Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

"Σφάζει" τον Αλέξη Τσίπρα το Reuters: "Η αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις του κόστισαν στην Ελλάδα 30 δισ.ευρώ - Υπέκυψε στους δανειστές"


Το Reuters με ένα... ατελείωτο άρθρο αναφέρεται στα πεπραγμένα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, παρουσιάζοντας το χρονικό της συμφωνίας που επετεύχθη στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής, την Κυριακή 12 Ιουλίου.
Για μία ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας πάλευε να πάρει μια απόφαση. Για ώρες, στις 13 Ιουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούσαν να φτάσουν σε μία νέα συμφωνία για την διάσωση της Ελλάδας και την διατήρησή της εντός Ευρωζώνης", αναφέρει ξεκινώντας το Reuters, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας κόστισε στην Ελλάδα δεκάδες δισεκατομμύρια.


Αναφορές


Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως ενώ όλοι (σ.σ. Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ) είχαν μπροστά τους το κείμενο της συμφωνίας και ήταν... με το στιλό στο χέρι για τις υπογραφές, ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε να εγκαταλείψει την αίθουσα για να συζητήσει τις λεπτομέρειες του προτεινόμενου σχεδίου με τους συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ.


Reuters: "Η αποτυχία της διαπραγμάτευσης ενίσχυσε τις αμφιβολίες των Ευρωπαίων πως ο Τσίπρας δεν μπορεί να ελέγξει το κόμμα του"

"Σχεδόν μία ώρα αργότερα δεν είχε επιστρέψει" συνεχίζει το Reuters και τονίζει επικαλούμενο διπλωματικές πηγές: "Οι ξένοι ηγέτες μιλούσαν ανήσυχοι στα κινητά τους, ενώ η πρόεδρος της Λιθουανίας και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας αποχώρησαν αγανακτισμένοι, λέγοντας πως δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο".

Όταν, αργότερα, επέστρεψε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η απάντησή του επιβεβαίωσε αυτό που φοβούνταν οι ξένοι ηγέτες. Χωρίς την πλήρη υποστήριξη του κόμματός του, δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει κι έτσι η διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.

Φίλοι και συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού τονίζουν πως πίσω από την ήρεμη συμπεριφορά του κρύβεται μια προσπάθεια για να ισορροπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα, αλλά και την ίδια του την αριστερή ιδεολογία", συμπληρώνει το πρακτορείο.

Η εξέλιξη... του δράματος


Σύμφωνα πάντα με το Reuters, η στρατηγική του ήταν να φτάσει τους εταίρους... στην κόψη, ώστε να υποκύψουν σε παραχωρήσεις, ωστόσο ο Τσίπρας ήταν εκείνος που υποχώρησε.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα:
 "Βρέθηκε (σ.σ. ο Τσίπρας) να πιέζεται από τους Γερμανούς από την μία πλευρά, που δεν ήθελαν να δώσουν ούτε ένα... cent ακόμα για την Ελλάδα και από την άλλη μεριά από το ίδιο του το κόμμα, το οποίο αντιτίθετο στην λιτότητα που απαιτούνταν ως αντάλλαγμα για ένα νέο πρόγραμμα.

Η αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις κόστισαν στην Ελλάδα περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο στις τρεις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με έναν ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο. Η ανικανότητα του Τσίπρα να φτάσει σε μια συμφωνία στις αρχές Ιουλίου, κάτι που ώθησε τις ελληνικές τράπεζες να κλείσουν τις πόρτες τους και να βυθίσουν την οικονομία, εκτόξευσε το κόστος του τελευταίου προγράμματος σε 86 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 53 δισεκατομμύρια που η Ελλάδα ζητούσε μόλις λίγες εβδομάδες πριν.

Ο Τσίπρας δεν θα μιλούσε στο Reuters για αυτή την ιστορία. Είπε όμως στην ΕΡΤ, στις 15 Ιουλίου, πως είχε κάνει λάθη και πως είχε πάρει κάποιες λανθασμένες αποφάσεις. Τουλάχιστον όμως ήταν ευθύς, αφού είπε: "Μπορείτε να με κατηγορήσετε για πολλά πράγματα, πως είχα παραισθήσεις ότι αυτή η Ευρώπη μπορεί να ηττηθεί, ότι η δύναμη του δίκαιου μπορεί να νικήσει την δύναμη των τραπεζών και του χρήματος. Όμως δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είπα ψέμματα στον ελληνικό λαό.

Ένας πρώην συνάδελφος στον ΣΥΡΙΖΑ, που ήξερε τον Τσίπρα από την εφηβεία του και βρίσκεται τώρα σε διαφορετικό κόμμα είπε: "Έχει κάνει άλματα όσον αφορά στην πολιτική του ωρίμανση, αλλά οι αποφάσεις του είναι αποτέλεσμα των φόβων του. Φόβων πως θα γινόταν ο πρωθυπουργός που οδήγησε την Ελλάδα εκτός ευρώ, φόβων πως το κόμμα του θα διασπαστεί και επίσης φόβων πως θα πρόδιδε την ιδεολογία για την οποία πολέμησε και στην οποία πίστευε από όταν ήταν παιδί".


Οι συνεργάτες και το δημοψήφισμα


Ακολούθως, το Reuters κάνει μία αναδρομή στην καριέρα του Έλληνα πρωθυπουργού, από τα παιδικά του χρόνια έως την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, με την βοήθεια του Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος όμως στη συνέχεια διαχώρισε τη θέση του από τον Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης γίνεται αναφορά στους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και συγκεκριμένα στον Νίκο Παππά, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Αλέκο Φλαμπουράρη, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η ομάδα ξεκίνησε να συζητάει το θέμα του δημοψηφίσματος από τον περασμένο Απρίλιο, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί το αποτέλεσμα ως διαπραγματευτικό όπλο έναντι των δανειστών.


Πηγή: reuters.com