Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Ο Βενιζέλος έτοιμος να… παραχωρήσει την ηγεσία

Evangelos-Venizelos-PASOK
Μέσω συνέντευξης την οποία παραχωρεί στο “Έθνος της Κυριακής”, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις.
Ο αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης, αποτιμά το εκλογικό αποτέλεσμα, καταθέτει τις απόψεις του για το μέλλον, και απευθύνει προσκλητήριο στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και στη Δημοκρατική Αριστερά, για την ανασύνθεση και ισχυροποίηση της Κεντροαριστεράς.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Ευάγγελου Βενιζέλου στο “Έθνος της Κυριακής” και τη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη:

“Δημοσιογράφος:  Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βασικό μήνυμα των εκλογών ως προς την Κεντροαριστερά;
Ευ. Βενιζέλος: Το μήνυμα των εκλογών ως προς το δικό μας πολιτικό χώρο έχει διπλό περιεχόμενο. Οι πολίτες θέλησαν να διασφαλιστεί η προοδευτική σταθερότητα, δηλαδή να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση με ασφάλεια, παράλληλα με μέτρα αποκατάστασης κοινωνικής δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, υπέδειξαν την ανάγκη συσπείρωσης της κεντροαριστεράς της ευθύνης και είπαν σε όσους απέρριπταν τις προτάσεις μας ότι τώρα πρέπει να τις ξανασκεφτούν, με μεγαλύτερο σεβασμό προς το ρόλο του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς.
Δημοσιογράφος: Άρα ισχύει η πρόσκλησή σας προς όλους; Θα καλέσετε στελέχη της ΔΗΜΑΡ στο συνέδριο;
Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς, ισχύει η πρότασή μας προς τη ΔΗΜΑΡ συνολικά, αλλά απευθυνόμαστε και προς όλα τα πρόσωπα του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου. Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις της κοινωνίας, του πολιτισμού, της διανόησης, της παραγωγής. Εμείς ποτέ δεν επιδιδόμαστε σε πράξεις “εισοδισμού” στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων και δεν επιχαίρουμε για τη μετεκλογική δυσκολία της ΔΗΜΑΡ. Ούτε θέσαμε εμείς ποτέ ζητήματα προσώπων σε σχέση με την ηγεσία ή την εκπροσώπηση της ΔΗΜΑΡ. Κάθε μικρόψυχη και στείρα προσέγγιση απορρίπτεται από την κοινή γνώμη.
Δημοσιογράφος: Το Ποτάμι είναι στον ορίζοντα της Kεντροαριστεράς; Εντάχθηκε στην ομάδα της προοδευτικής Συμμαχίας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εάν θέλουν, θα τους προτείνετε για το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα;
Ευ. Βενιζέλος: Κατ’ αρχάς θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά το Ποτάμι, στο επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε μια ταυτότητα.  Και είναι θετικό το γεγονός ότι επέλεξε την ένταξη στην Ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών. Αυτό ειλικρινά το χαιρετίζω, γιατί η ομάδα αυτή στην οποία ανήκει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, άρα και το ΠΑΣΟΚ με την Ελιά, είναι ο πυλώνας της νέας αφήγησης για την Ευρώπη. Είναι ο φορέας ο οποίος πραγματικά μπορεί να παρουσιάσει μια πρακτικά εφαρμόσιμη, εναλλακτική πολιτική για την Ευρώπη, που να λέει κάτι στους πολίτες σε σχέση με τις ανάγκες τους που συνδέονται με την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αναστήλωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους. Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της Ομάδας, η κάθε εθνική αντιπροσωπεία λειτουργεί με ένα βαθμό συντονισμού και ενότητας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό και θέλω να ελπίζω ότι αυτό εκ των πραγμάτων θα ανοίξει το δρόμο κοινών δράσεων και πρακτικών.
Δημοσιογράφος: Σκέφτεστε να καλέσετε τους δυο πρώην Πρωθυπουργούς, τον κ. Σημίτη και τον κ. Παπανδρέου να καταθέσουν τις απόψεις τους;
Ευ. Βενιζέλος: Αυτή η πρόσκληση είναι διαρκής και αυτονόητη.
Δημοσιογράφος: Θα καλέσετε επίσης στελέχη, πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να πούνε την δική τους γνώμη για το χώρο, τον Αλέκο Παπαδόπουλο, τη Βάσω Παπανδρέου, τον Δημήτρη Ρέππα;
Ευ. Βενιζέλος: Τους πάντες. Αλίμονο.
Δημοσιογράφος: Και πώς θα προσεγγίσετε τη νέα γενιά; Με ποιους;
Ευ. Βενιζέλος: Κατ’ αρχάς έχουμε μια εντυπωσιακή βάση εκκίνησης. Ένα λαμπρό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές. Από τους 42 υποψηφίους μας οι περισσότεροι δεν ήταν νέοι μόνο πολιτικά, αλλά και ηλικιακά. Έχουμε μια άλλη εξαιρετική δεξαμενή που είναι οι υποψήφιοί μας στις εκλογές του 2012, έχουμε δυναμικά στελέχη μας, νέα σε ηλικία, τα οποία ανεδείχθησαν τώρα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε στελέχη στους συνεταιρισμούς, στις ομοσπονδίες, στα επιμελητήρια, τους συλλόγους, τις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών. Άρα μην ψάχνετε μια νέα γενιά προβεβλημένων «επωνύμων», εντός εισαγωγικών. Δείτε πραγματικά ικανούς και ταλαντούχους ανθρώπους που είναι μέσα στη ζωή.
Δημοσιογράφος: Το Ιδρυτικό συνέδριο που ανακοινώσατε θα είναι του ΠΑΣΟΚ, της Ελιάς ή της Δημοκρατικής Παράταξης;
Ευ. Βενιζέλος: Μα, οι διακρίσεις αυτές είναι σχηματικές και η συζήτηση αυτή φοβάμαι ότι θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά. Σημασία έχει η ιδέα του ιδρυτικού συνεδρίου και η πορεία προς αυτό να γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα διαλόγου ανάμεσα σε όλους όσοι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, στην ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά της ευθύνης, αλλά κυρίως ανάμεσα στην πολιτική έκφραση της Κεντροαριστεράς και την κοινωνία. Χρειάζεται μια αναστήλωση του ιδεολογικοπολιτικού στίγματος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία θα μιλήσει πειστικά για τον εαυτό της μόνο όταν μιλάει πειστικά για τη χώρα και την Ευρώπη.  Το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι πάντα, ακόμη και σε χαμηλά ποσοστά, ένα ευρύ σχήμα, ένα κίνημα. Άρα τα κινηματικά και παραταξιακά χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ είναι αυτά τα οποία πρέπει να αναδειχθούν.
Δημοσιογράφος: Σε αυτό το συνέδριο λοιπόν όλοι οι …καλοί χωράνε; Δηλαδή επιδιώκετε συμμετοχή στελεχών ή και κομμάτων; Tο  σίγουρο είναι το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου;
Ευ. Βενιζέλος: Μα, το συνέδριο είναι από μόνο του μια ανοιχτή πρόσκληση, με σεβασμό σε όλους.
Δημοσιογράφος: Η ηγεσία της παράταξης θα είναι ηγεσία ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή εσείς;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν αναλαμβάνω πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν στο επίκεντρό τους εμένα και το ρόλο μου. Ποτέ δεν έχω προτάξει κάτι τέτοιο. Τα κριτήρια που ισχύουν για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της ηγεσίας, είναι η επίτευξη των εθνικών στόχων και η διασφάλιση της δυναμικής της παράταξης, ώστε να παίξει το ρόλο που της αξίζει στα πολιτικά πράγματα του μέλλοντος.
Δημοσιογράφος: Ο στόχος είναι η ενίσχυση του προοδευτικού πόλου για να συμμαχήσει με ποιους μετά τις προσεχείς εθνικές εκλογές;
Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι μια ερώτηση που πρέπει να τεθεί σε όλους, διότι η χώρα έχει ανάγκη από συστράτευση, συναίνεση, ενότητα και από κυβερνητικά σχήματα τα οποία πρέπει να έχουν σαφή προγραμματική ταυτότητα, αλλά ταυτόχρονα και πάρα πολύ ισχυρή πολιτική και κοινωνική βάση στήριξης. Aν αγαπάμε πραγματικά τον τόπο μας και αν θέλουμε να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει μέσα στον κόσμο και μέσα στην Ευρώπη.
Δημοσιογράφος: Στην κυβέρνηση συνεργασίας θα αποτυπωθεί η συσπείρωση του κεντροαριστερού πόλου; Θα είναι η στελέχη από τις συνεργαζόμενες κινήσεις της Ελιάς;
Ευ. Βενιζέλος: Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η κυβέρνηση δεν είναι μια δικομματική κυβέρνηση. Είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ανάγκης και στόχος μας είναι η κινητοποίηση-αξιοποίηση όλων των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου”.