Όπως πρόσθεσε ο κ. Καρδάσης «το Ανοικτό Πανεπιστήμιο παρέμενε επί σειρά ετών με τα ίδια προγράμματα σπουδών, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από ακαδημαϊκή στασιμότητα», και τόνισε ότι αύριο το βράδυ αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ η πρόσκληση για εγγραφή φοιτητών σε έξι νέα προγράμματα σπουδών που χαρακτηρίζονται από καινοτομίες.
Τα νέα προγράμματα είναι τα εξής:
– Δημιουργική γραφή σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
– Επιστήμη της Αγωγής, δηλαδή ειδική αγωγή και εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα γραπτού και προφορικού λόγου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
– Σύγχρονες δημοσιογραφικές σπουδές, που είναι αποκλειστικό πρόγραμμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου.
– Διαχείριση γήρανσης και χρόνιων νοσημάτων, που είναι συνεργασία του ΕΑΠ με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
– Κοινωνιολογία, ιστορία και ανθρωπολογία στον αθλητισμό.
– Γλωσσική εκπαίδευση για πρόσφυγες και μετανάστες, το οποίο είναι στην αγγλική γλώσσα.
Σύμφωνα με τον κ. Καρδάση, επίκειται και ένα έβδομο πρόγραμμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αφορά το μάνατζμεντ στον δημόσιο τομέα.
Αναφερόμενος στις καινοτομίες, ο ίδιος σημείωσε πως «μία πρώτη σημαντική καινοτομία είναι ότι η φοίτηση ξεκινά τον Οκτώβριο, διότι μέχρι τώρα το ενδιαφέρον εκδηλωνόταν τον Οκτώβριο, η κλήρωση γινόταν τον Δεκέμβριο και η φοίτηση ξεκινούσε τον επόμενο Οκτώβριο, δηλαδή έπειτα από 11 μήνες».
Η δεύτερη σημαντική καινοτομία που υλοποιείται από αυτήν την ακαδημαϊκή χρονιά, είναι η δυνατότητα παρακολούθησης μεμονωμένων θεματικών ενοτήτων, χωρίς διαδικασία κλήρωσης.
Η τρίτη καινοτομία αφορά την ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού των νέων προγραμμάτων, που σημαίνει μία σχετική μείωση του κόστους σπουδών.
Όσον αφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό, ο κ. Καρδάσης υποστήριξε ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο κάνει άνοιγμα σε νέους επιστήμονες για τα νέα προγράμματα σπουδών. Σε αυτό το σημείο επεσήμανε: «Δίνουμε τη δυνατότητα κύριας απασχόλησης στο ΕΑΠ νέων επιστημόνων, που έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και οι οποίοι τώρα φεύγουν για το εξωτερικό». «Μέσα στον Ιανουάριο ευελπιστούμε να παρουσιάσουμε τις πανεπιστημιακές εκδόσεις του ΕΑΠ, μέσα από τη δημιουργία εκδοτικού οίκου, με στόχο να διανεμηθεί στην ελεύθερη αγορά το εκπαιδευτικό υλικό του», πρόσθεσε.
«Στοχεύουμε στην ενίσχυση νέων επιστημόνων μέσω της έκδοσης διδακτορικών διατριβών, στην έκδοση μονογραφιών από Έλληνες συναδέλφους, μεταφράσεις ξένων επιστημονικών βιβλίων, καθώς και ένα ερευνητικό πρόγραμμα που θα καταλήγει σε εκδοτικό, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην επανάσταση του 1821, ενόψει του γεγονότος ότι σε πέντε χρόνια συμπληρώνονται δύο αιώνες από το συγκλονιστικό γεγονός της ελληνικής επανάστασης», υπογράμμισε ο κ. Καρδάσης.
Όσον αφορά την πληρωμή των διδάκτρων, σημείωσε ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας, η εξόφλησή τους θα παραταθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
aftodioikisi.gr