Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

"Απολογία Σωκράτους" του Πλάτωνα, το Σάββατο 18 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας


Χιλιάδες χρόνια πριν, ακούστηκε για τελευταία φορά φωνή μέσα στο Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας. Δεν σώπασαν όμως για πάντα οι ήχοι. Πέρσι, έγινε η νέα αρχή με την παρουσίαση του έργου "Η γυναίκα της Ζάκυθος" σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, με πρωταγωνίστρια την Όλια Λαζαρίδου. Φέτος τον Ιούλιο, ο Δήμος Αβδελιώδης επιστρέφει μεταφέροντας στη σκηνή τη συγκλονιστική "Απολογία Σωκράτη" του Πλάτωνα και μάλιστα στην αρχαία ελληνική γλώσσα!

Το έργο θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας το Σάββατο 18 Ιουλίου, σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και με την υποστήριξη του Σωματείου "Διάζωμα", ενώ θα παρουσιαστεί και σε άλλους επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων και τοπικούς φορείς.
Όπως σημειώνει ο ίδιος ο σκηνοθέτης: "Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου, που επιχειρείται να μιληθεί η Απολογία του Σωκράτη στην αρχαία ελληνική γλώσσα, ύστερα από δυόμιση χρόνια μεθοδευμένων προβών, για να ακουσθεί με τον φυσικό και οικείο τρόπο που ακούγεται και η σύγχρονη ελληνική γλώσσα.

Ο βιωματικός τρόπος ενσάρκωσης του λόγου από τους ηθοποιούς, κάνει την παράσταση μια σπάνια βιωματική εμπειρία και για τους θεατές, που νοιώθουν επίσης βιωματικά τον τελετουργικό χαρακτήρα μιας αναπαράστασης, σαν να μεταφέρονται στην πραγματική ατμόσφαιρα της δίκης του Σωκράτη.

Πρόκειται για μια αυθεντική αναπαράσταση της συγκλονιστικότερης Δίκης στην ιστορία του πολιτισμού που κατέγραψε την εικόνα και τα ήθη του Δυτικού κόσμου, έτσι όπως είναι απαράλλακτα μέχρι και σήμερα."

Συγγραφέας: Πλάτωνας
Διδασκαλία: Αβδελιώδης, Δήμος
Μετάφραση: Αβδελιώδης, Δήμος
Σκηνικός χώρος: Αβδελιώδης, Δήμος
Σκηνοθεσία: Αβδελιώδης, Δήμος
Εικαστική παρέμβαση: Πατσόγλου, Αριστείδης
Ειδικές κατασκευές: Κοτσανάς, Κώστας
Οργάνωση παραγωγής: Σαμαρτζίδου, Αθηνά
Ηθοποιοί
Καραμπούλας, Βασίλης (Σωκράτης)
Δισλής, Θανάσης (Μέλητος)
Το έργο θα παρουσιαστεί στην αρχαία ελληνική γλώσσα, με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους.

filodimos.gr