Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Δευτερολογία του Προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το ασφαλιστικό – φορολογικό



Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω αυτήν τη σύντομη παρέμβασή μου μην κάνοντας μια αναφορά στην αρχική τοποθέτηση του κ. Δραγασάκη. Κύριε Αντιπρόεδρε, προφανώς σας είναι τόσο άγνωστη η έννοια της αλήθειας που αναγκαστήκατε να την αναζητήσετε στο google, για να δείτε τον πραγματικό ορισμό της.
Διότι την αλήθεια δεν την υπηρετείτε μέσα από την πολιτική σας εδώ και χρόνια.
 Ξέρετε, κ. Πρόεδρε, κι εγώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έκανα google τον ΣΥΡΙΖΑ και μου προέκυψε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Παράξενα πράγματα συμβαίνουν!
Χρησιμοποιήσατε, κ. πρωθυπουργέ, τον όρο λαθροχειρία. Και αναρωτηθήκατε τι στο δικό μας πολιτικό λόγο συνιστά λαθροχειρία.
Να σας πω, λοιπόν, τι είναι λαθροχειρία, κ. Τσίπρα. Λαθροχειρία είναι να προκαλείτε δημοψήφισμα, υπερασπιζόμενοι το “όχι” και τρεις μέρες μετά να κάνετε στροφή και να αγωνίζεστε υπέρ του “ναι”.

Αυτό είναι λαθροχειρία. Λαθροχειρία είναι να υπόσχεστε στους αγρότες πριν από λίγες εβδομάδες ότι δεν θα φορολογήσετε τις επιδοτήσεις και να φέρνετε τροπολογία της τελευταίας στιγμής με την οποία να τη φορολογείτε.
Αυτό είναι λαθροχειρία, κ. Τσίπρα.
Λαθροχειρία είναι να υπόσχεστε αφορολόγητο 12.000 ευρώ, όταν το παραλάβατε στα 9.500 ευρώ, να εισηγείστε αφορολόγητο 9.100 ευρώ, για να έρχεστε μετά πάλι με νομοθετική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής να το κατεβάσετε στα 8.600 ευρώ. Αυτό, κ. Τσίπρα, είναι λαθροχειρία.
Για να είμαστε, λοιπόν, απολύτως ξεκάθαροι και να μη μπλεκόμαστε με τους ορισμούς.
Μου έκανε εντύπωση, κ. Τσίπρα – είστε και μηχανικός, φαντάζομαι ότι έχετε μια καλή εξοικείωση με τα μαθηματικά – αλλά ορισμένα από τα πράγματα τα οποία είπατε σήμερα, δεν βγάζουν πολύ νόημα.
Είπατε επί λέξει ότι το 98% των φορολογουμένων, δεν θα έχουν καμία επιπρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, αλλά ταυτόχρονα, θα πάρετε και 1,5 δις ευρώ από άμεσους φόρους.
Αναρωτιέμαι, τι ακριβώς μαθηματικά είναι αυτά; Προφανώς, έχετε ξεχάσει τη μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς, την οποία και εντάσσετε πια στην κλίμακα εισοδήματος – για την οποία δεν έχετε πει λέξη – και ξεχνάτε βέβαια και τους έμμεσους φόρους, για τους οποίους και σήμερα δεν είπατε απολύτως τίποτα.
Το καινούργιο πακέτο μέτρων, το οποίο θα φέρετε, φαντάζομαι, σύντομα στην εθνική αντιπροσωπεία.
Έμμεσοι φόροι, που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι επιβαρύνουν πρωτίστως τους πιο αδύναμους, αυτούς τους οποίους δήθεν σήμερα εσείς υπερασπίζεστε με τη δική σας πολιτική.
Έρχομαι τώρα στα ζητήματα που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα.
Είπατε επί λέξη, κ. Τσίπρα, ότι αυξήσατε τα ποσοστά αναπλήρωσης με τις ρυθμίσεις τις οποίες εισάγετε.
Και εδώ, πραγματικά εκπλήσσομαι, διότι διαβάζω την επιστολή την οποία έστειλε ο κ. Τσακαλώτος στο Eurogroup, στην οποία λέει επί λέξει: "η μεταρρύθμιση στις συντάξεις που συζητείται αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει με ριζοσπαστικό τρόπο τη βιωσιμότητα του συστήματος, προσφέροντας τους ίδιους κανόνες για όλους τους συνταξιούχους και μειώνοντας τα ποσοστά αναπλήρωσης".
 Τι συμβαίνει, λοιπόν, κ. πρωθυπουργέ, από τα δυο; Θα μας το ξεκαθαρίσετε, παρακαλώ;
Και μιας και αναφερθήκατε και στα "κόκκινα δάνεια" και στην προστασία την οποία παρέχετε στην πρώτη κατοικία, να θυμίσω και πάλι τι ακριβώς γράφει ο κ. Τσακαλώτος στην επιστολή στην οποία στέλνει στους ομολόγους του.
Και διαβάζω:
 "Οι τελευταίες περιλαμβάνουν το άνοιγμα του συνόλου της αγοράς" - προσέξτε, του συνόλου της αγοράς – "των μη εξυπηρετούμενων δανείων NPLs, εκτός από κάποια προσωρινή προστασία δανείων που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία".
Αποφασίστε, λοιπόν, κ. Τσίπρα, πότε λέτε την αλήθεια. Αν τη λέτε την αλήθεια σε αυτήν την αίθουσα ή αν λέτε την πραγματική αλήθεια όταν επικοινωνείτε με τους Ευρωπαίους εταίρους σας.
Και αναρωτιέμαι: Ασκήσατε και σήμερα δριμεία κριτική κατά των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι φαίνεται με κάποιο μαγικό τρόπο να μην αντιλαμβάνονται όλα όσα τους λέτε.
Γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι στο δρόμο;
Είναι όλοι μεγαλοδικηγόροι, μεγαλομηχανικοί; Διότι έχετε καταφέρει και έχετε βάλει απέναντι σας το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών αν πράγματι ίσχυαν αυτά τα οποία λέτε, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών δεν θα επιβαρυνθούν παραπάνω;
 Θα ήθελα, παρακαλώ, μια απάντηση σε αυτό, διότι δυστυχώς τα πραγματικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν αυτά τα οποία λέτε.
 Κάνατε και μια αναφορά κ. Τσίπρα, στις εκπτώσεις για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.
Μα, καλά αστειεύεστε, φαίνεται. Μια ταμειακή διευκόλυνση την οποία θα κληθούν να πληρώσουν με τόκο έρχεστε και την "πουλάτε" ως μεγάλη εξυπηρέτηση; Νισάφι, πια!
 Μιλήσατε, επίσης, για το πρωτογενές πλεόνασμα και για τη μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης να πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα σε αντιδιαστολή με το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο πετύχαμε εμείς.
Λοιπόν, να σας αποσαφηνίσω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο πετύχαμε εμείς, κ. Τσίπρα, το 2013 και το 2014, το πετύχαμε μειώνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το πετύχαμε μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές και το πετύχαμε χορηγώντας σημαντικό ποσό για τη στήριξη της ανθρωπιστικής βοήθειας.
 Εσείς πετύχατε πρωτογενές πλεόνασμα αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυξάνοντας τους φόρους και περιορίζοντας το κοινωνικό μέρισμα για κοινωνική πολιτική.
Αυτή είναι πραγματικά η μεγάλη διαφορά του τρόπου με τον οποίο εσείς κι εμείς πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα.
Αναφερθήκατε και πάλι στους δημοσιονομικούς στόχους και στο γεγονός ότι εσείς μειώσατε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα.
Κύριε Τσίπρα, αυτό το οποίο σας διαφεύγει είναι το γεγονός ότι αυτά τα δυο χρόνια, το 2015 και το 2016, απωλέσαμε ως χώρα συνολικά με την πολιτική σας 21 δις ευρώ σε ΑΕΠ.
Όσο είμαστε σε τροχιά ανάπτυξης τόσο πιο εύκολα επιτυγχάνεται το πρωτογενές πλεόνασμα.
Και απόδειξη αυτού του οποίου λέω είναι ότι εσείς χρειάζεστε 12 δις ευρώ μέτρα για να πετύχετε πρωτογενές πλεόνασμα πιο μικρό ενώ εμείς χρειαζόμασταν λίγο παραπάνω από 1 δις ευρώ για να πετύχουμε μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας, κ. Τσίπρα, αλλά αυτήν την οικονομική πραγματικότητα φαίνεται να μην την αντιλαμβάνεστε.
Και κλείνω, κ. Πρόεδρε. Το χρέος. Μάλιστα. Αναφερθήκατε ότι για πρώτη φορά μπαίνει στην ατζέντα της ευρωπαϊκής συζήτησης το θέμα του χρέους. Δεν λέτε την αλήθεια.
 Διαβάζω ανακοινωθέν της 12ης Ιουλίου 2015 της Συνόδου Κορυφής:
“Η Σύνοδος Κορυφής για το ευρώ υπενθυμίζει ότι τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης έχουν θεσπίσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών μια αξιοσημείωτη δέσμη μέτρων, προς υποστήριξη της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδος, η οποία εξομάλυνε την πορεία εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδος και μείωσε το κόστος σημαντικά”. Η υπόσχεση για τη μείωση του χρέους υπάρχει από το Νοέμβριο του 2012.
Αυτήν την υπόσχεση έρχεστε και την “αγοράζετε” με 8 δις ευρώ μέτρα. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, κ. Τσίπρα. Έρχεστε και αγοράζετε πολύ ακριβά κάτι το οποίο, δυστυχώς, ήδη υπήρχε.
 Και έρχομαι και στο τελευταίο σημείο, λοιπόν, αυτό το οποίο αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους.
Κύριε Τσίπρα, το χρέος κατέστη μη βιώσιμο από τις δικές σας, δυστυχώς, αστοχίες.
Κύριε Τσίπρα, θα σας καταθέσω στα πρακτικά – κύριε Πρόεδρε, ακούστε το αυτό, γιατί είναι σημαντικό – τι λέγατε εσείς τον Ιούνιο του 2015.
Το επίσημο κείμενο της ελληνικής Κυβέρνησης. Δικό σας κείμενο είναι αυτό, κ. Τσίπρα.
“Είναι ξεκάθαρο ότι η ανεπαρκής εφαρμογή της πολιτικής και οι αβεβαιότητες των τελευταίων μηνών” – Ιούνιος του 2015 – “έχουν καταστήσει την επίτευξη των στόχων του 2012 ανέφικτη σε κάθε περίπτωση.
Οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην επιδείνωση της ανάλυσης της βιωσιμότητας χρέους είναι η μείωση της οικονομικής ανάπτυξης” - εσείς την προκαλέσατε – “η αναθεωρημένη πορεία του πρωτογενούς ισοζυγίου” - εσείς την προκαλέσατε – “τα χαμηλότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και οι πιθανές επιπρόσθετες οικονομικές ανάγκες του τραπεζικού τομέα”.
Εσείς οι ίδιοι στο κείμενο το οποίο καταθέσατε ομολογήσατε ότι το χρέος δεν κατέστη βιώσιμο. Εσείς οι ίδιοι κάνατε το χρέος μη βιώσιμο.