Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

3 για 2 θέσεις στο Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης σε... ενδεχόμενο β’ γύρο

3 για 2 θέσεις στο Ξυλόκαστρο με ελαφρύ προβάδισμα Τσιώτου σε ενδεχόμενο β’ γύρο

Στο Ξυλόκαστρο φαίνεται να γίνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα και αμφίρροπη αναμέτρηση και παρά το γεγονός ότι φτάσαμε μια εβδομάδα πριν το τέλος οι ισορροπίες ανάμεσα σε τρεις (βασικά) υποψήφιους είναι λεπτές.
Κατ' αρχάς να πούμε ότι η επισήμανσή μας σε παραπολιτικό σχόλιο για τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Αν. Ζάρρο που δεν ήταν κάποιο κρυφό γεγονός φαίνεται ότι δυσαρέστησε πολλούς από τους υποστηρικτές του, κάποιοι εκ των οποίων έσπευσαν στο Facebook να επιτεθούν με εκφράσεις που υπερβαίνουν τα όρια.
Λίγη ψυχραιμία δεν βλάπτει. Δεν ειπώθηκε κάποιο ψέμα.
ΤΑ ΓΚΑΛΛΟΠ
Στην περιοχή κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή δύο γκάλλοπ ..

  • το ένα λέει ότι πρώτος εμφανίζεται ο Βλ. Τσιώτος, με δεύτερο τον Αν. Ζάρρο και τρίτο τον Ηλ. Ανδρικόπουλο αλλά με τη διαφορά πρώτου με τρίτο να είναι κάτω του 3%.
  • Το δεύτερο λέει ότι προηγείται ο Ηλ. Ανδρικόπουλος.
  • Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το πρώτο γκάλλοπ είναι υπαρκτό, για το δεύτερο όμως υπάρχουν σημαντικές επιφυλάξεις εκτός εάν μέσα στις επόμενες ημέρες δημοσιοποιηθεί σε κάποιο ιστότοπο.
Όσον αφορά τη συνολικότερη εικόνα η πλευρά του Ηλ. Ανδρικόπουλου είχε καταφέρει να περάσει την εικόνα μιας κυριαρχίας στην Ευρωστίνη με βασικότερο αντίπαλο στην αρχή τον Αν. Ζάρρο και έπειτα και το Βλ. Τσιώτο.
Σύμφωνα με πολλούς πάντως αυτή είναι μια υπερτιμημένη εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αντιθέτως η στενά κομματική σύνθεση του ψηφοδελτίου του είναι ένα χαρακτηριστικό που πιθανότατα να μην βοηθήσει καθόλου μακροπρόθεσμα όπως και ο γεωγραφικός περιορισμός.
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Η περιοχή καλείται να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα σε αυτές τις εκλογές
  • Η πτωση των κομματικών παθών τελείωσε ή συνεχίζεται μεταλλαγμένη;
  • Είναι έτοιμη η περιοχή να υποδεχθεί και να αναδείξει το νέο (από όπου και αν προέρχεται) ή θα κινηθεί σε λογικές παρελθόντος;
  • Θέλει η περιοχή να διαλέξει ανθρώπους με ικανότητες ή με κομματικούς τίτλους; 
  • Ψηφίζει η περιοχή για το Ξυλόκαστρο και την Ευρωστίνη ή για το Μνημόνιο;
Ο ΒΛ. ΤΣΙΩΤΟΣ
Όσον αφορά τα σενάρια τώρα που εκτυλίσσονται, είναι ομοφώνως αποδεκτό ότι
  • εφόσον ο Βλ. Τσιώτος βρεθεί στο δεύτερο γύρο είναι πιθανότερο να κερδίσει έχοντας απέναντι είτε τον Ηλ. Ανδρικόπουλο ή τον Αν. Ζάρρο.
Το παραπάνω οφείλεται στο γεγονός ότι διαθέτει "πατήματα" και στους δύο χώρους ενώ στο συνδυασμό του υπάρχουν αρκετά άτομα με διοικητικές ικανότητες γεγονός που θα μπορούσαμε να πούμε ότι προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας όσον αφορά τη διοίκηση.
Ο κ. Τσιώτος διάλεξε να κινηθεί σε υπερκομματικούς χώρους και χωρίς δεσμεύσεις και αυτό που έχει καταφέρει είναι να έχει δημιουργήσει ένα αναμφισβήτητο προβάδισμα στην περίπτωση του β' γύρου.
Σημαντικές τέλος προσθήκες της τελευταίας στιγμής μοιάζουν να δημιουργούν μία αυξανόμενη δυναμική, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την αναγνωρισιμότητα η οποία ήταν ένα θέμα προς επίλυση τον πρώτο καιρό.
Ο ΗΛ. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Για τον Ηλ. Ανδρικόπουλο η πρόγνωση μοιάζει να είναι η χειρότερη αφού πιο πιθανή φαίνεται μια συμμαχία Ζάρρου-Τσιώτου (ή τουλάχιστον σημαντικών κομματιών των συνδυασμών) στο β' γύρο παρά οτιδήποτε άλλο.
Στο συνδυασμό του ο οποίος εμφανίζεται ως μία ανεπίσημη "λαική δεξιά" ο πολιτικός χώρος είναι περιορισμένος και ο κάθε ψηφοφόρος θα έχει στο μυαλό του ότι ψηφίζει ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και μόνο.
Ο ΑΝ. ΖΑΡΡΟΣ
Στην περίπτωση του Αν. Ζάρρου παρατηρείται το εξής:
  • Με την αποχώρηση του Αντ. Κλαδούχου ξεπρόβαλλε ως ένα από τα φαβορί ακόμη κι' αν αυτό ήταν αποτέλεσμα ενός γυρίσματος της τύχης.
  • Στην πορεία η κατάσταση κάπου άρχισε να παγιώνεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο και την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται ένα μικρό αλλά σταθερό ξεφούσκωμα το οποίο προκλήθηκε ως ένα σημείο και από το Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξή στον υποψήφιο.
Ο κ. Ζάρρος σίγουρα δημιουργεί τη δική του πορεία για κάποια χρόνια αλλά τώρα καλείται να αποδείξει κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες διεκδίκησης και άσκησης της εξουσίας σε ένα Δήμο και όχι σε εναλλακτικά σχήματα.
Η ερώτηση που καλείται να να απαντήσει είναι εάν έχει όντως ωριμάσει, και αν συμβαίνει το ίδιο και με ικανό αριθμό συνεργατών του.
Ο Φ. ΜΠΑΡΚΟΥΛΙΑΣ
Τέλος όσον αφορά το Φ. Μπρακούλια όλα δείχνουν ότι μπορεί να κινηθεί περισσότερο ως ρυθμιστής του β' γύρου και στόχος πλέον είναι μία αξιοπρεπής εμφάνιση την Κυριακή.