A. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Β. ΜΕΤΕΩΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Γ. ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ
Δ. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. ΟΧΙ, ΟΜΩΣ, ΤΗΣ ΒΙΑΣ
Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ
ΣΤ. ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ, ΜΕ ΑΣΤΕΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ
A. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 25 Μαρτίου, επέτειο της εθνικής μας εορτής, θα παραστεί στη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση.
Την Κυριακή 27 Μαρτίου, θα παραστεί στο πολιτικό μνημόσυνο του Ε. Βενιζέλου στα Χανιά.
Τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, θα μιλήσει σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου στο «Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου», με θέμα: «Είναι ανθεκτικό το Σύνταγμά μας; Και τι πρέπει να αλλάξει;».
Όπως γνωρίζετε η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δώσει - και δίνουν - ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη μιας ουσιαστικής αναθεώρησης του Συντάγματος, που κρίνεται απαραίτητη για να περάσει η χώρα θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά στη νέα εποχή.
Β. ΜΕΤΕΩΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Μετά τα αποτρόπαια δολοφονικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, δημιουργούνται πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη.
Αφορούν άμεσα και τη χώρα μας.
Πρώτον, αναδεικνύεται, πιο πολύ από ποτέ, το θέμα της ασφάλειας. Το θέμα αυτό δεν πρέπει να γίνει αιτία για αποφάσεις υποταγής στο φόβο.
Η ασφάλεια, όμως, είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Στη δική μας αντίληψη έτσι ήταν πάντα.
Δυστυχώς, δεν ήταν ποτέ υψηλή προτεραιότητα στο πρόγραμμα και την ιδεολογική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερον, η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας κινδυνεύει να μείνει μετέωρη. Είχαμε πει ότι η συμφωνία είναι πολύπλοκη και ασαφής.
Είχαμε επισημάνει ως κρίσιμη αδυναμία της συμφωνίας την πρόβλεψή της για εθελοντική αποδοχή προσφύγων από τις χώρες της Ένωσης.
Αυτή ακριβώς η πρόβλεψη, μετά τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, μπορεί να αποδειχθεί η αχίλλειος πτέρνα της συμφωνίας. Μιας συμφωνίας που έτσι μένει μετέωρη.
Τρίτον, ανησυχούμε για τον παραγκωνισμό βασικών αρχών, αν όχι του συνόλου, της Συνθήκης Σένγκεν.
Θυμίζω ακόμη ότι τα βόρεια σύνορα της χώρας είχαν κλείσει πριν τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή αποδεικνύεται ότι οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται και μετά τη συμφωνία.
Δυστυχώς, οι επιφυλάξεις που είχαμε εκφράσει τόσο για τις συμφωνίες του Αλ. Τσίπρα με την Τουρκία, όσο και για τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, δικαιώνονται.
Πιστεύουμε ότι απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η απάντηση δε μπορεί να βρεθεί με μονομερείς αποφάσεις που οδηγούν σε λιγότερη Ευρώπη, αλλά με κοινές αποφάσεις για περισσότερη Ευρώπη.
Μονομερείς αποφάσεις για λιγότερη Ευρώπη θα είναι επικίνδυνες για το μέλλον της Ε.Ε., μπορεί να την εξασθενίσουν ακόμη περισσότερο, αλλά και να εξασθενίσουν και κάθε κράτος - μέλος χωριστά.
Κοινές αποφάσεις για περισσότερη Ευρώπη μπορεί να κάνουν την πρόκληση ευκαιρία.
Γ. ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ
Τα όσα διαδραματίζονται, το τελευταίο διάστημα, εκπέμπουν εικόνες τριτοκοσμικής χώρας.
Θυμίζω:
- Η κατάσταση στην Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά και γενικότερα οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στο προσφυγικό.
- Ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κάτω από προβληματικές προοπτικές μετεγκατάστασης και επαναπροώθησης.
- Η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Ύφεση και ανεργία.
- Οι επιλογές της Κυβέρνησης για την αξιολόγηση. Περικοπή συντάξεων και φόροι, φόροι, φόροι. Τίποτε άλλο.
- Η συνεχής αναβολή στη διαδικασία αξιολόγησης που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί προ πολλού.
- Οι καθεστωτικές αντιλήψεις της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Θεσμών. Ανάμεσά τους και η άρνησή της να δεχθεί έγκαιρη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
- Η ανυπαρξία της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την Εξωτερική Πολιτική. Η Ελλάδα είναι έξω από όλα. Η Κυβέρνηση μαθαίνει τελευταία αποφάσεις που αφορούν άμεσα τη χώρα.
Σε όλα αυτά, πρέπει να προστεθούν και οι επίσημες αλληλοσυγκρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις κορυφαίων υπουργών της Κυβέρνησης, με τελευταίο παράδειγμα τις δηλώσεις των κ. κ. Τόσκα και Καμμένου.
Η Ελλάδα διολισθαίνει, με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε τριτοκοσμική χώρα.
Δ. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. ΟΧΙ, ΟΜΩΣ, ΤΗΣ ΒΙΑΣ
Τόσο στην Ειδομένη, όσο και στο Λιμάνι του Πειραιά δημιουργούνται καταστάσεις, που δεν μπορεί να συνεχίζονται άλλο.
Δεν μπορεί να παραμείνουν εκεί οι πρόσφυγες και μετανάστες.
Για το δικό τους καλό και την εικόνα της χώρας είναι ανάγκη να μεταφερθούν σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας.
Πολύ περισσότερο όταν ανάμεσά τους οι πιο πολλοί είναι γυναίκες και παιδιά.
Και όταν ήδη παρατηρούνται επικίνδυνα επεισόδια αναμεταξύ τους.
Το Κράτος είναι ανάγκη να υπάρχει και να λειτουργεί παντού. Η Αστυνομία οφείλει να είναι παρούσα.
Όχι, όμως, με τη βία.
Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ
Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου που η ίδια επέβαλε και υπέγραψε. Αξιολόγηση που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το Φθινόπωρο (Οκτώβριο-Νοέμβριο) του 2015.
Η κατάσταση θυμίζει τις δραματικές ημέρες του 2015.
Η καθυστέρηση αυτή έχει κόστος για την οικονομία και τους Έλληνες πολίτες, καθώς παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα, συντηρεί το κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης, βυθίζει την οικονομία πιο βαθιά στην ύφεση και πολλαπλασιάζει τα υφεσικά μέτρα.
Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις, οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου 2016 με σκοπό να κλείσει η αξιολόγηση «το συντομότερο δυνατό».
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος προέβλεψε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου 2016.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση και οι δανειστές έχουν 20 ημέρες, από τις 2 έως τις 22 Απριλίου 2016 για να κλείσουν την αξιολόγηση, με μια διακοπή στα μέσα Απριλίου, καθώς 15-17 Απριλίου πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον η εαρινή σύνοδος τους ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Το πλαίσιο είναι ασφυκτικό και τα ανοικτά μέτωπα πολλά. Το βέβαιο είναι ότι, για να κλείσει η αξιολόγηση, η Κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό που η ίδια δημιούργησε με τα λάθη και τις παραλείψεις της.
Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα δεχτεί η Κυβέρνηση και τι θα απορρίψει. Τα σίγουρα είναι οι περικοπές στις συντάξεις και οι νέοι φόροι.
Ήδη, με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, ο λογαριασμός έχει αυξηθεί πολύ. Το «σπάσιμο» της αξιολόγησης εξακολουθεί να είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο. Το βέβαιο είναι αυτό που δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης: «Τα άσχημα πέρασαν. Τα χειρότερα έρχονται». Με την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν μόνο χειρότερα.
Έχουμε επανειλημμένως υποστηρίξει ότι η συνεχής αύξηση των φόρων σκοτώνει το ενδεχόμενο περισσότερων εσόδων. Έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των μεσαίων νοικοκυριών. Αυτές οι πολιτικές είναι ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές. Δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως θα λύσουν.
Αυτή είναι μια βασική μας θέση. Αυτή είναι η αντίληψή μας για το πώς η οικονομία μπορεί να περάσει σε ανάπτυξη.
Ο απολογισμός της Κυβέρνησης δείχνει πως όλα όσα έκανε, είναι υφεσιακά μέτρα. Αντιαναπτυξιακά. Και αυτό, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακές ανάσες και ένα κλίμα τέτοιο που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις επενδύσεων.
Έως τώρα, ανάμεσα στα άλλα:
- Αύξησε 12% το φόρο εισοδήματος στις επιχειρήσεις ανεβάζοντας το φορολογικό συντελεστή στο 29%, από 26% που ίσχυε.
- Αύξησε, σταδιακά, την προκαταβολή φόρου από το 27,5% για τους αγρότες και από το 55% για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, στο 100%.
- Αύξησε το ΦΠΑ, με μετάταξη των περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών από τους χαμηλούς συντελεστές (6,5% και 13%) στον υψηλό συντελεστή 23%.
Αυτή δεν είναι συνταγή επίλυσης της κρίσης. Είναι συνταγή βαθέματος της κρίσης.
ΣΤ. ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ, ΜΕ ΑΣΤΕΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ
Τα ζητήματα Δικαιοσύνης έχουν απασχολήσει πολύ το τελευταίο διάστημα το δημόσιο διάλογο και βεβαίως το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρόεδρό της.
Τοποθετούμενη, με υπευθυνότητα, απέναντι σε αυτά τα ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα, η Νέα Δημοκρατία ζήτησε τη σύγκληση της μόνης αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, που είναι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Γιατί εκεί μπορεί να διαλευκανθούν. Εκεί μπορεί να διερευνηθούν και να αποδειχθούν οι όποιες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης. Εκεί μπορεί να δοθεί το πραγματικό και το άπλετο φως, που χρειάζεται.
Η Κυβέρνηση αποφάσισε να προτάξει της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που είχε καθοριστεί για αύριο, μια γενική συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, για θέματα Δικαιοσύνης, θεσμών, διαφάνειας και διαφθοράς.
Ήταν προφανές ότι η απόφαση εκείνη ήταν μια μεθόδευση, προκειμένου η ουσιαστική συζήτηση, η μόνη συζήτηση που μπορεί να πάει σε βάθος όσον αφορά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τα προβλήματα που έχει, να έρθει σε δεύτερη μοίρα. Να επισκιαστεί από μια γενική πολιτική συζήτηση, για προπαγανδιστικούς λόγους.
Η συζήτηση προ ημερήσιας διατάξεως, λόγω της πολύ βαριάς ατμόσφαιρας, του πένθους και της θλίψης που απλώθηκε σε όλη την Ευρώπη από τις χθεσινές δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις, αναβλήθηκε.
Είχε, όμως, μείνει καθορισμένος ο χρόνος συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Και ξαφνικά, με αστείες δικαιολογίες - και το τονίζω: αστείες δικαιολογίες - η κυβέρνηση, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στη λειτουργία της Βουλής, ζήτησε και επέβαλε αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την άλλη Πέμπτη.
Ακούστηκε ως δικαιολογία ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να συνεδριάσει μια μέρα πριν από την 25η Μαρτίου. Λες και ο αρχικός καθορισμός δεν είχε λάβει υπόψη πότε είναι την 25η Μαρτίου. Λες και η 25η Μαρτίου είναι κινούμενη εορτή.
Επιπλέον, όμως, η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών είναι η μόνη από τις κοινοβουλευτικές δράσεις και τις κοινοβουλευτικές επιτροπές της 24ης Μαρτίου η οποία αναβάλλεται. Καμία άλλη.
Είναι, λοιπόν, μεθόδευση.
Είναι, πλέον, μη αποκρυπτόμενη η πολιτική αγωνία από πλευράς Κυβέρνησης. Θέλει να ορίσει, να χειριστεί και να ελέγξει μια πολύ σοβαρή συζήτηση για τον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί στη χώρα.
Όσον αφορά τη συζήτηση της προσεχούς Τρίτης, θα επαναλάβω κάτι που έχουμε ήδη πει. Η Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας, πηγαίνουν εκεί ως απολογούμενοι, ως κατηγορούμενοι. Όχι ως κατήγοροι.
Διότι η Κυβέρνηση αυτή και ο κ. Τσίπρας, μέσα σε 14 μήνες, έχουν φτιάξει μια Ελλάδα που εκπέμπει καθημερινά εικόνες τριτοκοσμικής χώρας. Και γι’ αυτό θα κληθούν να απολογηθούν.
Είναι κατηγορούμενοι, όχι μόνο από τις πολιτικές δυνάμεις και την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Είναι κατηγορούμενοι στη συνείδηση όλων των πολιτών.