Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Τρομοκρατία στο Μόναχο: Νεκροί σε πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο


Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε το Μόναχο εν μέσω μαζικής επιχειρήσης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ενόπλων -τρεις κατά μαρτυρίες- που άνοιξαν αδιαρίτως πυρ στο εμπορικό κέντρο Olympia. Ειδικές δυνάμεις παντού, η πόλη υπό αποκλεισμό, ακινητοποιημένα όλα τα μέσα μεταφοράς. Μείνετε στο σπίτι σας, είναι οπλισμένοι και επικίνδυνοι, λέει η αστυνομία στους πολίτες.

Οκτώ οι νεκροί και πολλοί τραυματίες στο εμπορικό κέντρο, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις από την αστυνομία του Μονάχου έπειτα από ώρες σύγχυσης ως προς τον απολογισμό. Κατά πληροφορίες αρκετοί εκ των τραυματιών βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.


Η αστυνομία του Μονάχου μιλά για πιθανολογούμενη υπόθεση τρομοκρατίας. Δεν δίνεται κανένα πιθανό κίνητρα σε αυτή την φάση, τονίζεται ότι οι έρευνες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και μέσω Facebook η αστυνομία ζητά από τους πολίτες να μην αναρτούν φωτογραφίες και βίντεο από την επίθεση, και να περιοριστεί η σεναριολογία σχετικά με τα γεγονότα.

Η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού, περίπου τέσσερις ώρες αφότου σήμανε συναγερμός με τους πυροβολισμούς στο Olympia και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομία επιχείρηση, σύμφωνα με το γερμανικό δημόσιο δίκτυο NTV.

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη γερμανική καγκελαρία για τη διαχείριση της κρίσης, χωρίς να είναι παρούσα η Άνγκελα Μέρκελ. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ διακόπτει τις διακοπές του και επιστρέφει στο Βερολίνο.

Την ίδια στιγμή, ενισχύεται η αστυνομική παρουσία στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης και αποστέλλονται άνδρες των ειδικών δυνάμεων για να ενισχύσουν την αστυνομία του Μονάχου. Ενισχύσεις φθάνουν και από την Αυστρία.Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να αναζητήσουν κάπου κοντά καταφύγιο και να αποφύγουν όλους τους δημόσιους χώρους και τις λεωφόρους, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ενόπλων. Έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε πολλούς αυτοκινητόδρομους βόρεια του Μονάχου.


Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Μονάχου έχει εκκενωθεί. Πλήθη επιβατών δεν ξέρουν πού να κατευθυνθούν, και πολίτες ανοίγουν τα σπίτια τους πρσοφέροντας κατάλυμα μέσω του hashtag #Offenetuer (ανοιχτές πόρτες).



Η αστυνομία του Μονάχου ανακοίνωσε πως αυτόπτες μάρτυρες έχουν κάνει λόγο για τρεις ενόπλους, και για πυροβολισμούς εντός του εμπορικού κέντρου και σε δύο παρακείμενες οδούς. Ουδείς έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής. Ημιαυτόματα όπλα έφεραν οι δράστες, ενώ ένας εξ αυτών φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Tagesspiegel.

Υπήρξαν, επίσης, κάποια στιγμή ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από ορισμένα γερμανικά μέσα ότι ένας από τους δράστες αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι και είναι νεκρός.

Ειδικές δυνάμεις απέκλεισαν άμεσα από την ευρύτερη περιοχή του εμπορικού κέντρου κοντά στο Ολυμπιακό χωριό του Μονάχου, ενώ διακόπηκαν οι σιδηροδρομικές συνδέσεις και τα δρομολόγια τρένων, λεωφορείων και μετρό στην περιοχή.

Η επιχείρηση εκκένωσης του εμπορικού κέντρου παραμένει, εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη καθώς εντός του κτιρίου πιστεύεται ότι παραμένουν ακόμη πελάτες και εργαζόμενοι που κρύβονταν εν μέσω του πανικού.



Η περιοχή αποκλείστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις σε ακτίνα 500 μέτρων. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δεκάδες ασθενοφόρα έσπευσαν έξω από το εμπορικό κέντρο Olympia.

Πρόκειται για το παλαιότερο και μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, το οποίο είναι ιδιαίτερα προσφιλές τόσο στους κατοίκους του Μονάχου όσο και σε τουρίστες. Όπως σημειώνουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη τα απογεύματα της Παρασκευής.

Οι γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονταν ήδη σε επιφυλακή μετά την επίθεση της Δευτέρας όταν 17χρονος που είχε καταθέσει αίτηση για άσυλο τραυμάτισε με μαχαίρι και τσεκούρι πέντε άτομα σε τρένο στη Βαυαρία -σε επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, χωρίς εντούτοις να έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής διασυνδέσεις του δράστη με ισλαμιστικά δίκτυα.

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγύριζαν στα κοινωνικά δίκτυα για την επίθεση στο Μόναχο -για την οποία παραμένουν εντούτοις άγνωστα τα κίνητρα και εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε, πάντα σύμφωνα με γερμανικά μέσα, ότι δεν υπάρχουν σε αυτή τη φάση ενδείξεις ισλαμιστικής τρομοκρατίας.



Η επίθεση πυροδοτεί κύμα ανησυχίως διεθνώς.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε βοήθεια στη Γερμανία. «Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν τι ακριβώς συνέβη εκεί, όμως προφανώς οι καρδιές μας χτυπούν για εκείνους που ενδεχομένως έχουν τραυματιστεί» δήλωσε ο Ομπάμα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Εξωτερικών στη Βρετανία εξέδωσε σύσταση προς τους Αμερικανούς να αποφύγουν δημόσιους χώρους και να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας. Ανάλογη σύσταση από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από το Παρίσι έγινε γνωστό ότι ο Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε «προσωπικό μήνυμα στήριξης» στην Άνγκελα Μέρκελ -λίγες ημέρες αφότου η Γαλλία συγκλονίστηκε από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια.

Συγκεχυμένες ήταν επί ώρες οι πληροφορίες που έφθαναν από τη Γερμανία για τον αριθμό των θυμάτων.

Η τοπική εφημερίδα Muenchener abendzeitung μετέδωσε αρχικά στην ηλεκτρονική της πύλη, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, πληροφορίες για 15 νεκρούς. Η εφημερίδα Abendzeitung από πλευράς της έκανε λόγο για τουλάχιστον δέκα νεκρούς. Άλλες πληροφορίες έκαναν την ίδια στιγμή λόγο για έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες.

Το υπουργείο Εσωτερικών στη Βαυαρία επιβεβαίωσε εν συνεχεία το θάνατο τριών ανθρώπων, ενώ ακολούθησε νεότερη ανακοίνωση της αστυνομίας του Μονάχου για τουλάχιστον έξι νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Εν τω μεταξύ, από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι η επιχείρηση στην περιοχή Karlsplatz/Stachus στο κέντρο της πόλης αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν «λάθος συναγερμός».

Το εμπορικό κέντρο Olympia βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, όπου ο Μαύρος Σεπτέμβρης είχε πάρει ομήρους και κατόπιν σκοτώσει 11 Ισραηλινούς αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972.

Ευαγγελία Μπίφη