Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Σε ύφεση τα μεγάλα πύρινα μέτωπα - Εβδομήντα εννέα πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Σε ύφεση, βρίσκονται οι μεγάλες πυρκαγιές στον Υμηττό, τη Μαλακάσα, τη Νεάπολη Λακωνίας, τη Νέα Αρτάκη Ευβοίας και το Σπαθοβούνι Κορινθίας, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στη Σκύρο, που ξέσπασε τα τα ξημερώματα σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση, όπου επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. H πυρκαγιά κατευθύνεται προς τη θάλασσα και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. 
.Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου (από χθες στις 6 το πρωί έως σήμερα το πρωί) εκδηλώθηκαν 79 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.
 Ειδικότερα, όσον αφορά την πυρκαγιά στην Νεάπολη Λακωνίας

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες για να σβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας που έκαιγε από το πρωί της Παρασκευής. Ένας 58χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του την Παρασκευή από καρδιακή προσβολή. Αυτή την ώρα υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα, το ένα στο βουνό πάνω από τους Αγίους Αποστόλους και το δεύτερο προς την Καστανιά στην κορυφή προς το Μυρτώο Πέλαγος. Σε όλη την έκταση του καμένου υπάρχουν μικροεστίες που αντιμετωπίζονται.
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής μάχονται για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο που έχει καταστρέψει δάσος και καλλιέργειες πολλών στρεμμάτων.

Αναφορικά με την αποκατάσταση σημειώνεται, ότι άνοιξε και επαναλειτουργεί το Κέντρο Υγείας Νεάπολης. Επίσης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας Ευστάθιος οι γέροντες του γηροκομείου Νεάπολης θα γευματίσουν στην πόλη και αμέσως μετά θα επιστρέψουν στο ίδρυμα.

Εκεί που εστιάζεται το πρόβλημα αυτή την ώρα είναι στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Νεάπολη και τα γύρω χωριά, καθώς και στο δυτικό τμήμα των Κυθήρων. Χωρίς νερό βρίσκεται από την Παρασκευή ο Κάμπος επειδή κάηκαν τα μηχανήματα της δεξαμενής του αντλιοστασίου από την οποία υδρεύεται το χωριό.

Πολλά συνεργεία της ΔΕΗ έχουν φθάσει στην περιοχή και αντικαθιστούν στύλους που έχουν καεί προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Ο προϊστάμενος της ΔΕΗ Πελοποννήσου Γιάννης Σάσαλος εκτιμά ότι μέχρι το απόγευμα θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην Νεάπολη.
Χωρίς ρεύμα και τα Κύθηρα λόγω της πυρκαγιάς στη Λακωνία, με τον δήμαρχο Ευστράτιο Χαρχαλάκη να απευθύνει έκκληση μέσω του ΣΚΑΪ η ΔΕΗ να επισπεύσει τις εργασίες επισκευής στη Νεάπολη. Όπως είπε ο δήμαρχος Κυθήρων, τα 2/3 του νησιού εκ των οποίων πολλοί τουριστικοί οικισμοί παραμένουν χωρίς ρεύμα από το Σάββατο το πρωί. "Αν το δίκτυο δεν επιδιορθωθεί, η ΔΕΗ πρέπει να φέρει γεννήτριες" πρόσθεσε. Ο κ. Χαρχαλάκης προειδοποίησε ότι το επόμενο πρόβλημα μπορεί να έχει κάνει με την υδροδότηση του νησιού.  Με τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν έχουν ολοκληρωτικά καεί 35 σπίτια στην ζώνη από το Λάχι ως τη Νεάπολη. Επίσης πολλά σπίτια και αγροικίες έχουν υποστεί ζημιές. Από την φωτιά έχουν υποστεί ζημιές μία επιχείρηση εστίασης ένα πρατήριο καυσίμων ένα τυροκομείο.

Παράλληλα ζημιές υπάρχουν στην αγροτική παραγωγή καθώς είναι πολλά τα στρέμματα με ελιές που έγιναν στάχτη, κάηκαν αρκετά ζώα και καταστράφηκε το σύνολο των βοσκότοπων. Αυτό που απαιτείται άμεσα είναι η ενίσχυση των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές για τα ζώα. Η Νεάπολη έμοιαζε με νεκρή πολιτεία το βράδυ της Παρασκευής, ενώ μόνο ένα καφενείο ήταν ανοικτό και από την μακρά διακοπή ρεύματος μεγάλες είναι και οι ζημιές των καταστημάτων που έχουν ευπαθή προϊόντα.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στον Καρέα.

Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 100 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 55 άτομα πεζοπόρο, 61 υδροφόρες ΟΤΑ. Οι φλόγες σε Καρέα, Αργυρούπολη και Ηλιούπολη έφτασαν στα σπίτια. Η φωτιά στον Υμηττό ξέσπασε μεταξύ του νεκροταφείου του Βύρωνα και της Λεωφόρου Κατεχάκη και ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση. Μάλιστα, η φωτιά έφτασε σε κατοικημένη περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ζήτησαν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε η Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου από τις 50 καλόγριες. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού».
Ανήσυχα είναι στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τις πρώτες μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, ενώ έχουν ξεκινήσει έρευνες για εμπρησμούς. Εξετάζεται, μάλιστα, το σενάριο της «ασύμμετρης απειλής».
Την ίδια ώρα δύο άτομα, ένας 67χρονος Έλληνας και ένας 58χρονος Βούλγαρος συνελήφθησαν για εμπρησμό για την φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε δασική έκταση στον Καρέα.
Οι δύο συλληφθέντες, που είναι μελισσοκόμοι, θα παραπεμφθούν εντός της ημέρας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.
Μία ακόμη προσαγωγή μελισσοκόμου έγινε για τη φωτιά που ξέσπασε στην Ακράτα στο Αίγιο.

Για πολύ καλύτερη εικόνα των πυρκαγιών το Σάββατο έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Νίκος Τσόγκας. «Δεν έχουμε ενεργά μέτωπα, είναι σε ύφεση και οι τρεις μεγάλες φωτιές (Καρέας, Λακωνία, Μαλακάσα) προσπαθούμε να εξαλείψουμε το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων από τις μικρές εστίες που υπάρχουν» τόνισε. 

Ωστόσο, ο κ. Τσόγκας προειδοποίησε ότι σήμερα ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιές να είναι πολύ υψηλός, με σχεδόν τη μισή Ελλάδα να βρίσκεται σε κατηγορία υψηλού κινδύνου. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση για προσοχή στον κόσμο. Ωστόσο, οι ζημιές είναι μεγάλες, καθώς κάηκαν δεκάδες σπίτια, καταστήματα, αγροτικές κατοικίες και περιουσίες, ενώ κάηκαν και χιλιάδες στρέμματα δάσους. 

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, για σήμερα και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, πολύ υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 4), σύμφωνα με το Xάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, υπάρχει στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κυκλάδων και στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σκύρο, Κύθηρα και Ζάκυνθο.

Σαφείς ενδείξεις εμπρησμού έχουν οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, για την πυρκαγιά στη Λακωνία, η οποία ξέσπασε στις... 03:40 χθες τα ξημερώματα, και σχημάτισε κυκλικό πύρινο μέτωπο ακτίνας περίπου 20 χιλιομέτρων, ενώ και σε αυτή στον Καρέα, οι πυροσβέστες εντόπισαν γκαζάκια, σε δύο διαφορετικά σημεία, απ’ όπου ξέσπασαν ταυτόχρονα τα μέτωπα της πυρκαγιάς, και κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού του Υμηττού.
Αυξημένη προσοχή στα δάση της Αττικής ζήτησε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς, ενώ υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση φωτιάς:

1.Να ειδοποιούν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199.
2.Να απομακρύνονται έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να αρχίσουν περιπολίες σε ορεινούς όγκους σε ολόκληρη την Ελλάδα έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Ικαρία και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.