Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Η Όλγα βάζει φρένο στην τουριστική κερδοσκοπία

Olga-Kefalogianni
Σύσταση συμμόρφωσης σε όσους σπεύδουν να αποκομίσουν ευκαιριακά κέρδη, αυξάνοντας τις τιμές σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, απήυθυνε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ, στο Ηράκλειο. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν  ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χριστόφορος Καπαρουνάκης.

«Τη στιγμή που ο ελληνικός τουρισμός οδεύει για νέα χρονιά ρεκόρ ορισμένοι, ευτυχώς λίγοι, που ασχολούνται με τον τουρισμό σπεύδουν να επωφεληθούν της σημαντικής αύξησης της τουριστικής ροής», τόνισε η υπουργός Τουρισμού  και πρόσθεσε: «Η φήμη, η ταυτότητα ενός προορισμού, που έχει διαμορφωθεί σταδιακά και με επίπονες προσπάθειες  των πολλών, δεν πρέπει  να γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης από τους λίγους. Καταφέραμε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης να μειώσουμε τις τιμές. Να διορθώσουμε λάθη που μας έβγαλαν εκτός ανταγωνισμού. Αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να πάει χαμένη». Η κυρία Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι «ο τουριστικός κλάδος πρέπει να προστατεύσει τον ελληνικό τουρισμό, με ψυχραιμία, σύνεση και σοβαρότητα».
Αναφερόμενη στις προοπτικές για τη φετινή τουριστική χρονιά, η κυρία Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι τα μηνύματα είναι θετικά και αυτό, όχι εξαιτίας μιας ευνοϊκής συγκυρίας αλλά λόγω συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών και της συνεργασίας που αναπτύχτηκε με όλους τους φορείς της τουριστικής  αγοράς. «Τα θετικά μηνύματα είναι αποτέλεσμα της μάχης που δώσαμε από κοινού, κράτος και ιδιωτική πρωτοβουλία, για να αποκαταστήσουμε την εικόνα της χώρας και ιδιαιτέρως της πρωτεύουσας ως ασφαλούς προορισμού, στους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς του εξωτερικού», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Η υπουργός Τουρισμού τόνισε ακόμη ότι στις κυβερνητικές  προτεραιότητες είναι η βελτίωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η βέλτιστη διαχείριση των κρατικών και κοινοτικών κονδυλίων, η εκπόνηση μιας νέας επενδυτικής στρατηγικής για τον τουρισμό, ο εκσυγχρονισμός του τουριστικού προϊόντος και ο δραστικός περιορισμός της αδήλωτης εργασίας.
Η κυρία Κεφαλογιάννη εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, λέγοντας  «ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε τις νομοθετικές παρεμβάσεις που θα γίνουν με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου. Τις νέες επικοινωνιακές δράσεις για το 2015 αλλά και τη στοχευμένη παρουσία της Ελλάδας στις μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.
Καταλήγοντας η υπουργός Τουρισμού κάλεσε τις απερχόμενες διοικήσεις των Περιφερειών και των Δήμων, στο διάστημα που απομένει, να συνεχίσουν το έργο τους, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα που θα βλάψουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Παράλληλα ζήτησε από τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές να συντάξουν σχέδια τουριστικής ανάπτυξης που να είναι εναρμονισμένα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Τουρισμού και της κυβέρνησης.