Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Έκλεισαν οι κάλπες στη Βρετανία – Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Bremain

poll neo fg
Έκλεισαν πριν από λίγο τα εκλογικά τμήματα στη Βρετανία, όπου διεξήχθη το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την αποχώρησή του από αυτή.
Το πρώτο στοιχείο και το μόνο που έχει δοθεί ως τώρα αφορά τη συμμετοχή στο Γιβραλτάρ (83,65%), σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων Press Association.
Εκτίμηση «Ipsos Mori»: Η διαφορά στις 8 μονάδες υπέρ του Bremain
Περίπου 30 λεπτά μετά το τέλος του δημοψηφίσματος η εταιρία δημοσκοπήσεων «Ipsos Mori» ανέβασε κατά πολύ την νίκη του Bremain.
Συγκεκριμένα, δείχνει ότι το Bremain έχει 54% και θα κερδίσει με 8-8,5 μονάδες, με το Brexit να έχει περίπου 46%.
Η δημοσκόπηση της YouGov, αντί για «exit poll»
Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι προηγείται με 52%, ενώ η εκστρατεία υπέρ του Brexit συγκεντρώνει 48%, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας YouGov που διεξήχθη χθες, την ημέρα κατά την οποία διεξήχθη το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Αντίθετα με τα συνηθισμένα exit poll, η έρευνα αυτή βασίστηκε στις απαντήσεις ενός προεπιλεγμένου δείγματος 4.800 ανθρώπων μέσω Διαδικτύου, αφού ψήφισαν.
«Είναι ακόμη αμφίρροπο και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ακριβώς. Όμως με βάση τα στοιχεία που βλέπουμε και με βάση τις τάσεις που καταγράφηκαν και το ιστορικό προηγούμενο, θεωρούμε ότι η «Παραμονή» βρίσκεται στην ισχυρότερη θέση», σημείωσε ο Τζο Τουάιμαν, στέλεχος της YouGov, μιλώντας στο Sky news.
Το δείγμα της εταιρείας αποτελείται από ψηφοφόρους που είχαν ήδη συμμετάσχει σε προηγούμενες έρευνες της YouGov και συμφώνησαν να αποκαλύψουν τι ψήφισαν μετά την αποχώρησή τους από τα εκλογικά κέντρα.
Δεν έγιναν δημοσκοπήσεις εξόδου για λογαριασμό των μεγάλων βρετανικών τηλεοπτικών δικτύων, καθώς το περιθώριο στατιστικού σφάλματος για αυτό το χωρίς προηγούμενο δημοψήφισμα κρίθηκε ότι ήταν υπερβολικά μεγάλο.

Στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας το 2014, μια έρευνα της YouGov που είχε διενεργηθεί με μεθοδολογία παρόμοια με αυτή που ακολούθησε σήμερα είχε πλησιάσει πολύ το πραγματικό αποτέλεσμα (προέβλεπε νίκη του όχι με 54%, το τελικό αποτέλεσμα ήταν 55,3%).
Αντίθετα με τα συνηθισμένα exit poll, η έρευνα αυτή βασίστηκε στις απαντήσεις ενός προεπιλεγμένου δείγματος μέσω Διαδικτύου, αφού ψήφισαν.
Φάρατζ: Το Bremain κερδίζει
Ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ παραδέχθηκε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News πως «φαίνεται ότι η Παραμονή έχει το προβάδισμα».
«Η συμμετοχή φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλή και μοιάζει σαν η Παραμονή να έχει προβάδισμα», ανέφερε.
Η στερλίνα κατέγραψε άνοδο 0,75% έναντι του δολαρίου μετά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων της έρευνας της YouGov και των δηλώσεων του Φάρατζ.
Εκπρόσωπος του Brexit λέει πως ο Φάρατζ του είπε πως δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα
Εκπρόσωπος της εκστρατείας Leave.EU δήλωσε ότι ο επικεφαλής της, ο Νάιτζελ Φάρατζ, του είπε πως δεν γνωρίζει ποιο είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το οποίο διεξήχθη χθες στη Βρετανία και θα κρίνει εάν η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ ή θα αποχωρήσει από αυτήν.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News μετέδωσε ότι ο Φάρατζ είπε πως «φαίνεται ότι η Παραμονή έχει προβάδισμα» στο δημοψήφισμα.
«Αυτό είναι είδηση για εμένα. Δεν θα παραδεχόταν την ήττα, δεν γνωρίζει τίποτε περισσότερο από ό,τι ξέρει οποιοσδήποτε άλλος. Οι κάλπες μόλις έκλεισαν», είπε ο εκπρόσωπος της Leave.EU, ο Άντι Ουίγκμορ.
«Οι λέξεις που μου είπε επακριβώς πριν από περίπου δέκα λεπτά ήταν: «δεν ξέρω από πού ήρθε αυτό. Δεν έχω καμιά παραπάνω ιδέα από οποιονδήποτε άλλον», συνέχισε ο Ουίγκμορ.
Εκπρόσωπος του Φάρατζ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Υψηλή συμμετοχή βλέπει ο συμπρόεδρος της εκστρατείας Leave.EU
Ο Ρίτσαρντ Τάις, ο συμπρόεδρος της εκστρατείας Leave.EU που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύει ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Πέμπτης ήταν υψηλή, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σε πολλές περιοχές της χώρας.
Στο Λονδίνο σημειώθηκαν σφοδρή βροχόπτωση και πλημμύρες.
«Είναι πραγματικά συναρπαστικό το πόσο θερμά συμμετείχαν οι άνθρωποι. Έτσι νομίζω ότι, ανεξαρτήτως του καιρού, η συμμετοχή θα είναι υψηλή», είπε ο Τάις μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
poll neo fg
Όπως και το 2014 και σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν πραγματοποίησαν τα κλασικά έξιτ πολ, επειδή το περιθώριο λάθους, για ένα ερώτημα που δεν έχει προηγούμενο, θεωρείται υπερβολικά μεγάλο.
Σε υψηλό έτους έφτασε η στερλίνα
Μεγάλη αύξηση έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων κατέγραψε η στερλίνα, μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας του ινστιτούτου YouGov που δείχνει ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ανακούφιση για τους επενδυτές που φοβούνταν ότι το Brexit θα προκαλούσε αβεβαιότητα και αστάθεια στις αγορές.
Η στερλίνα έφτασε στο 1,4996 δολάριο (από 1,4976), καταγράφοντας ρεκόρ για τη φετινή χρονιά ενώ το ευρώ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, στις 76,14 πένες.
Η έρευνα του YouGov βασίστηκε σε απαντήσεις μιας προεπιλεγμένης ομάδας προσώπων τα οποία θεωρούνται αντιπροσωπευτικά του ευρύτερου εκλογικού σώματος.
Ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε την ήττα του;
Σύμφωνα με τον ισχυρισμό πολίτη του Λονδίνου, ο υπέρμαχος της εκστρατείας του Brexit Μπόρις Τζόνσον, παραδέχθηκε την ήττα του. Οπως υποστήριξε ο Λούις Ιβου, συνάντησε τον πρώην δήμαρχου του Λονδίνου στο μετρό. Ο υπέρμαχος του Brexit τον ρώτησε αν ψήφισε να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ. Οταν ο Λούις απάντησε αρνητικά, ο Τζόνσον παραδέχθηκε την ήττα του.
borris1

Το 61,6% των νέων της Βρετανίας ψήφισαν BREMAIN
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian οι νέοι της Βρετανίας επέλεξαν… Bremain.
Η έρευνα διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εκείνο του Μάντσεστερ και δείχνει πως οι νέοι κάτω των 40 ετών είναι μαζικά υπέρ του REMAIN με το ποσοστό να φτάνει το 61,6%. Τα στοιχεία αφορούν σε 7.444 ανθρώπους και συγκεντρώθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο ως και σήμερα.
Τα «emails» της τελευταίας στιγμής
Δυο emails, ένα από κάθε στρατόπεδο, «έφυγαν» 90 λεπτά πριν κλείσουν οι κάλπες, προτρέποντας μαζικά τους Βρετανούς ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή όχι της χώρας τους στην ΕΕ.
Το ένα προερχόταν από τον πρώην Δήμαρχο του Λονδίνου και κεντρική φιγούρα του «Brexit», Μπόρις Τζόνσον και το άλλο από το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας που έχει ταχθεί υπέρ του «Bremain».
Ο συντηρητικός πολιτικός έγραψε στο εμαίηλ του που στάλθηκε σε εκατοντάδες χιλιάδες επαφές:
«Οι κάλπες κλείνουν σε 90 λεπτά, οπότε προφανώς δεν έχουμε χρόνο για μακροσκελή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αν έχετε ψηφίσει «Leave», σας ευχαριστώ.
Αν δεν το έχετε κάνει ακόμα, παρακαλώ να το κάνετε. Και στείλτε email, sms ή απλά τηλεφωνήστε στους φίλους σας προτρέποντας τους να ψηφίσουν «Leave».
Μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε την σήμερινη ημέρα, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας μας !!!
Σας ευχαριστώ πολύ.»
Το email των Εργατικών που έφτασε επίσης σε χιλιάδες παραλήπτες έγραφε:
«Φαίνεται ότι υπάρχει ένας αριθμός-ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες σήμερα, το οποίο και δείχνει πόσο ιστορικό γεγονός είναι αυτό και πόσο σημαντική είναι αυτή η απόφαση για όλους μας.
Αν δεν έχετε ακόμη ψηφίσει – μην χάσετε την ευκαιρία να γίνετε μέρος αυτής.
Υπάρχει άφθονος χρόνο ακόμη, οι κάλπες θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 22:00.»
Το «πάρτι» του Brexit
Αν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις και τα γραφεία στοιχημάτων προβλέπουν την επικράτηση του «Bremain» (υπέρ της παραμονής), οι υποστηρικτές του «Brexit» (υπέρ της εξόδου), ετοιμάζονται να εορτάσουν την νίκη τους, ή έστω ένα αξιοπρεπές ποσοστό του που θα λάβουν.