Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: AITIA KAI ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ



ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
Ο όρος κατάθλιψη αναφέρεται συχνά στην καθημερινή μας ζωή για να περιγράψει μία κατάσταση «στενοχώριας» ή «απογοήτευσης». Η κλινική όμως διάγνωση της κατάθλιψης...
αναφέρεται σε μία σειρά από συμπτώματα και ενδείξεις που εμφανίζονται για ένα χρονικό διάστημα και επιφέρουν αλλαγές στη λειτουργικότητα του ατόμου.
 Γενικότερα, η κατάθλιψη είναι μία συνηθισμένη κατάσταση με σοβαρές παρενέργειες, η οποία πλήττει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης και εκ των οποίων τα 2/3 είναι γυναίκες. Μέχρι το έτος 2030, η κατάθλιψη προβλέπεται να γίνει η νούμερο ένα αιτία αναπηρίας.
 Σύμφωνα με το DSM-IV η κατάθλιψη ανήκει στις Διαταραχές της Διάθεσης και πρέπει να συνυπάρχουν πέντε (ή περισσότερα) από τα ακόλουθα συμπτώματα για την ίδια χρονική περίοδο και να αντιπροσωπεύουν μία αλλαγή στην προηγούμενη λειτουργικότητα του ατόμου: 
1. Καταθλιπτική διάθεση
2. Έντονη ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης
3. Σημαντική απώλεια ή αύξηση του βάρους ή ελάττωση ή αύξηση της όρεξης
4. Αϋπνία ή υπερυπνία 
5. Ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση 
6. Κόπωση ή απώλεια της ενεργητικότητας 
7. Αισθήματα αναξιότητας ή υπέρμετρης ή απρόσφορης ενοχής
8. Ελαττωμένη ικανότητα σκέψης ή συγκέντρωσης ή αναποφασιστικότητα 
9. Επανερχόμενες σκέψεις θανάτου Επιπλέον για να τεθεί η διάγνωση τα συμπτώματα δεν πρέπει να πληρούν τα κριτήρια ενός μεικτού επεισοδίου, θα πρέπει να προκαλούν κλινικά σημαντική ενόχληση ή έκπτωση της κοινωνικής, επαγγελματικής ή άλλων περιοχών της λειτουργικότητας, να μην οφείλονται στις άμεσες φυσιολογικές δράσεις μίας ουσίας και να μην εξηγούνται καλύτερα με Πένθος.
 Αίτια κατάθλιψης 
Δεν υπάρχει μία και μοναδική αιτία που να εξηγεί την εμφάνιση της κατάθλιψης. Όπως και πολλές άλλες διαταραχές, έτσι και η καταθλιπτική διαταραχή φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα συνδυαστικής δράσης διαφορετικών παραγόντων. Η κορυφαία επιστημονική θεωρία είναι ότι η κατάθλιψη προκαλείται από μια ανισορροπία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Ωστόσο, τόσο τα ψυχοπιεστικά γεγονότα ζωής όσο και η γενετική προδιάθεση (ιστορικό κατάθλιψης στην οικογένεια) αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της διαταραχής. 
Μέθοδοι θεραπείας κατάθλιψης
Υπάρχουν φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες για την κατάθλιψη. Η επικρατέστερη μέχρι σήμερα μέθοδος αντιμετώπισης της διαταραχής είναι η χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων με τη βοήθεια των οποίων αποκαθίσταται σε ένα βαθμό η νευροδιαβιβαστική ανισορροπία. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν καλά αποτελέσματα σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών και είναι γενικά ανεκτά ως προς τις παρενέργειες. Παρόλα αυτά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δεν εμφανίζει τα αναμενόμενα αποτελέσματα (ανθεκτική κατάθλιψη). Μία πολύ σημαντική μη φαρμακευτική μέθοδος θεραπείας, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με την αντικαταθλιπτική αγωγή είναι η ψυχοθεραπεία. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας μπορούν να διερευνηθούν οι σκέψεις, οι συμπεριφορές και τα γεγονότα που συμβάλλουν στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων, με σκοπό την κατανόησή τους και την υιοθέτηση νέων τρόπων αντιμετώπισης τους, γεγονός που θα βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργικότητα του ατόμου και τη σχέση του με το άμεσο περιβάλλον του (έκφραση συναισθημάτων, επίλυση προβλήματος, δεξιότητες επικοινωνίας). 
Τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλες μέθοδοι θεραπείας με τη χρήση τεχνολογικών επιτευγμάτων, οι οποίες απευθύνονται σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή ή δεν είναι ανεκτικά στις παρενέργειές της