Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Συνάντηση Τσίπρα με Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Συνάντηση Τσίπρα με Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο | Ψηλά στην ατζέντα το προσφυγικό 
Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η βία και παράλληλα να αναδειχθεί ο διαθρησκευτικός διάλογος, υπογράμμισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη σημερινή συνάντησή τους, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε και την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει αργότερα σήμερα στην Αγκυρα. οι δύο χώρες, είπε ο κ. Τσίπρας, μπορούν να συνεργαστούν και να συντονιστούν για να σταματήσει το δράμα των ανθρώπων που πνίγονται λίγα μέτρα από τις ακτές και να αντιμετωπιστεί το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και την Ύπατη Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, στους οποίους ανακοίνωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο του επομένου έτους θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μια συνάντηση με εκπροσώπους των μονοθεϊστικών θρησκειών, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στην περιοχή. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρότειναν να διευρυνθεί η συνάντηση με εκπροσώπους και άλλων θρησκειών και ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε ότι αυτή η συνάντηση θα γίνει παράλληλα με την πρώτη.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση της θρησκευτικής βίας, αλλά εκθείασε τις πρωτοβουλίες του κ.κ. Βαρθολομαίου, τονίζοντας τις «ακάματες προσπάθειές του στην ανάδειξη του διαθρησκευτικού διαλόγου» σε μια εποχή, που, όπως είπε, αντί να αναδειχθεί η αξία του διαλόγου, αναδεικνύεται δυστυχώς, με πρόσχημα τη θρησκεία, η βία και οι συκρούσεις. Ο διάλογος είναι αναγκαίος για την ειρηνική επίλυση των διαφορών, τόνισε ο κ. Τσίπρας και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, πρωταγωνιστικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι εκπρόσωποι των θρησκειών.

Αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα του Παρισιού, σημείωσε ότι δεν πρέπει να μας οδηγήσουν μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ένας χώρος ανοιχτός σε αξίες, στη διακίνηση ανθρώπων και ιδεών, γιατί αυτό ακριβώς θέλουν να χτυπήσουν οι οπαδοί της βίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία του να γίνουν ουσιαστικά βήματα διαλόγου και συνεργασίας με την Τουρκία για μια καλύτερη γειτονία και για τη συνεργασία των δύο χωρών στο προσφυγικό ζήτημα.

Με στεναχωρεί το γεγονός ότι χάνονται άνθρωποι, κυρίως μικρά παιδιά λίγα μέτρα από τις ακτές είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είναι ανθρωπιστικό καθήκον να συνεργαστούμε, να συντονιστούμε και να σταματήσουμε αυτό το δράμα.


Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα:

«Παναγιότατε, σας ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή και τα καλά σας λόγια. Είναι για μένα μια ιδιαίτερη στιγμή να επισκέπτομαι το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού. Βεβαίως, έχω ξανάρθει. Γνωρίζετε ότι το ενδιαφέρον μας είναι γνήσιο και ειλικρινές και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας μεταφέρω την στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες σας, τις δικές σας προσωπικά, αλλά και του Οικουμενικού Θρόνου, για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ξέρετε εγώ είμαι μιας άλλης φιλοσοφίας. Όχι της φιλοσοφίας να αφήνουμε τα προβλήματα, γιατί δεν μπορούμε να τα λύσουμε, αλλά να καταπιανόμαστε με αυτά. Διότι όταν κανείς τα αφήνει μεγαλώνουν, συσσωρεύονται. Νομίζει κανείς ότι τα βάζει στη γωνία, άλλα δεν τα βάζει στη γωνία, παρά έρχονται κάποια στιγμή μπροστά μας.

Θέλω να σας πω ότι η επίσκεψη μου πέρα από την προγραμματισμένη εθιμοτυπική και ουσιαστική επίσκεψη που από καιρό προγραμμάτιζα κατόπιν προσκλήσεως του Τούρκου Πρωθυπουργού, επισπεύθηκε εξ αιτίας των γεγονότων των τελευταίων μηνών που έχουν ενταθεί. Είναι μια κρίση ανθρωπιστική στη θάλασσα μας . Θέλουμε το Αιγαίο που ήταν, να παραμείνει μια θάλασσα συνεργασίας, φιλίας, ειρήνης, αλληλεγγύης και να μην μετατραπεί σε έναν υγρό τάφο με χιλιάδες ανθρώπους, εκατοντάδες μέχρι στιγμής, αν συνεχιστεί αυτό το δράμα. Με αυτή την έννοια θα ήθελα και με την επίσκεψή μας εδώ, να δώσουμε το μήνυμα ότι το ανθρωπιστικό μας καθήκον είναι να πάρουμε πρωτοβουλίες να διευθετηθεί αυτή η κρίση, να ελεγχθεί αυτή η κρίση, ώστε να μειωθούν αυτές οι ροές. Το ανθρωπιστικό μας καθήκον μας επιβάλει να πάρουμε πολιτικές πρωτοβουλίες, ουσιαστικές πρωτοβουλίες. Και θέλω να πιστεύω ότι και η τουρκική κυβέρνηση θα έχει την ίδια προσέγγιση στο θέμα και είμαστε εμείς οι Έλληνες και οι Τούρκοι οι κάτοικοι αυτής της περιοχής. Δεν θα τα λύσουν αυτά τα θέματα ούτε οι Γερμανοί ούτε οι Λουξεμβουργιανοί ούτε οι Ιταλοί. Εμείς θα τα λύσουμε. Πρέπει να συνεννοηθούμε για να τα λύσουμε.

Είναι πάρα πολύ σημαντικός ο ρόλος και ο δικός σας προσωπικά σε αυτή την προσπάθεια, ιδίως σε μια περίοδο που αναδεικνύονται, δυστυχώς, μισαλλοδοξία, συγκρούσεις, βία και φανατισμός. Ο διαθρησκευτικός διάλογος και η προσπάθεια, η δική σας προσωπικά, είναι να αναδειχθεί αυτή η διαφορετική εικόνα η οποία είναι πολύ σημαντική
Παναγιότατε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους όλης της αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης, που σήμερα ξεκινάμε την επίσκεψή μας στην Τουρκία, επισκεπτόμενοι την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εδώ στο Φανάρι. Είναι μεγάλη η χαρά μας και η συγκίνησή μας που βρισκόμαστε σε αυτό τον χώρο, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αποτελεί έναν αναντικατάστατο, θα έλεγα, θεματοφύλακα της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της Ορθοδοξίας. Θα ήθελα να εκφράσω, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, την υποστήριξή μου στις προσπάθειές σας, τις ακάματες προσπάθειές σας όλα αυτά τα χρόνια, να αναδείξετε τη σημασία του διαθρησκευτικού διαλόγου, σε μια εποχή που δυστυχώς τα σύννεφα πυκνώνουν, που δυστυχώς αναδεικνύεται μισαλλοδοξία, μίσος , βία, ενώ θα έπρεπε να αναδεικνύεται η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, η ανάγκη του διαλόγου, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Οι θρησκείες πρέπει να ενώνουν τους ανθρώπους, να αναδεικνύουν την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, όχι το μίσος και τη βία. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο, δυστυχώς, όπου με πρόσχημα τις θρησκευτικές διαφορές, αναδεικνύεται βία, ένταση, τρομοκρατικές επιθέσεις, συγκρούσεις πολεμικές. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι πάρα πολύ σημαντικός.

Μέσα από τον διάλογο με τους εκπροσώπους άλλων θρησκειών να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και με πρωταγωνιστικό τον ρόλο των εκπροσώπων των Εκκλησιών να αναδειχτεί αυτή η αναγκαιότητα. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε ένα αποτρόπαιο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης και όλοι εκφράζουμε την οδύνη μας και την ανησυχία μας γι’ αυτή την εξέλιξη. Το μήνυμα που αναδεικνύουμε όμως είναι ότι δεν πρέπει αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις να μας οδηγήσουν μακριά από τις αξίες και τις αρχές μας, γιατί μόνο έτσι θα υπερισχύσουν και θα νικήσουν οι τρομοκράτες αν μας αναγκάσουν να φύγουμε μακριά από τις αρχές μας και από τις αξίες μας. Θέλουμε η Ευρώπη να είναι ένας χώρος ανοιχτός, χώρος ελευθερίας, ελεύθερης διακίνησης των ανθρώπων και των ιδεών και γι΄ αυτό δεν πρέπει να γίνει ένας περίκλειστος χώρος, ένα φρούριο μέσα στο οποίο θα ζουν φοβισμένοι λαοί.

Η παρουσία μου εδώ, Παναγιότατε, έχει να κάνει βεβαίως με την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να γίνουν ουσιαστικά βήματα προσέγγισης, διαλόγου για την ανάδειξη της συνεργασίας και της καλής γειτονίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Έχει, όμως, να κάνει και με την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε από κοινού, η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση, ένα πρόβλημα που μας στεναχωρεί, μας συντρίβει και αφορά το γεγονός ότι στα νερά του Αιγαίου έχουμε καθημερινά την απώλεια ανθρώπινων ζωών , ιδίως μικρών παιδιών που πνίγονται. Δεν μπορεί αυτό να μας αφήνει αδιάφορους, ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Διακονείτε , άλλωστε, εσείς σε αυτές τις ακτές και βλέπετε αυτό το δράμα καθημερινά. Ανθρωπιστικό μας καθήκον, πάνω απ΄ όλα , είναι να σταματήσουμε αυτή τη δραματική εξέλιξη. Και πιστεύω ότι μπορούμε. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, πιστεύω ότι μπορούμε να συντονιστούμε, ώστε να σταματήσουμε αυτό το δράμα χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά. Και βεβαίως να χτυπήσουμε τους διακινητές που διαπράττουν τη μεγαλύτερη ύβρη απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια – την ύβρη του να θέλουν να κερδοσκοπούν πάνω στις ανθρώπινες ζωές.
Είναι, λοιπόν, πολύ ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών μας το ζήτημα αυτό και θα θέλαμε την αρωγή σας και τις προσευχές σας για την ταχεία επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.»