Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Ο Ιερώνυμος μαζί με τον Μεσογαίας Νικόλαο στη Ραφήνα

Ieronimos-Mesogaias
Πηγή: www.romfea.gr
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Ιερό Ναό Παντοβασιλίσσης Ραφήνας.
Στην πανηγυρική θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ.
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας στην ομιλία του, χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ιστορική για την Ιερά Μητρόπολη.
Στα 80 αυτά χρόνια δεν αξιωθήκαμε της ευλογίας να βρεθεί ανάμεσά μας, ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας μας, και σήμερα είναι η πρώτη φορά που έρχεται και μάλιστε τέτοια ημέρα που είναι η εορτή των Φώτων”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μεσογαίας.
Σε άλλο σημείο ο κ. Νικόλαος υπογράμμισε “Θέλουμε να εκφράσουμε την χαρά μας γι΄ αυτό το γεγονός, την ευγνομωσύνη μας, να ξέρετε πως σε εσάς έχουμε στραμμένο τον σεβασμό μας, την προσευχή μας και την ελπίδα μας.”
Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η Εκκλησία και περιθωριοποιείται και προσβάλετε με πρωτοφανή τρόπο για τα ελληνικά δεδομένα, υβρίζεται και φαίνεται ότι η ασέβεια και η αθεϊα επεκτίνεται. Ταυτόχρονα όμως διαπιστώνουμε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη της Εκκλησίας, μεγάλη ελπίδα και μεγάλη προσδοκία, η οποία επικεντρώνεται και στο δικό σας πρόσωπο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Μεσογαίας.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε: “Καταλαβαίνουμε ότι η αποστολή σας, είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολύ μεγάλη. Δεν είναι να αγιάζεται και φωτίζεται τα ήσυχα νερά του λιμανιού της Ραφήνας, αλλα τον πολυτρικυμιώδη και ταραγμένο ωκεανό της συγχρόνου εποχής.”
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μεσογαίας για την ευγενική και τιμητική πρόσκληση, όπου λειτούργησαν στον περικαλή και κατανυκτικό ναό της Παντοβασίλισσας.
Επίσης ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του, τους οποίους όπως ανέφερε, όλοι έχουν και αντιμετωπίζουν και οι άρχοντες και ο λαός και ο καθένας ξεχωριστά.
Ο Αρχιεπίσκοπος με αφορμή την σημερινή εορτή αναφέρθηκε στην κοσμική σοφία και την ουράνια σοφία, τονίζοντας ότι δεν είναι υπάρχει μόνο η ανθρώπινη σοφία, αλλά η άνωθεν σοφία από τον Θεό.
“Το πρόσωπο ευτελίζεται και καταστρέφεται αν έχει μόνο την κοσμική σοφία, χάνει την αξία του, και ότι χάνει την αξία του εύκολα περιφρονείται”, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.
Κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε: “Ας σκεφτεί ο καθένας από εμάς, πόση σοφία πήρε από τα γράμματα που είναι σπουδαία, αλλά και πόση σοφία από την αγράμματη γιαγιά του, η οποία δεν είχε σπουδές και διδακτορικές γνώσεις αλλα είχε την χάρη.”
Τέλος με πομπή μετέβησαν στον Κεντρικό Λιμένα της Ραφήνας όπου τελέστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.