Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Όλα ανοιχτά για τον Αλέξη Τσίπρα: Θα ζητήσει παραιτήσεις όσων καταψηφίσουν τα μέτρα - Το ενδεχόμενο των εκλογών

Τσίπρας: «Αν δεν υπάρχει δεδηλωμένη, δεν συνεχίζουμε» | Δεν πήρα εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από την ευρωζώνη 
Παρά τη δραματική έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί είναι εκείνοι οι βουλευτές που έχουν δεύτερες σκέψεις για το εάν πρέπει να υπερψηφίσουν την ελληνική πρόταση προς τους δανειστές, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που έχουν ήδη πει ένα ΟΧΙ.

Όπως φαίνεται και από τις τοποθετήσεις πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι οριακή, αλλά ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα διευκρίνισε πως εάν δεν έχει το βράδυ της Παρασκευής τη δεδηλωμένη, τότε δεν πρόκειται να συνεχίσει.


Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το σενάριο, η ελληνική πρόταση θα περάσει με τις ψήφους των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Έτσι αφού θα έχει ισχυρή πλειοψηφία ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορεί να κάνει πίσω και θα δώσει το πράσινο φως για να υπογράψουν τη συμφωνία με τους δανειστές.

Με την υπογραφή όμως ο κ. Τσίπρας δεν θα συνεχίσει και θα προκηρύξει εκλογές σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν βέβαια οι εκτιμήσεις πως ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει τις παραιτήσεις όσων βουλευτών δεν υπερψηφίσουν την ελληνική πρόταση, κάτι που σημαίνει πως θα παραιτηθούν είτε από το βουλευτικό είτε από το υπουργικό του αξίωμα και να παραδώσουν την βουλευτική έδρα στο κόμμα.

Μάλιστα, κυβερνητική πηγή  άφησε εξαιρετικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν οι παραιτήσεις όσων καταψηφίσουν ή ακόμα και να διαγραφούν, κάτι που φαντάζει δύσκολο, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιες προβλέψεις στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία με 162 βουλευτές στους οποίους θα πρέπει ήδη να αφαιρέσουμε τη Ραχήλ Μακρή και τον Γιάνη Βαρουφάκη, που σημαίνει πως εάν δεν υπάρχουν άλλες διαρροές η κυβέρνηση θα περάσει την πρόταση με 160 ψήφους συν τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 Επίσης, τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ -οι κ.κ. Χαϊκάλης, Ξουλίδου, Κατανάς και Νίκος Μαυραγάνης- άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο καταψήφισης.

Εξ αυτών εκτιμάται ότι ένας εώς δύο μπορεί να επιμείνουν μέχρι το τέλος παρά την στάση του κ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος είπε: «Δεν σας λέω τι να κάνετε. Είστε ελεύθεροι να αποφασίσετε κατά συνείδηση. Σας λέω όμως ότι εγώ θα στηρίξω τη συμφωνία, γιατί δεν μπορώ να αφήσω τη χώρα να διαλυθεί».

Πιθανές διαρροές θα υπάρξουν από τις μικρότερες αριστερές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, ο κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου από την ΚΟΑ του κ. Ρούντι Ρινάλντι στην ομιλία του στη Βουλή δεν άφησε αμφιβολίες για την απόφασή του. Από την ίδια τάση ίσως υπάρξουν ακόμη δύο βουλευτές που θα καταψηφίσουν. Παρομοίως και από τη ΔΕΑ του κ. Αντώνη Νταβανέλλου οι κυρίες Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρέα.

Πάντως ο κύριος κορμός της Αριστερής Πλατφόρμας αποφάσισε στην μεταμεσονύχτια συνεδρίαση να υπερψηφίσει. Οι άνθρωποι του προέδρου που από χθες κάνουν προσπάθεια αφενός να καταγράψουν τις πιθανές διαφοροποιήσεις και αφετέρου να αποτρέψουν όσους μπορούν είναι ακόμη αισιόδοξοι ότι οι διαρροές θα περιοριστούν σε λιγότερες από δέκα.

Παράλληλα, καθώς η ηγεσία δεν θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση αυξάνει την πίεση επαναφέροντας με διαρροές την προσφυγή στις κάλπες, από την στιγμή που χαθεί η δεδηλωμένη.

Η αποστροφή του κ. Τσίπρα ήταν πολιτική και όχι διαδικαστική αφού στη νυχτερινή συνεδρίαση το Σώμα θα αποφασίσει για την συμφωνία με τους εταίρους και όχι για την παραμονή της κυβέρνησης.

Ωστόσο, εάν οι διαρροές είναι περισσότερες από 12 και χαθεί η δεδηλωμένη, τότε ο κ. Τσίπρας όπως άφησε να εννοηθεί φέρεται αποφασισμένος να δρομολογήσει εξελίξεις. Άλλωστε ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει Παπαδήμος που σημαίνει ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας.

Φυσικά θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις έχοντας την ισχυρή πλειοψηφία της Βουλής που θα του δώσουν οι ψήφοι της αντιπολίτευσης ώστε να ολοκληρώσει την συμφωνία.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας όμως θα βρεθεί μπροστά στο ουσιαστικό πρόβλημα. Φυσικά μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο κόμμα του. Το κρίσιμο όμως θα είναι να περάσουν από τη Βουλή μία σειρά νομοσχέδια με βαρύ περιεχόμενο που θα αφορούν τα προαπαιτούμενα.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν και θα συναινέσουν σε μία σειρά μέτρα που θα επιβάλλουν περικοπές και νέα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Μέσα από αυτό το πρίσμα ενδεχόμενη απώλεια της δεδηλωμένης -με την πολιτική πάντα ερμηνεία της σημερινής ψήφου- θα επιταχύνει τις εξελίξεις.

Πάντως, σε περίπτωση που τα πράγματα οδηγηθούν σε πρόωρες εκλογές αυτές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, αφού τον Αύγουστο είναι δύσκολο.