Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ν.Δ. & ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙ ΤΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ν.Δ. & ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙ ΤΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Ως Βουλευτής Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζω την πλήρη αντίθεσή μου στην απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να καταργήσει τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία Σητείας, Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου και Τζερμιάδου  και να τα υπαγάγει στο έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Νεάπολης Λασιθίου.

Παράλληλα, δηλώνω αλληλέγγυος στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων των εν λόγω περιοχών για ακύρωση της ανωτέρω απόφασης, και στηρίζω τις δράσεις των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την απόσυρση του νομοσχεδίου.    
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης “Περί αναδιοργάνωσης των Υποθηκοφυλακείων της χώρας”, αντί να επιλύει προβλήματα και να συμβάλλει στη βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, κινείται σε λάθος κατεύθυνση, θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα λειτουργικά και διοικητικά προβλήματα και θα προκαλέσει σύγχυση και χάος.
Από τους συντάκτες του νομοσχεδίου αγνοήθηκαν παντελώς οι τοπικές ιδιαιτερότητες του κάθε νομού, το εθνικό κτηματολόγιο που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά και  ο ρόλος που διαδραματίζει κάθε Υποθηκοφυλακείο στην τοπική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα στους αγροτικούς και νησιωτικούς νομούς.

Για παράδειγμα, η μεταφορά του Υποθηκοφυλακείου Σητείας και Ιεράπετρας στο Υποθηκοφυλακείο Νεάπολης θα επηρεάσει αρνητικά τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών, αφού για τη λήψη ενός απλού εγγράφου, θα αναγκάζονται να διανύουν τεράστιες αποστάσεις, μέσω ενός κακού και πολύπλοκου επαρχιακού οδικού δικτύου. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υποστούν μια έντονη ταλαιπωρία, να σπαταλήσουν πολύτιμο χρόνο τους και να επιβαρυνθούν οικονομικά, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης.   
Επίσης, με το νομοσχέδιο αυτό, θα επιβαρυνθεί ο ήδη βεβαρημένος και ελλειμματικός προϋπολογισμός της χώρας, αφού θα καταργηθούν τα υπάρχοντα Υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν αμισθί και το έργο τους θα αναλάβουν Υποθηκοφυλακεία τα οποία λειτουργούν έμμισθα.  
Τα στελέχη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ για ακόμη μια φορά νομοθετούν στο πόδι. Κάνοντας ασκήσεις επί χάρτου και υιοθετώντας απόψεις και προτάσεις ανθρώπων που είναι άσχετοι με τα τοπικά προβλήματα των παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών της χώρας, νομοθετούν πολιτικές που εξωθούν τους Έλληνες στην απελπισία και την οικονομική καταστροφή.
Αγνοούν επιδεικτικά τις απόψεις των Δικηγορικών Συλλόγων, των Συμβολαιογράφων, των Υποθηκοφυλάκων και των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, μη λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες των αποφάσεών τους.
Για ακόμη μια φόρα, με την αλαζονική τους συμπεριφορά, δείχνουν δείγματα γραφής σχετικά με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την άσκηση της διακυβέρνησης του τόπου.  
Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησης του, θα πρέπει να κατανοήσουν, ότι παρά τις μεθοδεύσεις τους για να δημιουργήσουν μια νέου τύπου δημόσια διοίκηση που θα εξυπηρετεί την καθεστωτική τους λογική, η προσπάθειά τους θα πέσει στο κενό.
Καλώ τη κυβέρνηση και το πρωθυπουργό κ. Τσίπρα,  έστω και τώρα να συνετιστούν και να ξεκινήσουν άμεσα διάλογο με τους νομικούς φορείς, τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα.
Ανεξάρτητα από το τι θα πράξει ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του, οι φορείς και οι πολίτες που θίγονται από αυτή την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να έχουν κατά νου ότι, «μπόρα είναι, θα περάσει».