Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Το λεξικό του ΣΥΡΙΖΑ: Οταν το κρέας βαφτίζεται ψάρι…Για να καταλάβουμε τη σημερινή πολιτική πργαμτικότητα

Το λεξικό του ΣΥΡΙΖΑ: Οταν το κρέας βαφτίζεται ψάρι…Δεν θα μας εποπτεύουν, αλλά θα μας στείλουν τεχνική βοήθεια. Δεν θα παραμείνουμε στο επαχθές υφιστάμενο Πρόγραμμα αλλά στο συμπαθές υφιστάμενο Διακανονισμό. Δεν θα ζητήσουμε ντροπιαστική Παράταση αλλά υπερήφανη τεχνική Επέκταση. Και αν κάποιοι νομίζουν ότι οι τοκογλύφοι δανειστές θα αλωνίζουν στη χώρα, λογάριασαν χωρίς τους εταίρους, οι οποίοι θα στείλουν το νέο, καλό ΟΟΣΑ να διώξει τον παλιό, κακό εαυτό του.

Μπερδευτήκατε; Λογικό, αφού η μεταλλαγμένη ορολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θέλει αρκετές επαναλήψεις έως ότου εμπεδωθεί. Με άλλα λόγια, αν χρειαστεί να αναζητήσετε τη λέξη «κρέας» στο λεξικό του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να ψάξετε στο γράμμα «Ψ». Ψ, όπως ψάρι. 
Μνημόνιο VS Συμφωνία
Η λέξη που έκανε κάθε σεμνό αριστερό να ανατριχιάζει δεν υπάρχει πια. Ή τουλάχιστον, όταν αναφέρεται, συνοδεύεται από παρελθοντικό χρόνο. Είχαμε Μνημόνιο, αλλά πλέον το σκίσαμε. Οταν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε Ενεστώτα ή Ενεστώτα Διαρκείας θα βάζουμε τη λέξη Συμφωνία. Είναι μακράν η καλύτερη γλωσσική και χρονική υπέρβαση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τρόικα VS Θεσμοί
Και μόνο το γεγονός ότι η λέξη τρόικα δεν είναι ελληνική αρκούσε ως λόγος για την κατάργησή της από την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Οι «θεσμοί», όπως λέγονται εφεξής οι τροϊκανοί, θα κάνουν και θα λένε ό,τι ακριβώς έκαναν και έλεγαν και πριν. Αλλά αν φωνάξεις «τρόικα», δεν θα γυρίσει κανείς. Η διαφορά είναι μεγάλη.

Αξιολόγηση VS Συνεργασία
Η αξιολόγηση είχε συνδεθεί με δουλοπρέπεια, υποταγή και κακούς βαθμούς. Πλέον κανείς δεν θα αξιολογεί το πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα αυτοαξιολογείται και θα 
αυτολογοκρίνεται στο πλαίσιο μιας εποικοδομητικής, δημιουργικής και αλληλέγγυας Συνεργασίας. Και θα παίρνει άριστα 10. 

Τοκογλύφοι Δανειστές VS Εταίροι
Ευρωπαϊκή Ενωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν η Διεθνής των τοκογλύφων δανειστών που εκμεταλλεύονταν και εκβίαζαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μετά το mail Βαρουφάκη, η Ε.Ε., το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα ονομάζονται Εταίροι. Οι Εταίροι, το λέει και η λέξη, ούτε εκβιάζουν ούτε εκμεταλλεύονται. 

Διαγραφή χρέους VS Εξυπηρέτηση
-«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους». Αλέξης Τσίπρας προ εκλογών. 
-«Η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της». Αλέξης Τσίπρας μετά εκλογών. 
Βρείτε τη διαφορά. 

Αύξηση ΦΠΑ VS Μεταρρύθμιση
Μπορεί η αύξηση του ΦΠΑ να ήταν κόκκινο πανί για την Κουμουνδούρου, όμως ακολουθώντας την γνώριμη οδό της μετονομασίας/μετάλλαξης, πλέον δεν αποτελεί πρόβλημα. Σύμφωνα με την επαναστατική πρόταση που στείλαμε εις τας Ευρώπας, η Ελλάδα δεσμεύεται να «μεταρρυθμίσει» το καθεστώς του ΦΠΑ, να το «εξορθολογίσει», να «περιορίσει τις απαλλαγές και να εξαλείψει τις παράλογες εκπτώσεις». Sales off.

ΕΝΦΙΑ VS ΦΜΑΠ
«Τη λέξη ΕΝΦΙΑ θα τη διαγράψετε». Το επανέλαβε κατηγορηματικά ο Αλέκος Φλαμπουράρης, προσθέτοντας ότι θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Μπορεί να κατέληξαν στο όνομα, δεν κατέληξαν όμως στο ύψος του ποσού που θα θεωρείται ότι εμπίπτει στο νέο φόρο. «Δεν έχουμε καταλήξει σε νούμερα», είπε ο υπουργός Επικρατείας και καθάρισε για το 2015.

Πάγωμα (ιδιωτικοποιήσεων) VS Επανεξέταση
Η πιο δημοφιλής ίσως προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ. Από την κατάψυξη που θα έβαζαν το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας, το πέρασαν στην ψύξη και εν ριπή οφθαλμού βρέθηκε σε θερμοκρασία συντήρησης. Παρά τα ρίγη που διαπερνούν τα στελέχη της λαφαζανικής συνιστώσας, η κυβέρνηση διά χειρός -ή μάλλον via mail- Βαρουφάκη δεσμεύτηκε ότι δεν θα καταργηθούν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και θα επανεξεταστούν οι ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχθεί. Οχι για να σταματήσουν, αλλά για να βελτιώσουν τους όρους. 

Κατάργηση (ΤΑΙΠΕΔ) VS Ενοποίηση
Το «εκτροφείο σκανδάλων», όπως είχε χαρακτηρίσει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο δεν καταργείται αλλά ενισχύεται. Μετά τις παραιτήσεις των μελών του δ.σ. που ζήτησε η Νάντια Βαλαβάνη, αλλά, πριν αλέκτορα φωνήσαι, το μάζεψε πίσω και ακολούθησε μια αριστοτεχνική στροφή 180 μοιρών. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ενοποιηθεί με διάφορους δημόσιους οργανισμούς με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας. Σε απλά ελληνικά, όταν λέμε καταργούμε εννοούμε ΔΕΝ. 

Μαύρη βίβλος (ΟΟΣΑ) VS Γκουρία
«Η κατάργηση της ενιαίας τιμής είναι πρόταση που περιλαμβάνεται στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αυτή τη μαύρη βίβλο του νεοφιλελευθερισμού. Οπως σε όλα τα θέματα, παίζοντας με τις λέξεις και εξαπατώντας τον κόσμο, ο ΟΟΣΑ χρησιμοποιεί τον όρο “απελευθέρωση της τιμής” και όχι τον όρο “κατάργηση της τιμής προστασίας της εγχώριας παραγωγής και διακίνησης βιβλίων”», έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας ακριβώς πριν από ένα χρόνο. Τι είναι όμως ένας χρόνος μπροστά σε μία τετραετία;
«Θέλουμε να συνεργαστούμε πολύ στενά με τον Οργανισμό προκειμένου να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο». Ευχαριστούμε, κύριε Γκουρία.

Νούμερα VS Δημιουργική Ασάφεια
Και αν στο κάτω κάτω της γραφής δεν βγαίνουν τα νούμερα, δεν χρειάζεται να το πούμε. Η Δημιουργική Ασάφεια είναι ο καλύτερος τρόπος να παραδεχθείς τα πάντα, χωρίς να πεις τίποτα. «Ο μόνος σπόρος που μπορώ να σπείρω είναι η σύγχυση», έλεγε ο φιλόσοφος Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν, ο οποίος έγινε περισσότερο γνωστός για μια άλλη, επίσης ταιριαστή, φράση του: «Τα όρια της γλώσσας μου ορίζουν τα όρια του κόσμου μου».

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ
dkontaraki@e-typos.com