Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Συνάντηση Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας με Γερμανούς βουλευτές και μέλη του Ινστιτούτου Hanns Seidel

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της αντιπροσωπείας βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων με αντιπροσωπεία βουλευτών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, με βουλευτές του Κρατιδίου της Βαυαρίας, με επιστήμονες του Ινστιτούτου Hanns Seidel, καθώς και με φορείς της Βαυαρίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας (Κ.Ο.Φ.) Ελλάδας - Γερμανίας κ. Νάσος Αθανασίου, καθώς και βουλευτές μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Από πλευράς της γερμανικής αντιπροσωπείας συμμετείχαν οι ομοσπονδιακοί βουλευτές κ.κ. A. Radwan και A. Lindholz, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου του κρατιδίου της Βαυαρίας κ. M. Wittman, καθώς και μέλη του Ιδρύματος Hanns Seidel, αλλά και φορείς της κοινωνίας των πολιτών του γερμανικού κρατιδίου.
Όπως τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Κουράκης: «Το πρώτο ζήτημα άμεσης επικαιρότητας βέβαια σήμερα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αναμένουμε να περάσουμε επιτέλους σε μια περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης και στο πλαίσιο αυτό μπορούμε πλέον να σχεδιάσουμε το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα.
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι βέβαια το προσφυγικό. Η δική μας θέση στο θέμα αυτό είναι ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να ενισχυθεί και ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης, θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους τερματισμού των συγκρούσεων στην περιφέρειά μας, αλλά και ανάληψη θετικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση και την αυτοδύναμη ανάπτυξη στις χώρες προέλευσης των μεταναστευτικών πληθυσμών».
Ο Πρόεδρος της Κ.Ο.Φ. Ελλάδας-Γερμανίας και Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων κ. Νάσος Αθανασίου στάθηκε στο ενδιαφέρον των Γερμανών βουλευτών στον τομέα της φορολογίας στην Ελλάδα, ενημερώνοντάς τους ότι αυτή είναι ιδιαίτερα υψηλή για έναν λαό που έχει τα τελευταία έξι χρόνια υποστεί σκληρές πολιτικές λιτότητας. Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στην αναγνώριση αυτού του γεγονότος και από τη γερμανική πλευρά, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και σχετικές δηλώσεις μελών της γερμανικής κυβέρνησης, και πρότεινε την κοινή επεξεργασία τρόπων αντιμετώπισης του συγκεκριμένου θέματος. Υπογράμμισε, στο πλαίσιο αυτό, ότι κάθε πρωτοβουλία των Βαυαρών βουλευτών στην κατεύθυνση αυτή θα είναι εξαιρετικά εποικοδομητική.