Τι ισχύει στην περίπτωση που λήξει μια ΣΣΕ; Με το Ν. 4331/2015 -ΦΕΚ 69Α/02-07-2015 και συγκεκριμένα το άρθρο 72 προβλέπεται:
1. Οι κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης ή διαιτητικής απόφασης, που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό. Μετά την πάροδο του εξαμήνου, οι υφιστάμενοι όροι εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου λυθεί ή τροποποιηθεί η ατομική σχέση εργασίας.
2. Η ισχύς της από 26 Μαρτίου 2014 Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας παρατείνεται από τη λήξη της μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2015, εφόσον μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν έχει συναφθεί νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Προηγουμένως, με το άρθρο 40 του Ν.4320/2015, είχε προβλεφθεί ότι οι κανονιστικοί όροι της εθνικής συλλογικής σύμβασης που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο από τη λήξη ή καταγγελία και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό.
Δύο είναι, λοιπόν, τα σημαντικά σημεία του παραπάνω άρθρου. Αφενός μεν επανέρχεται η μετενέργεια των ΣΣΕ στους 6 μήνες από τους 3 στους οποίους είχε μειωθεί με τον Ν. 4046/2012 και την ΠΥΣ 6/2012 και αφετέρου προβλέπεται ότι μετά την πάροδο του εξαμήνου, οι υφιστάμενοι όροι εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου λυθεί ή τροποποιηθεί η ατομική σχέση εργασίας.
Η διάταξη αυτή τροποποιεί ουσιαστικά το δικαίωμα του εργοδότη, που προέβλεπε ο Ν. 4046/2012 και η ΠΥΣ 6/2012 σύμφωνα με την οποία –μετά την πάροδο του 6μηνου- αυτός θα μπορούσε και χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου να διατηρήσει το βασικό μισθό –περικόπτοντας το οποιοδήποτε υψηλότερο ποσό- και αποκλειστικά τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον βέβαια αυτά προβλέπονταν από τη ΣΣΕ και να προβεί στην περικοπή των λοιπών, πλην των τεσσάρων παραπάνω, επιδομάτων.
Αν, λοιπόν, και μετά την πάροδο του 6μηνου δεν είναι δυνατή η επίτευξη μιας νέας συλλογικής σύμβασης, η αμοιβή του εργαζόμενου καθώς και οι μη μισθολογικοί όροι αφορούν πλέον όρους ατομικής σύμβασης εργασίας και μπορούν να μετατραπούν μόνο με υπογραφή νέας ΣΣΕ ή νέας ατομικής σύμβασης. Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να συναινέσει και ο εργαζόμενος.
Επανέρχεται έτσι σε ισχύ το άρθρο 8, παρ.4 και 5 του Ν.1876/1990.
Ο εργοδότης πλέον, αφού συμπληρωθεί το 6μηνο μετά τη λήξη της ΣΣΕ μπορεί απλά να προτείνει στον εργαζόμενο τροποποίηση της ατομικής σύμβασης εργασίας του και ο εργαζόμενος έχει την διακριτική ευχέρεια να αρνηθεί ή να αποδεχθεί την τροποποίηση Κι όχι να προχωρήσει σε μονομερή μείωση.
Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι σήμερα λίγες είναι οι ΣΣΕ, που είναι σε ισχύ, δεδομένου ότι συνεχίζει να ισχύει η κατάργηση της υποχρεωτικότητας, που εφάρμοσε ο Νόμος 4024/2011 με το άρθρο 37.
Έτσι, και να υπογραφεί μια νέα ΣΣΕ ή ΔΑ η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική εφόσον τόσο ο εργοδότης όσο και οι εργαζόμενοι ανήκουν στους φορείς που την συνυπογράφουν.
Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ ΕΔΩ