Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ο Τσίπρας προειδοποιεί για τα σενάρια “παρένθεσης ΣΥΡΙΖΑ” – Σκληρές θέσεις για το χρέος και τη ΔΕΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο βήμα της Βουλής, προκειμένου να μιλήσει για το νομοσχέδιο περί της μικρής ΔΕΗ.
Alexis-Tsipras-voteΟ πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο αξιοποίησε τη σχετική ευκαιρία, για να μιλήσει αμιγώς πολιτικά. Έτσι, από τη μια προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρεί σε σημαντικές αποφάσεις, επικαλούμενος ότι μετά τις ευρωεκλογές και την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολιτικές ισορροπίες στη χώρα έχουν αλλάξει, και από την άλλη επανέφερε το θέμα του δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ, ζητώντας να ανοίξει η Ολομέλεια της Βουλής.

Περισσότερο ενδιαφέρον ωστόσο είχαν οι… προειδοποιήσεις του Αλέξη Τσίπρα για όσους διακινούν ή μεθοδεύουν σενάρια “παρένθεσης ΣΥΡΙΖΑ”, με εκλογές πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά χωρίς τη συγκεκριμένη αφορμή.
“Δεν θα γίνουμε οι χρήσιμοι ηλίθιοι”, σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει την άποψή του ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα σε… αποικία.
“Η κυβέρνηση έχει χάσει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης”
Αργότερα, στο συνέδριο του Economist ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε για το θέμα της “μικρής ΔΕΗ” και απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά «να ανοίξει τον δρόμο της διαβούλευσης» για το ζήτημα και επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να απεντάξουμε, όπως είπε, την Ελλάδα από τα μνημόνια και να την επανεντάξουμε ως ισότιμο μέλος στην ΕΕ, στην Ευρώπη των κοινωνικών κατακτήσεων.
Τέλος, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος διότι, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην εφαρμογή των μνημονίων και κατ’ επέκταση έχει χάσει τη δυνατότητα ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε την πρόταση για τη διεξαγωγή μίας ευρωπαϊκής διάσκεψης για τη ρύθμιση συνολικά του ευρωπαϊκού χρέους.

υστερογραφα