦΟΔΣΑ, τόνισε ότι μόλις παραληφθεί τότε θα πρέπει να εγκριθεί από την Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι από την Κυβέρνηση. Ο μελετητής μάλιστα ήταν, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στο Συμβούλιο ο κ. Τατούλης, υπόδειξη της Κυβέρνησης. «Με την πρόβλεψη του μελετητή του ΠΕΣΔΑ κατέρρευσαν πλέον οριστικά όλα τα παραμύθια ότι η λύση της Περιφέρειας είναι η πιο ακριβή. Αντίθετα είναι πλέον εμφανές ότι τα τοπικά σχέδια διαχείρισης είναι πιο ακριβά, χωρίς να γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση και χωρίς να υπάρχει καμία αδειοδότηση» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.    

Το χαρακτηριστικό παράδειγμα του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Κορινθίων ανέλυσε ο Περιφερειάρχης, το οποίο έχει κόστος 147 ευρώ ανά τόνο, χωρίς ολοκληρωμένη διαχείριση και χωρίς αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις. «Ο Δήμαρχος Κορινθίων ενώ πριν ήταν πολέμιος των δεματοποιητών, παρά το γεγονός ότι αυτό προβλεπόταν στον προηγούμενο ΠΕΣΔΑ, τον οποίο πρώτος είχε υπογράψει ως πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ τότε, σήμερα εμφανίζεται υπέρμαχος μιας τέτοιας επιλογής. Προσπαθεί μάλιστα να αγοράσει δεματοποιητή, τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμοι από την προμήθεια που είχε κάνει η παλιά Περιφέρεια Πελοποννήσου (νυν Αποκεντρωμένη). Γιατί δεν τον ζητά;».



«Στρατηγική η θέση της Κορινθίας για την περιφερειακή ανάπτυξη της Πελοποννήσου»



Η Περιφερειακή αρχή έχει συγκροτημένο στρατηγικό σχεδιασμό για να βρει η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας τη θέση της στην περιφερειακή ανάπτυξη της Πελοποννήσου. «Δυστυχώς δεν το έκανε ο προηγούμενος Αντιπεριφερειάρχης, παρά τα διαθέσιμα χρήματα, με αποτέλεσμα να χαθεί σημαντικός χρόνος, από τη στιγμή όμως που ανέλαβαν πρώτα ο κ. Παπαγγελόπουλος και έπειτα ο κ. Καλλίρης ο ρυθμός υλοποίησης των έργων έχει επιταχυνθεί σημαντικά με κρίσιμα αποτελέσματα» σημείωσε ο κ. Τατούλης.



Μουσείο Περαχώρας



Σε ότι αφορά το Μουσείο Περαχώρας ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι το ενδιαφέρον του και οι πρώτες ενέργειές του εντοπίζονται την περίοδο που είχε την ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και πρόσθεσε ότι το έργο ωρίμασε μελετητικά μετά την παρέμβαση της Περιφερειακής αρχής. Ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι υπάρχουν ωστόσο συγκεκριμένα προβλήματα με το οικόπεδο, τα οποία αν δεν λυθούν, είναι δύσκολο το έργο να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Πελοποννήσου