Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Κυριάκος: Να συζητηθεί η μονιμότητα στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση

kiriakos1000
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στον Real FM, για τη μονιμότητα στο Δημόσιο, τα σενάρια εκλογών.
«Η κατάργηση και του Εθνικού Ινστιτούτου εργασίας και ανθρώπινου δυναμικού, αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Η επόμενη μεγάλη άσκηση την οποία κάνουμε αφορά στην αξιολόγηση των δομών μεγάλων οργανισμών προς την αναζήτηση εξοικονόμησης πόρων», σχολίασε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή το κλείσιμο κάποιου μεγάλου φορέα».
«Το κράτος έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία 4 χρόνια. Αυτό σε κάποιες υπηρεσίες είχε ένα κόστος ως προς την ποιότητα παροχής υπηρεσιών», πρόσθεσε.
«Υποχρεώνουμε τους αξιολογητές να επιλέξουν το 25% των καλύτερων και το 15% με την χειρότερη απόδοση για να έχουμε έναν μηχανισμό αξιολόγησης φερέγγυο. Έχουμε αυτή τη στιγμή έναν μηχανισμό αξιολόγησης, άχρηστο. Έχουμε καταστρατηγήσει κάθε έννοια αξιολόγησης», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αν πρέπει η όχι να τεθεί, θέμα μονιμότητας:
«Σε πολλές χώρες υπάρχει μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Βάση του συντάγματος δεν μπορεί να απολυθεί κανένας υπάλληλος επειδή δεν αποδίδει καλά. Μπορεί να απολυθεί μόνο για πειθαρχικά παραπτώματα ή σε περίπτωση που καταργηθεί η θέση του. Ναι, πρέπει να συζητήσουμε θέμα μονιμότητας στο δημόσιο στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Δεν υπάρχει κανένα θέμα εθνικών εκλογών για την κυβέρνηση. Οι εκλογές θα γίνουν το 2016. Δεν υπάρχει θέμα επίσπευσης εθνικών εκλογών. Δεν έχει καμία λογική, στην πιο δύσκολη φάση του κυβερνητικού έργου», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Είναι επιζήμια για την οικονομία η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών».
«Δεν νομίζω ότι οι τόνοι ανεβαίνουν με δική μας υπαιτιότητα Δεν μπορώ να δω κανένα περιθώριο συνεργασίας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια εντυπωσιακή τούμπα προσαρμογής», σχολίασε μεταξύ άλλων σχετικά με το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού στην Ελλάδα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Δεν αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση έχει καθίσει. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μέσα στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ. Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα, το ζήτημα αυτό να τελειώσει», ήταν το σχόλιο του σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ.

υστερογραφα.γρ