Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

«Ισπανικό» εμφύλιο έβγαλε η κλήρωση στο Champions League



Η κλήρωση των προημιτελικών του Champions League, που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής (21/3) στη Νιόν της Ελβετίας, έφερε, όπως αναμενόταν, μεγάλες αναμετρήσεις. Έναν ισπανικό εμφύλιο, μία επανάληψη περυσινού ημιτελικού και μία επανάληψη του τελικού με «χιτσκοκικό» φινάλε.

Μπαρτσελόνα - Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρεάλ – Ντόρτμουντ, Παρί Σεν Ζερμέν – Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπάγερν είναι τα ζευγάρια που έβγαλε ο πρεσβευτής του τελικού της Λισσαβώνας, Λουίς Φίγκο.
Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν την Τρίτη 1 Απριλίου και την Τετάρτη 2 Απριλίου, ενώ οι ρεβάνς μία εβδομάδα αργότερα, στις 7 και 8 Απριλίου.


Μπαρτσελόνα - Ατλέτικο Μαδρίτης
Φέτος διεκδικούν, μαζί με την Ρεάλ, το πρωτάθλημα στην Ισπανία, οι «ροχιμπλάνκος» είναι η ευχάριστη έκπληξη, αλλά στην Ευρώπη ουδέποτε έχουν βρεθεί αντιμέτωπες. Μέχρι στιγμής, στη φετινή Primera Division έχουν αναμετρηθεί μία φορά, την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου στο «Βιθέντε Καλντερόν», σε ματς που έληξε 0-0. Το αντίστοιχο ματς στο «Κάμπ Νόου» είναι προγραμματισμένο για τις 17 ή 18 Μαϊου.
Ρεάλ - Ντόρτμουντ
Η πρώτη και πιο… πρόσφατη ευκαιρία για εκδίκηση - ή για επανάληψη. Πέρυσι, οι Γερμανοί είχαν αποκλείσει τη «βασίλισσα» στους ημιτελικούς, στο δρόμο για τον τελικό του Λονδίνου. Η Ντόρτμουντ συνέτριψε 4-1 την Ρεάλ στη Γερμανία με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να πετυχαίνει και τα τέσσερα γκολ. Στη ρεβάνς, η Ρεάλ πήγε να κάνει την ανατροπή στο τέλος, αλλά το υπέρ της 2-0 δεν της ήταν αρκετό.
Συνολικά στα Κύπελλα Ευρώπης, οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες οκτώ φορές, με τη Ρεάλ να έχει 3 νίκες, τη Ντόρτμουντ 2, ενώ τρία ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Συνολικά, τα γκολ είναι 11-10 για τους Ισπανούς.
Παρί Σεν Ζερμέν - Τσέλσι
Ο Ζοσέ Μουρίνιο άρχισε την πρώτη του καριέρα στην Τσέλσι, τη σεζόν 2004-05, αντιμετωπίζοντας (και) την Παρί Σεν Ζερμέν στη φάση των ομίλων του Champions League. Νίκη 3-0 στο Παρίσι, ισοπαλία 0-0 στο Λονδίνο. Αυτές οι δύο είναι οι μοναδικές αναμετρήσεις στην ευρωπαϊκή ιστορία των δύο ομάδων.
Απολογισμός, λοιπόν, μία νίκη για τους Λονδρέζους και μία ισοπαλία, με τα γκολ 3-0 υπέρ τους. Πλέον, μένει να φανεί αν η παρέα του Ιμπραϊμοβιτς και του Καβάνι μπορεί να χαρίσει στην Παρί την πρώτη της νίκη και μια σπουδαία πρόκριση.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπάγερν
Ισως το πιο… ιντριγκαδόρικο ζευγάρι που ανέδειξε η κλήρωση. Η μνήμη όλων πηγαίνει στον τελικό του Champions League του 1999 στο «Καμπ Νόου», εκεί όπου η Γιουνάιτεντ, με τα γκολ των Σέριγχαμ (90'+1') και Σόλσκιερ (90'+3') στις καθυστερήσεις, νίκησε 2-1 τους Βαυαρούς και πήρε το τρόπαιο, «ακυρώνοντας» το γκολ του Μπάσλερ (6').
Συνολικά, οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες εννιά φορές, όλες στο Champions League. Ο απολογισμός είναι 3 νίκες για την Μπάγερν, 2 για την Γιουνάιτεντ, ενώ 4 ματς δεν ανέδειξαν νικητή, με τα συνολικά γκολ να είναι 12-11 υπέρ των Γερμανών.
Αξιοσημείωτο ότι η Γιουνάιτεντ έχει μόλις μία εντός έδρας νίκη επί της Μπάγερν σε τέσσερις αγώνες και αυτή, μάλιστα, δεν της ήταν αρκετή για πρόκριση, το 3-2 στα προημιτελικά της σεζόν 2009-10.
Τα ζευγάρια των προημιτελικών (1-2/4 και 8-9/4)
Μπαρτσελόνα - Ατλέτικο Μαδρίτης
Ρεάλ Μαδρίτης - Ντόρτμουντ
Παρί Σεν Ζερμέν - Τσέλσι
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπάγερν Moνάχου