Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Πραξικόπημα στη Τουρκία ( ροή Ειδήσεων)

Κάτι τέτοιες ώρες η πληροφόρηση μπλέκεται με την φημολογία, ιδιαίτερα αν πρόκειται για τόσο σημαντικά γεγονότα όπως ένα πραξικόπημα στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής λοιπόν έχει ακουστεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, έχει μπει στο αεροπλάνο και κατευθύνεται, μια στη Γερμανία, μια στην Ιταλία, στη Μεγάλη Βρετανία, στο Ιράν και από εκεί στο Κατάρ! "Μύλος". Πάντως το θέμα της τοποθεσίας που βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος, φαίνεται πως θα κρατήσει για αρκετή ώρα ακόμη.

Από αμερικανικές πλευρές και συγκεκριμένα το δίκτυο NBC μεταδόθηκαν πληροφορίες ότι ο Ερντογάν ζήτησε άσυλο στη Γερμανία, γεγονός που κατά την ίδια πηγή πάντα δεν γίνεται δεκτό.
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διατηρεί την εξουσία στη χώρα, δήλωσε σε τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, μετά την ανακοίνωση του στρατού ότι προχώρησε σε πραξικόπημα χθες βράδυ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν απευθύνει έκκληση για ηρεμία, παρακολουθεί την κατάσταση
Αποστάσεις από το πραξικόπημα πήρε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου  Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που δήλωσε:  «Αυτή η χώρα έχει υποφέρει τόσο πολύ από τα πραξικοπήματα. Δεν θέλουμε να ξαναβιώσει τις ίδιες δυσκολίες. Διατηρούμε με πλήρη τρόπο την πίστη μας στη δημοκρατία. Ο καθένας ξέρει πολύ καλά ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση των πολιτών , που είναι απαραίτητη για την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία».
Στο γραφείο του στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ενημερώθηκε θεσμικά για την κατάσταση στην Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διέκοψε το ταξίδι του στη Μογγολία και επιστρέφει άμεσα στην Ελλάδα, λόγω των έκτακτων εξελίξεων στην Τουρκία, όπως επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης με ψυχραιμία εκτιμώντας όλα τα δεδομένα.
 Όλες οι αεροπορικές πτήσεις της British Airways και της Lufthansa που είχαν προορισμό αεροδρόμια της Τουρκίας εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς ή επιστρέφουν εκεί από όπου απογειώθηκαν, σύμφωνα με εκπροσώπους των δύο εταιρειών,  έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία
Στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ενός πλήθους στην Κωνσταντινούπολη και υπάρχουν τραυματίες, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Αστυνομικοί συνέλαβαν στρατιωτικούς που μετείχαν στο πραξικόπημα
 Αεροσκάφος F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε στρατιωτικό ελικόπτερο των πραξικοπηματιών πάνω από την πρωτεύουσα Άγκυρα, μεταδίδει το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε «προδότες» όσους κρύβονται πίσω από το στρατιωτικό πραξικόπημα και επανέλαβε την έκκληση του σε όλους τους υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος AKP να βγουν στους δρόμους.
Όπως δήλωσε, τώρα είναι η ώρα να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση σε αυτή την ειδεχθή και ανήθικη πράξη. Τόνισε πως η στρατιωτική ηγεσία διέταξε όλους τους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.
Πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν είναι χώρα του τρίτου κόσμου και όσοι απεικόνισαν με αυτό τον τρόπο την χώρα θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή" 17 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί κατά την επίθεση των πραξικοπηματιών στο Μέγαρο της Αστυνομίας.στην Αγκυρα
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κοτζιάς έχει  χαρακτηρίσει επανειλημμένα, εδώ και καιρό, την Τουρκία ως μία νευρική δύναμη, όπως επίσης  έχει  διατυπώσει την εκτίμηση ότι έχει αναβαθμιστεί  ο τουρκικός στρατός  λόγω των πολλαπλών μετώπων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.